Patikkareitit

Keimiötunturin polku (4,6 km)

Keimiötunturin päälle nousee polku Keimiötunturin majalta. Huipulta avautuu upeat maisemat Jerisjär-velle ja Pallastunturiin. Polku on paikoittain kivinen ja jyrkkä. Paluu samaa reittiä pitkin.

Vaikeusaste: keskivaikea
Palvelut: Keimiötunturin maja
Nähtävyydet: mm.Jerisjärvi, Pallastunturit, Keimiöjärvi
Lähin matkailuyritys: Keimiötunturin maja, Hotelli Jeris (2,2 km)
Ajo-ohje: Muonion keskustasta 12 km Kittilään päin, Särkijärveltä käännytään kohti Pallasta, Pallak-sentietä ajetaan n. 7 km, josta käännytään oikealle. Jerisjärventietä ajetaan 3,1 km, kyltti vasemmalla Keimiötunturin majalle.

Acerbin retki Keimiötunturiin

Yksi Lapin tunnetuimmista matkamiehistä oli Giuseppe Acerbi, italialainen tutkimusmatkailija, joka vieraili Muoniossa vuonna 1799. Acerbi oli hyvin kiinnostunut Lapin luon-nosta ja vierailunsa aikana hän retkeili paljon Muonion lähiseuduilla.

Erään retken päämääränä oli Pallastunturi. Acerbin seurue aloitti taipaleen kirkkoherra Kolströmin opastuksella Muonionjoelta, josta matkaa jatkettiin Jerisjokea pitkin aina Je-isjärvelle asti.Jerisjärvellä seurue rantautui Keimiötunturin kupeeseen.

Seuraavaksi oli edessä nousu Keimötunturiin ja sitä kautta Pallakselle. Tunturin huipulla Acerbi kuitenkin huomasi, että Pallas oli liian pitkän ja vaikean matkan takana, ja niin seurue jäi ihailemaan maisemia Keimiötunturin päältä. (Sippola – Rauhala 1992, 82-83; Annanpalo 1998, 191-192)