Kylät

Särkitunturin kyläyhdistys ry


Muonion kunnan noin 300:n asukkaan kyläyhteisö Särkijärvi sijaitsee Muonion kirkonkylästä noin 12km Kittilään suuntaan menevän valtatien n:o 79 varressa. Särkijärven kylään kuuluvat myös Torassiepin ja Kutunivan sekä Keimiöniemen kyläalueet.

Särkijärvi on kuuluisa Suomen komeimmasta postikorttimaisemasta. Kylä on tunturien kainalossa; luoteessa Olostunturi, pohjoisessa ja idässä Pallastunturit ja Keimiötunturi sekä etelässä Särkitunturi. 

Särkijärvellä voi nauttia täysin siemauksin luonnon läheisyydestä ja sen rauhallisuudesta ja puhtaudesta. Murtomaahiihtoa varten ylläpidetään mittava latuverkosto, jolle pääsee vaivatta Särkijärven majoilta, Torassiepin Lomapallakselta, Pallakselta, Jerishotelilta ja Pallastuvilta sekä monilta muilta paikallisilta majoitusyrityksistä.

Särkijärven kylässä toimii 2 -opettajainen koulu, joka on mainio tukikohta hiihtelyyn koulun loma-aikoina (esim: hiihtolomaviikko, pääsiäinen).

Särkijärven kylä rajoittuu Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon, jossa on säilynyt ainutlaatuista tunturiluontoa tutustuttavaksi. Puistossa on myös retkeilyreittejä sekä opstuskeskus hotelli Pallastunturin vieressä.

Talvella 2003 valmistui Jerisjärvelle Jerishotellin rantaan avantouintikeskus. Keskuksessa järjestettiin samana talvena avantouinnin MM-kilpailut.

Paikalliseen historiaan voi tutustua Keimiöniemen kalapirteillä tai Torassiepissä Alli Ohenojan Lapin kartanossa.


Särkijärven rannalla sijaitsee taiteilija Veli Koljosen ateljee, jossa voi tutustua Koljosen maalauksiin.

Tule Särkijärvelle (Torassieppiin tai Jerisjärvelle) nauttimaan upeista maisemista, retkeilystä ja liikunnasta!

Kyläpäälikkö Raimo Mastola
Puh. (016) 529 117