Kulttuuri

Museo

Muonion kotiseutumuseo sijaitsee Emma ja Alfred Nivan pihassa. Emmanpirtti on heidän rakennuttamansa. Myös monet esineet ovat Emman ja hänen sisarensa jäämistöä. Päärakennus on rakennettu 1800-luvun loppupuolella ja se oli alunperin kahden perheen asunto. Päärakennuksen ulkoseinässä on muistomerkkilaatta, joka esittää pohjoisinta jääkäri-etappitietä.

Museo on perustettu v. 1982. Silloin siirrettin Kihlangista päärakennus nykyiselle paikalleen. Tontilla sijaitsevat myös Kihlangista siirretty riihilato ja venekatos. Vaikka sodat tuhosivat suurimman osan Muoniota, ovat nykyiset ja entiset muoniolaiset lahjoittaneet kotiseutumuseolle niin paljon esineistöä, että museo saatiin avattua yleisölle kesällä 1991. Siellä pidetään eri tilaisuuksia, mm. kotiseutupäivät.

Alueella on useita rakennuksia. Emman pirtti on rakennettu nykyiselle paikalleen sotien jälkeen. Museon vaihtuvat näyttelyt pidetään tässä rakennuksessa. Ylimuoniosta siirretty vilja-aitta on 1850-luvulta. Ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa säilytettiin viljaa ja kolmannessa kerroksessa nukuttiin kesäisin.

Ulkorakennus on rakennettu ennen sotia nykyiselle paikalleen. Se toimi jälleenrakennusaikana asuntona. Kunnan viljamakasiini on 1800-luvun lopulta. Myöhemmin se oli kunnan ilmoitustauluna.

Muonion kotiseutumuseo on avoinna kesäisin tiistaista lauantaihin klo 11-17, sunnuntaina ja maanantaina suljettu. Tervetuloa tutustumaan perusnäyttelyyn ja ihailemaan uusittuja pärekattoja.  Vapaa pääsy!

Tiedustelut  puh. 040 489 5110.

Museo sijaitsee Lahenrannantie 51:ssä. Katso kartasta museo nro 17.