Matkailu ja elinkeino

Yrittäjäksi Muonioon

Tervetuloa Merkilliseen Muonioon,  "Onnellisten tähtien alle"!

Muonio on saanut asemastaan lempinimen "TUNTURI-LAPIN HELMI". Tunnustuksen taustalla ovat asiat ja ansiot, jotka ovat jäljittelemättömiä. Alueen sijainti Pohjois-Kalottialueen keskiössä on pitänyt Muonion aina matkailu- ja kuljetusreittien varrella. Kaivoskaupunki Kiiruna Ruotsissa, tarunhohtoinen jäämeren rantakaupunki "Alattio" eli Alta Norjassa, Rovaniemi ja Tornion Lapin portteina kaikki ovat lähimain saman matkan päässä Muoniosta.

Sijainti Ruotsin kupeella, "rajattomalla rajalla" on ollut hyödyllistä Muoniolle niin kuin koko Tornionlaakson alueelle, täällä "vapaakauppa" ja ihmisten kanssakäyminen niin Ruotsin kuin Norjan suuntaan on välitöntä ja pitkiin perinteisiin, tuttavuuksiin ja sukulaissuhteisiinkin perustuvaa.

Alueen ihmiset ovat uutteraa, säästäväistä ja perirehellistä väestöä, välittömiä ja seurallisia, mutta tarpeen tullen hyvin itsellisiä. Näitä hyveitä ei välttämättä enää kaikilta alueilta maassamme tai muissa maissa löydä.

Länsi-Lapin luonto näyttää - ja käyttää - kaikki parhaat puolensa Muonion maisemissa. Täällä monipuolinen ja vivahderikas Metsä-Lappi ja tundramainen, arktinen Tunturi-Lappi yhtyvät, ja lähellä on Ruotsin-Norjan rajavyöhykkeen jylhyys sekä "Jyykeänperä", yhteys Jäämereen Kilpisjärven tunturitien kautta. Muonion luontoarvoja parhaasta päästä edustaa mahtava "Väylä", Muonionjoki kymmenine koskineen, sekä alueen toistasataa eri kokoista järveä.

Nämä alueen erityispiirteet ovat kiinnostaneet tutkijoita ja matkailijoita kautta aikojen, ja niiden varaan rakentuu tämän päivän muoniolainen yrittäjyys. Yritystoiminnoissa keskeinen sija on palveluilla, joiden osuus alueen työpaikkataseessa on yli 70 %. Erityissija yritysmaailmassa on kansainvälisellä autotestaustoiminnalla. Rakennemuutoksen vuosikymmenten jälkeen alkutuotannon osuus muoniolaisessa työvoimataseessa on n. 8 %; ei paljon, mutta tärkeä toimiala, koska kylien elinvoimasta huomattava osa perustuu maatalous-, porotalous-, metsätalous- ja erilaisten luontaiselinkeinojen harjoittamiseen.

Matkailu kerrannaisvaikutuksineen työllistää arviolta puolet koko kunnan työvoimasta. Alueella toimii tällä hetkellä parikymmentä majoitustoimintaa harjoittavaa yritystä sekä useampi kymmen ohjelmapalvelu- ja muita oheispalveluita ylläpitäviä pienyrityksiä. Suurimmat majoituspalveluyritykset ovat Olostunturi Oy, Harrinivan Lomakeskus Oy, Äkäskero Wilderness Lodge sekä Hotelli Jeris. Toimivia yrityksiä, yritystoimipaikkoja ja yrityspalveluyksiköitä on alueella yhteenä yli 130 kpl.

Muoniossa tarvitaan ja - toivotaan - uusyrittäjyyttä monille aloille. Mm. tuotannolliset yritykset, elektroniikka- ja IT-alan yritystoiminnot kuten edellä mainittuja päätoimialoja vahvistavat uudet yritykset ovat tervetulleita. Yrityspalveluissa elinkeinotoimen lisäksi uuden yrityksen ja –yrittäjän sijoittumiseen liittyvissä kysymyksissä Teitä palvelevat myös kunnanhallitus (kunnanjohtaja Sirpa Hartojoki, kunnanhallituksen puheenjohtaja Sakari Silen) sekä tekninen toimisto (rakennustarkastaja Mauri Kivelä ).

Kaikissa yrittäjyyteen,  sijoittumispalveluihin,  kehittämishankkeisiin  ja  päivittäisen elämän tarpeisiin liittyvissä kysymyksissä teemme myös tiivistä yhteistyötä seututoimijoiden  kuten  Tunturi-Lapin Kehitys ry:n,   alueen toimintaryhmän   Kyläkulttuuria Tuntureitten Maassa  ry:n  sekä  Seudulliset Yrityspalvelut- sidosryhmätoimijoiden kanssa.


Elinkeinoneuvonnassa, hakemus- ja toimitila-asioissa voitte aina kääntyä elinkeino-asiamies Heikki Kauppisen puoleen. Puh. 0400 82 3471,  fax. (016) 532 774,
heikki.kauppinen@muonio.fi

Kunnan elinkeinotoimisto:
Kunnanvirasto
Putaanrannantie 15, PL 25
99301 MUONIO

Katso myös elinkeinoasiat

- yritystulkki-banneri-vs.jpg