Ulkoilu, liikunta ja aktiviteetit

Muonio, kalastajan paratiisi

Vain harvassa maankolkassa on pienellä alueella sellaiset kalastus mahdollisuudet kuin Muoniossa. Alueen yli sata eri kokoista järveä, tunturikerojen, metsien ja jänkäsuikaleiden välissä luikertelevat tammukkapurot sekä - suurin ja mahtavin - VÄYLÄ eli Muonionjoki takaavat "kalahulluille" ja muutoinkin vesillä viihtyville ympärivuotisen tapahtumatarjonnan luontoelämysten parissa.

Muonionjoki on Tornion-Muonionjoen pääväylä, villilohen, meritaimenen, harjuksen ja siian yksi parhaita "ottipaikkoja", kuten oheiset kumppanukset "Mylly-Matti" ja "Hoppu-Pekka" suut messingillä todistavat!

Muonion järvivesistä löydät sopivat kalakohteet ympäri vuoden. Järvikalaston enemmistön muodostavat hauki, siika, muikku, ahven, made ja rökäs eli kiiski. Muonion Vuontisjärvessä sekä Pallastunturin takana Pallasjärvessä uiskentelevat myös järvilohi ja järvitaimen. Viimevuosina on suosituksi noussut kaikenlainen jääaikainen kalastus, mm. ahvenen, muikun, siian ja mateiden pilkintä, ja talviverkkojen kokemistouhuun osallistuminen. Tarkemmat esittelyt Muonion kalavesistä löydät alla olevan linkin takaa "Muonio, kalastajan paratiisi" -esitteestä.

Muonio, kalastajan paratiisi -esite 2017

 

Kalastusluvat

Kalastusluvat ovat halpoja, onkiminen ja pilkintä on vapaata pääsääntöisesti kaikissa alueemme yleisissä järvissä.

Kalastonhoitomaksu

Jos olet 18-64 -vuotias kalastaja, sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu. Maksua ei tarvitse suorittaa jos kalastat pelkästään pilkillä, ongella tai silakkalitkalla. Nuoret (alle 18-vuotiaat) ja ikäihmiset (yli 65-vuotiaat) saavat kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä ilman kalastonhoitomaksua.

Maksut: 39€ / vuosi, 12 € / vko, 5€ / vrk
Maksun voit maksaa yleisimmissä luvanmyyntipisteissä sekä Eräluvat-palvelun kautta.

Metsähallituksen perhekohtainen vapalupa

Länsi-Lapin vapalupa korvaa neljän muun alueellisen vapaluvan kanssa Metsähallituksen entisen koko maan vapaluvan. Länsi-Lapin luvalla voit kalastaa perholla tai vieheellä valtion vesialueilla Länsi-Lapissa.

Maksut: 25€ / kalenterivuosi, 15€ / vko, 10€ / vrk, alle 18-vuotiaan henkiökohtainen lupamaksu 10€ / vuosi
Luvan voi maksaa metsähallituksen luontokeskuksissa tai Eräluvat.fi -palvelun kautta.

Tornion-Muonionjoen-Könkämäenon viehekalastuksen yhteislupa

Muonionjoella on voimassa yhteislupa, joka kattaa lohen ja taimenen osalta koko Rajajokikomission alueen. Yhteisluvan voi ostaa joko koko alueelle tai yhden kunnan alueelle.

Lupahinnat: 20 € / vrk, 80 € / vko, 160 € / kausi, yhden kunnan lupa 60 € / kausi. Alennettuun hintaan (50%) luvan saavat 15-18 -vuotiaat. Alle 15-vuotiaat eivät tarvitse yhteislupaa. Ajankohtaiset tiedot, luvat, luvanmyyntipisteet ja kalastussäännöt yhteisluvan kotisivuilta www.yhteislupa.com

Pallasjärven uisteluhommiin tarvitaan Raattaman kalastuskunnan kautta hankittava viehelupa.

Kaikista lupiin liittyvistä asioista tiedustelut lisäski: Muonion kunta p. 0400 686 211 ja Heikki Kauppinen puh. 0400 823 471.

Lohennousun seurantasivu

Nuorten Jänkäkoirakisa 2016

Yritä ja onnistu!

Ehkäpä jonain päivänä voit kokea samanlaista onnistumisen riemua kuin tässä pikkuinen hauenkalastaja Marko-poika saaliineen.
Tai isompi poika Mika Muonionjokitörmällä, vielä taistelun vähän uuvuttamana - mutta taatusti onnellisena - ! "Muonion kairoilla sen vaistoaa: LAPPI Onnellisten maa…!"