Patikkareitit

Pyhäjoen luontopolku (3,5 km)

Polku alkaa Pallasjärven läheisyydestä Pyhäjoen sillan p-paikalta. Luontopolku kiertelee jokivarren erittäin rehevässä ja monimuotoisessa luonnossa.

Vaikeusaste: helppo - keskivaikea
Palvelut: merkitty polku, opasteet, pitkospuut, levähdyspaikkoja
Nähtävyydet: mm. kotkansiipilehto, kalliorantoja, vanhaa puustoa
Lähin kylä/matkailuyritys: Pallaksen matkailukeskus (10 km), Raattaman kylä (14 km)
Ajo-ohje: Muonion keskustasta 12 km Kittilään päin, Särkijärveltä käännytään kohti Pallasta, Pallak-sentietä ajetaan n. 19 km Pallasjärvelle. Lähtöpaikka on heti Pyhäjoen ylityksen jälkeen vasemmalla puolen tietä.

Kotlannin ukko

Entisaikaan Pallasjärvellä asui skotlantilainen Millie MacKey, joka tunnettiin nimellä Kotlannin äijä tai Miniäijä. Ukko eleli Pallasjärvellä noin parikymmentä vuotta ja herätti huomiota ja kummastusta lähiympäristössään oudoilla tempauksillaan 1800-luvun lopulla.

Kerrankin ukko palkkasi lähiseudun lapset ja naiset tekemään hiekkakakkuja ja kaarnalaivoja. Ukon tavoitteena oli nimittäin rakentaa Pallasjärvelle oma laivasto. Kun laivat olivat valmiit, ne lastattiin savikakuilla ja miehistönä toimivat muurahaiset.

Kotlannin äijän alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Useiden lähteiden mukaan äijä oli hyvin varakas englantilainen lordi. Eräät lähteet puolestaan kertovat ukon olleen lääkäri tai insinööri, joka oli työskennellyt

Englannin siirtomaissa tai Amerikassa. (Sippola – Rauhala 1992, 83-85.)