Nähtävyydet

Kotiseutumuseo

Muonion kotiseutumuseo sijaitsee Emma ja Alfred Nivan pihassa. Emmanpirtti on heidän rakennuttamansa. Myös monet esineet ovat Emman ja hänen sisarensa jäämistöä. Museo on perustettu vuonna 1982, jolloin pääpirtti siirrettiin Kihlangista Muonioon. Pääpirtti on rakennettu 1800-luvun loppupuolella ja se oli alun perin kahden perheen asunto. Museoalueeseen kuuluvat pääpirtin lisäksi vilja-aitta, riihilato, viljamakasiini ja Emma Nivan pirtti. Vaikka sodat tuhosivat suurimman osan Muoniota, ovat nykyiset ja entiset muoniolaiset lahjoittaneet kotiseutumuseolle niin paljon esineistöä, että museo saatiin avattua yleisölle kesällä 1991.

Alueella on useita rakennuksia. Emman pirtti on rakennettu nykyiselle paikalleen sotien jälkeen. Museon vaihtuvat näyttelyt pidetään tässä rakennuksessa. Ylimuoniosta siirretty vilja-aitta on 1850-luvulta. Ulkorakennus on rakennettu ennen sotia nykyiselle paikalleen. Se toimi jälleenrakennusaikana asuntona. Kunnan viljamakasiini on 1800-luvun lopulta. Myöhemmin se oli kunnan ilmoitustauluna.

Museon päärakennuksen seinässä on muistomerkkilaatta, joka esittää pohjoisinta jääkäri-etappitietä, pohjoisin jääkärietappitie johti Muoniosta Ruotsin kautta Saksaan 1915–1917 (Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys). Muistolaatta on paljastettu vuonna 1996.

Museo on avoinna kesäisin ti–la klo 12–17

Vapaa pääsy

Museo-opas on paikalla

Paikka: Muonion kirkonkylä, keskustasta Lahenrannantietä n. 1 km, opastusmerkki nähtävyys.