Nähtävyydet

Pakasaivo - Lapin helvetti

Pakasaivo on erittäin jyrkkäreunainen, syvä, lähes pohjaton saivojärvi, joka saa vetensä valtaosin maanalaisista lähteistä, saivoista. Pohja- ja pintavesi eivät sekoitu koskaan, joten pohjan vesi on lähes hapetonta ja erittäin rikkipitoista. Näin ollen vesistön pohjassa säilyy satojatuhansia vuosia kaikki sinne uponnut. Vuonna 1977 tehdyssä mittauksessa ei järvestä löydetty selvää kovaa pohjaa, sen voidaan sanoa olevan ainakin 90 metriä syvä ja ns. välipohja on noin 50 metrin syvyydessä. Korkein äkkijyrkkä ranta kurottaa noin 40 metrin korkeuteen.

Pakasaivo on mystisyydellään ja jylheydellään kiehtonut ihmisiä jo kauan. Aikoinaan lappalaiset pitivät sitä palvonta- ja uhripaikkanaan. He uskoivat kuolemansa jälkeen elävänsä saivon kirkkaassa vedessä, jos eläisivät maallisen elämänsä uhraten riistaa jumalille ja eläisivät muutenkin elämänsä synnittömästi. Toisen tarun mukaan lähistöllä asuneet lappalaissukuiset Suikit ajattelivat itse Pirun asustavan järvessä, ja jotta heillä olisi hyvä kalastus- ja metsästysonni, he uhrasivat Pirulle poroja, niiden sarvia ja riistaa, jotta Piru pysyisi hyvällä tuulella.

Pakasaivossa on tulistelupaikka, vessat ja puuliiteri.

Paikka: Valtatie 21 Muoniosta n. 40 kilometriä Torniontietä etelään, nähtävyysmerkin kohdalta metsäautotie vasemmalle, jota 14 kilometriä. Tie on avoinna vain kesäisin.