Matkailu-Muonio

Nähtävyydet

Ajankohtaista

Galleria Jieriksen & Pallaksen luontokeskuksen näyttelyt
Galleria Jieris, Kiela
Kilpisjärventie 15, Muonio
 

Pallastunturin luontokeskus
Pallastunturintie 557, Muonio

 

Kielan matkailukeskus, Kilpisjärventie 15 | Avoinna ma-pe klo 10 - 18, la 12-18

Saman katon alta löytyvät
- Muonion matkailuinfo
- Thai-ravintola ja -kahvila Silk Coffee sekä
- Galleria Jieris

Piha-alueella on lasten leikkikenttä ja peliareena sekä onkimislaituri vieressä virtaavalla Jerisjoella.

Kesällä torstaisin Kielan pihalla järjestetään suositut Torstaitorit klo 10-14 välillä. Tervetuloa nauttimaan toritunnelmista!

Luontokohteet

Pakasaivo - Lapin helvetti

Myyttinen Pakasaivon rotkojärvi on vanha lappalaisten kokoontumis- ja uhripaikka. Jyrkkäreunaisen järven syvyydeksi on ilmoitettu hurjimmissa arviossa jopa 90 metriä, tarkkaa syvyyttä ei tiedetä. Veden pinnasta laskettuna reunamat nousevat korkeimmillaan 40 metrin korkeuteen. Järven vesi tulee maanalaisista lähteistä eli saivoista. Pohja- ja pintavesi eivät sekoitu koskaan. Pohjan vesi on lähes hapetonta ja erittäin rikkipitoista, joten pohjassa kaikki säilyy satojatuhansia vuosia.

Paikalta löytyy tulistelupaikka.

Pakasaivon tarkempi kuvaus: www.retkipaikka.fi


Keimiötunturi ja Keimiöniemen kalapirtit

Keimiötunturin huipulle kiipeäminen on hengästyttävä, mutta palkitseva urakka. Laelta avautuvat huikeat näkymät Jerisjärvelle ja pohjoisiin maisemiin. Keimiöniemen kalapirtit ovat kulttuurihistoriallinen nähtävyys. Vanhimmat pirtit ovat 1700-luvulta ja niitä täydentävät "ulut", verkkojen ja nuottain kuivaustelineet. Kenttärannan alkuperäiset pirkkalaisten pirtit olivat peräisin 1500-luvulta. Pirtit ovat yksityisomistuksessa ja lukittuja. Mutta käynti kenttärannalla kannattaa, sillä paikanpäällä aistit sukupolvien historian läsnäolot ja saatat kuulla myös tämän päivän jerisjärveläisiä kalajuttuja.

Keimiöniemen kalapirttien tarkempi kuvaus: www.retkipaikka.fi


Pallastunturit ja Pallaksen luontokeskus

Pallas-hotellin ja Pallastunturin luontokeskuksen pihapiiristä lähtee useita polkuja lähikeroille ja tunturiluontoon, mm. Orava Avenue Pallaskodalle. Se on myös Suomen vanhimman Pallas-Hetta -retkeilyreitin lähtöpaikka. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vanhin osa Pallas-Ounas juhlii tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan.

Pallastunturin luontokeskuksessa on luontoiltoja ja vaihtuvia taidenäyttelyitä sekä perusnäyttely Metsästä Paljakalle, joka esittelee tuntureiden syntyä sekä tunturialueen lintuja ja muita eläimiä. Ilmatieteenlaitoksen tutkimusasema Sammaltunturin laella tuottaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuista mittaustietoa vuorokauden ympäri. Luontokeskuksessa voi tutustua aseman toimintaan ja ilmastoasioihin. Täällä siis on mitattu asutun maailman puhtain ilma.

Pallastunturin luontokeskus on kesällä ja ruskalla avoinna ma-su klo 9-17

Taivaskero eli Himmelriiki

Taivaskero on Pallastuntureiden korkein huippu, 807 metriä meren pinnasta. Suomen vuoden 1952 olympialaisten tuli sytytettiin Taivaskeron huipulla, kuljetettiin viestijuoksuna Helsinkiin ja yhytettiin Ateenasta tulleeseen tuleen.

Lue Taivaskeron kuvaus: www.retkipaikka.fi


Särkitunturi

Särkitunturin laelta, 492 metriä meren pinnan yläpuolelta, näet 360 asteen panoraamana koko Tunturi-Lapin tunturit. Pallaksen suuntaan avautuva näkymä on valittu Suomen kansallismaisemaksi ja se on ikuistettu myös postimerkkiin. Särkitunturi on helposti saavutettava ja helppokulkuinen retkikohde. Se soveltuu hyvin myös lapsiperheille. Sorastetun luontopolun varrella on tulistelukota. Tunturin päällä hurjimmat voivat pulahtaa jääkylmään tunturijärveen. Tunturin päälle pääsee myös hiihtämällä ja moottorikelkalla hoidettuja uria pitkin.


Äkäsmylly

Äkäsmylly (entisöity vuonna 1946) sijaitsee Äkäsjärven eteläpäässä Äkäsjoen alkulähteillä. Parkkipaikalta on myllylle noin 250 metrin kävelymatka. Äkäsmyllyn myllykahvio palvelee asiakkaita ruskan ja talven sesonkeina. Paikanpäältä löytyy myös tulistelulaavu. Myllynpoluksi kutsuttua retkeilyreittiä pitkin voit käydä tutkailemassa mm. muinaista Seitakiveä jylhän kallion päällä Äkäsjärven rannalla.

Lue Äkäsmyllyn kuvaus: www.retkipaikka.fi


Äkässaivo

Äkässaivo on jäätikköjokien kuluttama kanjoni. Kirkkopahdaksi kutsuttu Seitapahta on kymmenen metriä leveä ja 30 metriä korkea kalliopaasi. Saivo seitapahtoineen on saamelaisten vanha palvonta- ja uhripaikka. Äkässaivon muinaisjäännösalue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin.


Ekumeeninen vaeltajan risti

Olostunturin laelle pystytetyn ristin siunasi piispa Samuel Salmi kesällä 2007 nimeten sen apostoli Johannekselle. Hiljentymispaikalle on opastus valtatieltä. Sinne pääsee myös hotelli Oloksen pihasta lähtevää polkua.

Kulttuurikohteet

Muonion kotiseutumuseo

Lahenrannantie 51

Museo perustettiin 1982, kun päärakennus siirrettiin Kihlangista., Riihilato ja venekatos ovat samasta kylästä. Vaikka sodat tuhosivat suurimman osan Muoniota, löysivät nykyiset ja entiset muoniolaiset kotiseutumuseolle lahjoitettavaksi paljon esineistöä ja museo saatiin avattua yleisölle kesällä 1991.

Museo on avoinna 18.6. - 11.8. ti-la klo 11-17


Suomen kalakirjasto

Kemiläisenmetsätie 151

Suomen Kalakirjasto on harrastuksen pohjalta syntynyt yksityinen kalakirjasto. Kirjastossa on Suomen kattavin kala-/ kalastusaiheinen julkaisukokoelma. Kokoelma käsittää suomalaista kalakirjallisuutta vuodesta 1730 aina nykyvuosiin asti.

Museon avajaiset pidettiin Jerisjärven Apajan yhteydessä 25.8.2018.


Muonion kirkko

Arkkitehti Charles Bassin suunnittelema, vuonna 1822 käyttöön otettu puoliristikirkko säästyi Lapin sodassa polttamiselta. Anton Lindforsin alttaritaulussa Jeesus ihmisten keskellä, on taustalla kumpuileva tunturimaisema ja sateenkaari.

Sotaanlähtö -muistomerkin kirkon pihalla on suunnitellut taiteilija Veikko Aalto. Muonion kirkko on kesäisin tiekirkkona.


Galleria Jieris

Kiela, Kilpisjärventie 15

Galleria Jieris on vuodesta 2017 asti toiminut taidegalleria Kielan talossa, Muonion keskustassa. Galleria Jieriksen toimintaa ovat tukeneet Tunturi-Lapin Leader, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Yhteystiedot: jieris.ry@gmail.com


Veli Koljosen ateljee

Kelohirsiateljeessa ja galleriassa on esillä taidemaalari Veli Koljosen maalauksia. Taiteilija myös opastaa kävijöitä ja joskus istahtaa flyygelin tai kanteleen ääreen soittamaan ja laulamaan.

Särkijärvellä sijaitseva ateljee on avoinna sopimuksesta, p. 0400 690 452


Kyösti Jokelaisen työtila

Taitelija Kyösti Jokelaisen maalaus löytyy mm. Muonion kirkon saarnastuolin seinältä.

Työtila Niemenpäässä on avoinna sopimuksesta, p. 0400 694 352


Runoilija Katri Valan muistolaatta

Muoniossa syntynyt Katri Vala oli Suomen merkittävimpiä runoilijoita 1920-30-luvuilla. Muistolaatta löytyy Lahenrannantieltä.


Torassiepin porotila

Perinteinen porotila ja museo idyllisessä Torassiepin kylässä.