Patikkareitit

Keimiöjärven polku (7 km)

Polku kulkee Keimiötunturin juurella kansallispuiston metsässä. Määränpäänä on Keimiöjärven päivä-tupa. Matkan varrella voi ihailla suomaisemia ja tuntureita. Paluu samaa reittiä pitkin.

Vaikeusaste: helppo
Palvelut: merkitty polku, pitkospuut, päivätupa, tulistelupaikka, wc, polttopuut
Nähtävyydet: Keimiötunturi, Keimiöjärvi
Lähin matkailuyritys: Keimiötunturin maja (3,3 km), Hotelli Jeris (5,6 km)
Ajo-ohje: Muonion keskustasta 12 km Kittilään päin, Särkijärveltä käännytään kohti Pallasta, Pallak-sentietä ajetaan n. 7 km, josta käännytään oikealle, Jerisjärventietä ajetaan 6,4 km. P-paikka ja lähtö-paikka ovat vasemmalla puolen tietä.

Keimiöniemen kalamajat

Yksi Lapin hienoimmista kalakentistä sijaitsee Jerisjärven Keimiöniemessä. Järven rannalla on lähes parikymmentä kalapirttiä aittoineen, joista osa on peräisin 1700- ja 1800-luvulta. Jotkut rakennuksista ovat myös melko uusia.

Kalapirttien historia alkaa jo 1500-luvulta. Tuohon aikaan muinaiset pirkkalaiset huomasivat Jerisjärven kalaiset vedet ja rakensivat ensimmäiset kalapirtit Keimiöniemeen. Jälkeenpäin kalamajoja on rakennettu pirkkalaisten rakentamien pirttien paikalle.

Kemiöniemen kalakenttien kulttuuri on voimissaan vielä tänä päivänäkin, sillä osa kalamajoista on edelleen paikallisten kalastajien käytössä.