Ulkoilu, liikunta ja aktiviteetit

Ohjelmapalvelut

Luonto on olennainen osa muoniolaista matkailua, niinpä muoniolaiset ohjelmapalvelut liittävät pohjoisen kultturin ja elämykset saumattomasti luonnon tarjoamiin mahdollisuksiin.

Kokemista ja näkemistä riittää Pallas – Ounastunturin kansallispuistoa ympäröivillä erämaalueilla. Luontoon voi mennä kävellen tai hiihtäen, kokeneen oppaan johdolla. Muita ohjelmapalveluyritysten tarjoamia vaihtoehtoja luonnossa liikkumiseen ovat esimerkiksi moottorikelkka, koiravaljakko, islanninhevonen, maastopyörä, kanootti, kumivene, jokivene, maastoauto, lentokone ja helikopteri.

Ruokailu nuotiolla tarjoaa hienoimpien ravintoloiden makuelämysten vertaisen kokemuksen. Puitteet ovat yksinkertaiset, mutta kauniit. Rehellinen eräruoka maistuu aidossa ympäristössään.

Yöpyminen maastossa. Rakotulilla loimuavien revontulten alla, takkatulen loisteessa eräkämpällä tai teltassa kalaisan joen rantatörmällä rauhoittaa kiireisimmänkin mielen ja antaa energiaa arkipäivän töihin.

Kilpailut ja kisailut kasvattavat joukkuehenkeä. Lapin Olympialaisten lajit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Tandem-hiihto, suopungin heitto tai metsästäjän polku tarjoavat leikkimielisiä haasteita kokeneillekin luonnossa liikkujille. Moottorin pärinää ja jännitystä riittää Arktisessa Rallissa, ralliautolla ja moottorikelkalla kisaillaan järven jäälle rakennetuilla radoilla.
Haasteita kesällä tarjoaa myös taitoajo maastoautoradalla.

Ohjelmapalveluista löytyy myös käsityötaitoja ja kauneuden hoitoa. Oman henkilökohtaisen matkamuiston rakentaminen Tiuhta-ohjelmassa onnistuu suureltakin ryhmältä paikallisten käsityöntaitajien opastaessa. Poronmaitonaamio rauhoittaa päivän eräelämyksissä pingottuneen ihon.

Kalastuksen ympärille liittyviä ohjelmia ovat lohen kalastus oppaan kanssa, nuotanveto tai talviverkkojen kokeminen jään alta. Pilkkiminen sopii hyvin retken kohokohdaksi ja saaliin voi valmistaa ruoaksi vaikka jäällä.

Muoniolaiset ohjelmapalveluyritykset rakentavat mielellään näistä ja monista muista elementeistä vaikka koko viikon mittaisia ohjelmakokonaisuuksia ryhmille. Yksittäisille matkailijoille ohjelmaa tarjoavat kiinteät viikko-ohjelmat. Viikko-ohjelmia ja varaustietoja löytyy matkailuyritysten palvelupisteistä.