Matkailu ja elinkeino

Ulkoilu, liikunta ja aktiviteetit

Muonion luonto kutsuu liikkumaan vuoden ympäri

Kesän ja ruska-ajan retkeilyreitit löytyvät kätevästi Retkikartalta

Talven hiihtomaastot ja reitit sekä ajantasainen latujen hoito löytyvät Muonion matkailuyhdityksen ylläpitämältä latukartalta

Polkujuoksuleffan voittajafilmi kuvattu Muoniossa Sammaltunturilla

Suomen ensimmäiseen Polkujuoksu-lyhytelokuvakilpailuun osallistui kaikkiaan 14 poluilla juoksemisesta kertovaa filmiä. Voittajafilmi Breath on kuvattu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa Sammaltunturin sääasemalla. Lyhytelokuvakilpailun tavoitteena on kannustaa ulkoliikuntalajien pariin ja innostaa liikkumaan Suomen luonnossa.

Voittajafilmin tekijät Anssi Jokiranta ja Anna Ruohonen kuvailivat elokuvan taustoja näin:

”Suomen Lapissa Sammaltunturin mittauspisteellä on tutkitusti Euroopan puhtain ilma. Tutkimustulokset kuluneen 20 vuoden ajalta kuitenkin todistavat, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat havaittavissa täälläkin. Elokuva herättelee miettimään ilmastonmuutosta juoksijan näkökulmasta.”

Lyhytelokuvakilpailun filmit löytyvät tästä osoitteesta:

http://www.trailrunning.fi/polkuleffakisa/elokuvien-kuvaukset-ja-lyhyt-info/

Muonion liikuntamahdollisuudet ovat vahvasti luonnossa liikkumista. Hiihto on tärkein; onhan lumisen maan aika lokakuulta huhtikuun loppuun. Ensilumen Ladut kunnostetaan kirkonkylän ja ympäröivien yritysten käyttöön jo lokakuun lopulla ja kun lumipeite vahvistuu latukilometrit lisääntyvät keskitalven jälkeen yli 200 kilometriin. Tunturi-Lapin latualue, Muonion, Enontekiön, Kittilän ja Kolarin on yli tuhannen kilometriä.

Laskettelu Oloksen kotoisilla ja turvallisilla rinteillä soveltuu erinomaisesti nimenomaan lapsiperheiden lomanviettokohteeksi.
Pallas, Ylläs ja Levi ovat vajaan tunnin ajomatkan päässä Olokselta.

Kesäisistä harrastusmahdollisuuksista on kalastus kasvanut merkittävimmäksi. Muonion Lohiviikot on yksi houkuttelevimmista kalastuskilpailuista. Lohijokena Muonion-Torniojoki on viimevuosina antanut hyvän saaliin pyytäjälleen.

Vaellus ja melonta on jokien ympäröivässä tunturimaastossa todella upeaa. Reittien vaihtelevuus on vain kunnosta ja varusteista kiinni. Ounas-Pallastunturien maastot kansallispuistossa tai Olos-Ylläsreitti outamailla tarjoaa kaikki mahdollisuudet, joita voi retkeltä odottaa. Muoniojoki ja siihen laskevat sivujoet muodostavat olosuhteet, joista kukin löytää mieleisensä melottavan reitin.