Patikkareitit

Hirvaslompolon polku (2,6 km)

Polku johtaa Hirvaslompolon rantaan, jossa oli 1700-luvulla pappilan kalakämppä. Kalakämppään liit-tyy mielenkiintoinen tarina Ranskan kuninkaan pojan syntymästä.

Vaikeusaste: helppo
Palvelut:merkitty polku, opasteet, tulistelupaikka
Nähtävyydet: joki- ja järvimaisemia
Lähin kylä/matkailuyritys: Liepimän kylä 1 km, Kerässieppi 8 km, Muonio 13 km
Ajo-ohje: Muonion keskustasta n. 2 km pohjoiseen E8 tietä. Valtatieltä käännytään Kerässieppiin. Tietä ajetaan n. 11 km. Luontopolku alkaa tien vasemmalta puolen.

Ranskan kuninkaan poika

Orleanssin herttua Ludvig Filip vieraili Muoniossa 1700-luvun lopulla. Hän viipyi Muoniossa viikon päivät ja majoittui kylän pappilassa Mathias Kolströmin ja hänen Brita vaimonsa luona.

Britan kaunis sisko Beata Caisa toimi tuohon aikaan pappilan taloudenhoitajana. Beata Caisa oli haaveileva nuori nainen ja rakastui komeaan herttuaan välittömästi. Ludvig Filip oli myös kiinnostunut nuoresta kauniista naisesta. Romanssi jäi kuitenkin lyhyeksi, kun herttua jatkoi matkaansa ja Beata Caisa jäi suremaan rakkaansa perään.

Ludvig Filipin lähdettyä Beata Caisa huomasi, että kaikki asiat eivät olleet kohdallaan. Hän oli nimittäin raskaana ja odotti tulevan Ranskan kuninkaan lasta. Pappilan väki yritti salata raskauden, ja kun laskettuaika läheni, Beata Caisa vietiin Hirvaslompolon kalapirttiin, jossa hän synnytti Ranskan kuninkaan pojan.