Yrittäjäksi Muonioon

- 25_porot.jpgYrittäjyys Muoniossa

Pienestä koostaan huolimatta kunnassa on vireä ja kansainvälinen yritystoiminta. Alueella toimii yli 150 erilaista yritystä, suurin kansainvälisen autotestaustoiminnan alalla. Matkailualalla toimivia erikokoisia majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksiä on 20, joista Hotelli Olostunturi, Hotelli Äkäskero, Hotelli Jeris ja Harrinivan Lomakeskus tarjoavat hotellitason palveluita. Ohjelmapalveluyritykset tarjoavat ympäri vuoden erilaisia luontoelämyksiä.

Elintarvikejalostuksessa toimii poronlihaa jalostava Tunturiporo Oy/Olavi Keimiöniemi. Kaksi pienyritystä jalostaa paikallisten järvien kalaa. Kalasatama on rakennettu luonnonkauniin Jerisjärven rannalle. Myös luonnonaromein maustettuja marmeladikaramelleja valmistaa muoniolainen pienyritys.

Kalankasvatuksessa on pitkät perinteet: Riistan- ja kalatalouden tutkimuslaitos on harjoittanut kalanpoikastuotantoa kunnassa jo yli 40 vuotta. Paikallisten järvikalojen ohessa tuotannossa on Tornionjoen vesistön merilohi- ja meritaimenpoikaset, joita istutetaan vesistöön vuosittain yli 1,3 miljoonaa. Näiden lajien elpyminen kalastusta kestäviksi ja jälleen luonnossa lisääntyviksi kannoiksi on muoniolaisten tuotantolaitosten ansiota.

Alkutuotantoa harjoitetaan 9 karjataloustilalla, pää- tai merkittävän osan toimeentulosta saa noin 20 porotalouden harjoittajaa. Kunnan alueella on 10 luontaiselinkeinotilaa. Järvikalastusta harjoitetaan jonkin verran ansiotarkoituksessa.

Erilaisista päivittäispalveluista mainittakoon lukuisat liikkeet: kukkakauppa, kaksi huoltoasemaa ja yksi kylmäasema, alkoholiliike, asusteliike, pankkipalvelut Nordea ja Pohjolan Osuuspankki, hyvin varustetut päivittäiskaupat keskustassa S-Market ja K-Muoniontori.

Erikoistavaraliikkeistä tunnetaan "koko Kalottialueella" pitkän linjan yritykset Urheiluliike Kolström, kodinkoneliike Muonion Konepiste Oy ja palveluja joka lähtöön tarjoava Muonion Autotarvike. Rakennuspalveluissa Muoniossa toimii kaksi rautakaupan ja rakennustarvikkeiden erikoisliikettä, ja useita rakennus-, LVI- ja sähkötyöliikkeitä, puutavaran sahaus- ja höyläämöliikkeet, puusepänverstaita, veneentekijöitä useammalle mallille ja paljon muuta.

Muoniossa toimii myös useita eri materiaalien käsittelyyn ja työskentelytapoihin erikoistuneita taiteilijoita ja alan pienyrittäjiä. Näistä ja muista alueen palveluista löydät yrityskohtaiset tiedot sivustomme palveluhakemisto - osasta.

Muonion kunta
Puthaanrannantie 15
(PL 25)
99300 MUONIO
Kunnan palvelunumero 0400 686 211
Puhelinluettelo
Fax. (016)  532 774
kunnanhallitus@muonio.fi
etunimi.sukunimi@muonio.fi