Terveyskeskus

      

 

Tämä on esittely tuntureitten maan terveydenhuollosta Muoniossa ja Enontekiöllä, naapureina Ruotsi ja Norja, Kittilä ja Kolari. Muoniolaisia ja enontekiöläisiä on yhteensä 4300.

Ympäristönä Tunturi-Lappi

Luonto on täällä lähellä kulkijaa, pilvet koskettaa tunturissa vaeltajaa, hiuksia hipoen. Tunturin huipulta näet porotokat, kalaisat järvet ja pikkukylät. Harrastuksia voit löytää vaikka kuutamohiihdosta tai kesäisen keskiyön auringon tunturivaelluksesta. Joet kyyditsevät melojaa joka suuntiin. Täällä kohtaat värikkäät ruskamaisemat ja lauhat tunturituulet. Linnut muuttaessaan pysähtyvät Muoniojärvelle ja Sotkajärvelle, joissa kuulet joutsenten trumpetin soiton ja näet tukkasotkien aamu-uniset parvet. Olostunturille ja Ounastunturille vievät loistavat ladut, joilla ehtii poikkeamaan vaikka työpäivän päätteeksi. Valaistuja latujakin on kilometritolkulla. Kilpisjärvi on Suomen huipulla, jossa ei kuuset enää humise. Siellä näet riekon askeleet lumisilla tuntureilla Norjan vuorien katveessa. Kun olet vapaalla, mene ulos pakkaseen ja kuuntele revontulten ujellusta. Älä vihellä. Ne putoavat.

Tule Muonioon Revontulten tietä ja jatka Enontekiölle Neljän Tuulen tietä.
Katso myös: www.tunturi-lappi.fi ja www.tosilappi.fi

    

Toimipaikat kuntayhtymässä

Kuntayhtymän päätoimipaikka on Muonion terveyskeskus, jossa on vastaanotot, neuvolat, kuntoutus, hammashoitola, laboratorio, 24-paikkainen vuodeosasto ja röntgen. Hetan terveysasemalla on lääkärin vastaanotto, laboratorio ja neuvolat sekä kuntoutus. Karesuvannon terveysasemalla on terveydenhoitajan vastaanotto ja kotisairaanhoitaja; lääkäri käy siellä viikoittain pitämässä vastaanottopäivän. Kilpisjärvellä on toimipiste, jossa käy lääkäri kerran kuukaudessa sekä terveydenhoitaja.

   

 

Työskentely terveydenhuollossa

Työ kuntayhtymässä on monipuolista: vastaanotoilla, päivystyksessä ja vuodeosastolla. Väestövastuuta ei ole. Sijaistamiset voidaan järjestää siten, että on mahdollisuus työskennellä eri toimipisteissä. Työnkuvassa pyritään huomioimaan työntekijän osaaminen ja vahvuudet. Konsultaatiot keskussairaalaan toimivat ja röntgenkuvat voi lähettää suoraan keskussairaalaan nähtäväksi. Käytössä on Mediatri-potilasohjelma, laitteistoa: digiröntgen, ultraääni, holter, spiromertria, tympanometri ja vuodeosastolla sydänvalvontamonitori. Päivystys on järjestetty Kittilän ja Kolarin kanssa yhteistyössä vuoden 2015 loppuun, jolloin yöpäivystys siirtyy keskussairaalaan. Hoitajan päivystys ja vastaanotto auttaa päivystyspotilaiden hoidossa ja esitutkimuksissa.

Koulutus

Videokoulutuksia järjestetään koko henkilökunnalle ja viikoittain lääkäreille keskussairaalan ja eri yhteistyötahojen toimesta.

Tavoitettavuus

Täältä pääsee nopeasti etelässä käymään, kun Kittilässä on lentokenttä ja Kolariin kulkee juna.

Lappi onnellisten maa