Kylät

Kätkäsuvannon kyläyhdistys

 
Kylämme kuuluu  Muonion kuntaan ja on sen pohjoisin kylä. Vanhan säännön mukaan kylä on lapin ja lannan maan rajalla, Suomi-neidon kainalossa.  Talot ovat kahden tien välissä nauhamaisena helmenä. Länsipuolella virtaa Muonionjoki ja itäpuolella valtatie 21. Toki valtatien molemmin puolin on asutusta.

Kylässämme on noin 125 asukasta. Väkiluku on pysynyt samana, vaikka muuttoaalot ovat ravistaneet koko Lappia. Syitä siihen on monia. Kerromma niistä lyhyesti ja paikanpäällä lisää.

Kylämme on aina ollut aktiivinen ja talkoohenkinen. Kätkäsuvantolaisilla on kätevät kädet, on perinnettä. Kyläläiset ovat osanneet tehdä kaikkea mitä tarvitaan. Kun lama iski ja näytti siltä, että sille ei voida tehdä mitään, nousimme yhdessä sitä vastustamaan. Laadimme kylän kehittämissuunnitelman, jolle haimme EU tukea. Saimme muut vakuuttuneiksi, että olemme tosissamme.

Niinpä kylälle saatiin EU-projekteja, joiden aikana  kylällä tehtiin monenlaisia asioita, joissa kyläläiset olivat ahkerasti mukana.

Laadittiin ympäristösuunnitelma, joka toteutettiin. Opiskeltiin kieliä, hankittiin tietokone sekä muita laitteita, remontoitiin koulurakennus ja tehtiin ohjelmapalveluita. Muutamia yrityksiä perustettiin. Kaikkein tärkein   oli kuitenkin se. että luotiin kylälle hyvä imago. Sen ansiota on se, että kylään jatkuvasti  muuttaa uusia asukkaita ja tyhjäksi jääneet asunnot on saatu käyttöön. Vaikka vanhuksia on kuollut ja nuoria on muuttanut opiskelemaan Kätkäsuvanto on pitänyt pintansa.

Vastoinkäymisiäkin on ollut, mutta niistä olemme aina päässeet yli.  Pahin oli se että menetimme koulun, jonka vuoksi oikeastaan koko hanketoiminta aloitettiin.

Koulun menetys lamaannutti kyläläiset joksikin aikaa, mutta nyt on pahimmasta päästy yli. Tosiasiassa koulun menetystä ei korvaa mikään, mutta sekin on pakko hyväksyä jos haluaa että kylässä on elämää ja toiminta jatkuu.