Koronavirus

Ajankohtaista

Tärkeät numerot

Koronatestiajanvaraus:

Ma-to klo 8.00-16.00 ja pe klo 8.00-14.00 p. 040 662 4565. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin klo 21.00 asti soita numeroon 040 714 2845.

Koronarokoteajanvaraus:

p. 040 7782145

Vierailusuositukset Muonion hoivayksiköissä (Marjapaikka ja Ojusniitty) 30.7.2021

Olemme 30.7. päivittäneet vierailusääntöjä hoivayksiköissämme, joita tulemme tarkastelemaan säännöllisesti. Näistä tiedotetaan yksiköissä myös aktiivisesti!

Toivomme ja vetoamme Teihin, vierailijat ja omaiset, että pidetään kiinni näistä yhteisistä vierailusäännöistä sekä henkilöstön antamista ohjeistuksista. Vain näin pystymme turvaamaan kaikille mieleisen toiminnan ja turvalliset tapaamiset, sekä pystymme välttämään tiukemmat rajoitukset. Muistammehan, että pidämme vahvoista suosituksista kiinni nimenomaan omaisten terveyden turvaamiseksi; tämän vuoksi koronaturvallisten toimintamallien noudattaminen on tärkeää myös itse omaisten huoneissa sekä ulkotiloissa – ei vain käytävillä tai muissa julkisissa tiloissa, kuten ruokasaleissa.

  • Muistammehan käyttää suojamaskia kaikissa vierailutilanteissa ja huomioidaan asianmukaiset turvavälit. Maskia tulee pitää myös ulkovierailuissa sekä omaisten huoneissa.
  • Kun kesää on vielä jäljellä ja alkusyksyllekin toivottavasti hienoja kelejä riittää, suosittelemme mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa tapahtuvia vierailuja. Myös videokuulumisten vaihto omaisten kanssa on mahdollista. Henkilöstömme mielellään avustaa näissä Teitä ja omaisianne.
  • Muistammehan, että omissa, edes vähäisissä oireissa, ei pidä vierailla hoivayksiköissä. Myös, mikäli lähipiirissä on oireisia henkilöitä, vierailuja ei pidä toteuttaa hoivayksikköihin. Suosittelemme, että mikäli vieraat tulevat kiihtymis- tai leviämisalueen paikkakunnilta, käytäisiin ennen vierailuja koronatestissä.
  • Hoivayksiköissä voi vierailla kerrallaan korkeintaan kaksi (2) henkilöä ja suositaan mahdollisuuksien mukaan ulkotiloja. Pidämmehän tämän suosituksen mielessä ja huomioimme jo vierailuja suunnitellessa.

Mikäli Teillä on kysyttävää tai mietityttävää koronaturvallisiin vierailukäytänteisiin liittyen, henkilökuntamme auttaa näissä aina mielellään, ohjeistaa ja vastaa kysymyksiinne; älkää siis epäröikö kääntyä henkilöstömme puoleen!


Koronatiedote 28.7.2021

Muonion kunnan koronatilanne on edelleen rauhallinen ja rokotustilanne verrattain hyvä (1. rokoteannoksen osuus 70,7% ja 2. rokoteannoksen osuus 42%). 25-40 –vuotiaiden ikäryhmässä rokotekattavuus on hieman alhaisempi ja tauti leviää näissä ikäluokissa nyt nopeimmin. Koronarokoteajan voit varata numerosta 040 7782145.

Lapin sairaanhoitopiirin alue on epidemian perustasolla. Lapin sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan tartuntamäärät ovat nousussa etenkin Rovaniemen osalta. On myös tullut ilmi tapauksia, joissa ihmiset ovat lähteneet oireisena tapaamaan toisiaan. Infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa, että oireisena tulee hakeutua testiin erittäin matalalla kynnyksellä heti, kun mahdollista, ja pysyä kotona negatiivisen testituloksen saamiseen asti. Testaamiskynnys on tällä hetkellä hyvin matala, sillä koronaviruksen deltavariantti leviää Suomessa kovaa vauhtia.

Infektioiden torjuntayksikkö kehottaa käymään testissä myös ennakoivasti ennen joukkokokoontumisiin osallistumista, mikäli on käynyt sairaanhoitopiirin ulkopuolella tai tulee alueelle muualta. Kaksi rokoteannosta, eli täyden rokotesarjan saaneilla, tai alle 6 kuukautta sitten koronainfektion sairastaneilla testissä käyminen ei ole tarpeen, mikäli heillä ei ole oireita. 

Seuraathan Lapin koronasäätä sekä Lapin alueen ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia täältä.

Muistutuksena Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat yleisohjeet:

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet.

Koronatestauspaikat ja -ajat Muoniossa:

  • Muonio, Ojustie, avoinna ma-to klo 8.00-16.00, perjantaisin avoinna klo 8.00 – 14.00, p. +358 40 662 4565
  • Muonion hyvinvointikeskus, Pirkantie 11, avoinna ma-pe klo 16.00 – 08.00, la-su klo 8.00-21.00, p. +358 40 714 2845

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 26.7.2021 alkaen

Sisärajavalvonta ja sisärajojen maahantulorajoitukset ovat loppuneet maanantaina 26. heinäkuuta. Vaikka sisärajavalvonta on päättynyt, tartuntatautilain mukaiset velvoitteet koskevat yhä kaikkia Suomeen saapuvia.

Ohjeiden pääkohdat (lähde www.raja.fi):

  • Täyden hyväksytyn rokotussarjan saaneet ihmiset saavat matkustaa Suomeen kaikista maista.
  • EU- ja Schengen-maista tulevat matkustajat saavat matkustaa Suomeen myös ilman rokotussarjaa tai välttämätöntä syytä.
  • Mikäli matkustaja ei ole saanut hyväksyttyä rokotussarjaa, ja hän saapuu Suomeen EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta, tulee hänen tarkastaa onko lähtömaasta maahantulorajoituksia Suomeen ja mikäli maahantulorajoituksia on, matkustamiseen vaaditaan välttämätön syy.

Ilman rokotussarjaa matkustavien tulee kaikissa tapauksissa huomioida tartuntatautilain mukaiset velvoitteet. Näistä velvoitteista voit lukea täältä.

Katso tarkemmat ohjeet matkustusohjeisiin rajavartiolaitoksen verkkosivuilta ja rajanylitykseen liittyvistä terveystoimista THL:n verkkosivuilta.


Koronarokotukset Muonion kunnassa 30.6.2021

Koronarokotusta tarjotaan Muoniossa kaikille 16 vuotta täyttäneille ja niille 12–15-vuotiaille, joilla on perustautinsa tai tilansa vuoksi erityinen riski sairastua vakavaan koronavirustautiin.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. 12–17-vuotiaille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Se on tällä hetkellä ainoa Suomessa käytössä oleva koronarokote, jolla on myyntilupa 12 vuotta täyttäneille. Comirnaty on mRNA-rokote.

18 vuotta täyttäneille tarjotaan saatavuuden mukaan joko BioNTech-Pfizerin Comirnaty –rokotetta tai Moderna –rokotetta. Molemmat rokotteet ovat mRNA-rokotteita.

Ensimmäisiin annoksiin tarkoitettuja koronarokotteita saapuu runsaasti seuraavien viikkojen aikana, varaa aika koronarokotukseen terveydenhoitajalta numerosta 040 7782145.

Lue lisää koronarokotteista: www.thl.fi/koronarokote

Rokotteet ovat ensisijaisesti tarkoitettu kuntalaisille ja niille, jotka ovat terveydenhuoltolain valinnanvapauden perusteella valinneet hoitopaikaksi Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollon.


Koronarokotukset 2.6.2021

Muoniossa koronarokotukset ovat edenneet hyvin ja jatkuvat Thl:n rokotusohjelman mukaisesti. Tällä hetkellä rokottaminen on hyvässä vauhdissa ja suurin osa yli 45-vuotiasta on saanut koronarokotteen.

Saamme ensi viikolla rokotteita hyvin, joten rokotukset etenevät nyt ripeästi.

Avaamme ajanvarauksen tästä päivästä alkaen (2.6.2021) kaikille yli 16-vuotiaille Muonion kuntalaisille. Varaa aika koronarokotukseen terveydenhoitajalta (puhelin 040 7782145).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi 21.4.2021, että toukokuun alusta lähtien 65 – 69-vuotiaille voidaan antaa mRNA-rokotteita, jos rokotettava niin toivoo.

Astra Zenecan koronarokotetta ei Suomessa toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille. Jos olet alle 65-vuotias ja olet saanut ensimmäisenä rokotteena Astra Zenecan koronarokotteen, tehosterokote annetaan mRNA-rokotteella.

Rokotteet ovat ensisijaisesti tarkoitettu kuntalaisille ja niille, jotka ovat terveydenhuoltolain valinnanvapauden perusteella valinneet hoitopaikaksi Muonion terveyskeskuksen.

Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto tiedottaa säännöllisesti rokotusten etenemisestä. kun rokotteiden saatavuudesta tulee lisää tietoa.


Koronatiedote 1.6.2021

Muonion kunnan koronatilanne on vakaa ja rauhallinen. Lapin sairaanhoitopiirin alue on pandemian perustasolla.

Seuraathan Lapin koronasäätä sekä Lapin alueen ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia täältä.

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääriin liittyvät rajoittamistoimenpiteet on lopetettu Lapin sairaanhoitopiirin alueella sijaitsevissa kunnissa

Valtakunnallisesti tartuntojen määrät ovat kääntyneet laskuun huhtikuun alussa, ja Lapin sairaanhoitopiiri on jo useamman viikon ajan ollut epidemian perustasolla. Kun otetaan huomioon 27.5.2021 päivitetty hybridistrategian toimintasuunnitelma sekä sosiaali- ja terveysministeriön 27.5.2021 antama ohjaus alueille toimintasuunnitelman mukaisista toimenpidesuosituksista, aluehallintovirasto katsoo, ettei yleisten kokouksien ja yleisötilaisuuksien kieltäminen ole enää välttämätöntä nykyisessä tilanteessa. Näin ollen 24.5.2021 annettu päätös LAAVI/795/2021 niiden kieltämisestä on peruutettu.

Yleisötilaisuuksien rajoittamistoimenpide tartuntatautilain 58 §:n nojalla lopetetaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella sijaitsevissa kunnissa eli myös Muoniossa.


Maahantulon rajoituksia jatketaan 27.6.2021 asti

 

Valtioneuvosto päätti, että maahantulon rajoituksia jatketaan 30.6.2021 saakka.

Katso tästä matkustamisesta ja testauskäytännöistä rajanylityspaikoilla.

Katso tästä voimassa olevat maahantulon rajoitukset.

 


 

Lisätietoja:

 

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja

0400 477 723, laura.enbuska-maki@muonio.fi

 

Katso tästä tärkeät yhteystiedot!


Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin:

Jos epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia ja sinulla on virukseen viittaavia oireita, soita numeroon 040 662 4565 klo 8-16 ja numeroon 040 714 2845 klo 16 -21 (päivystävä sairaanhoitaja).  On tärkeää olla ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen terveyskeskuksesta. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita. Testauskapasiteettia on lisätty toukokuun alusta alkaen, joten jos sinulla on koronan oireita, ota yhteyttä testaukseen hakeutumisessa terveyskeskukseen.

 


Koronapuhelin

Muonion-Enontekiön perusterveydenhoidon koronapuhelin ma-pe klo 16.00 asti 040 662 4565. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin soita numeroon 040 714 2845.

Kuntalaistiedotteet

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. THL seuraa kansainvälistä koronavirustilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa, kehittää ohjeistusta terveydenhuollolle ja laboratorioille, arvioi koronavirukseen liittyviä terveysriskejä sekä laatii arvioita siitä, mihin suuntiin koronavirustilanne voi kehittyä.

Päivitämme tälle sivulle tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi. Sivustolta löydät kaikki THL:n laatimat päivitetyt tiedot koronaviruksesta.

THL Ajankohtaista korona-viruksesta