Oireet ja hoitoonhakeutuminen

Koronaviruksen oireet ja toimintaohjeet koronavirustaudin hoitoon

THL:n ohjeistus

Muonio-Enontekiön perusterveydenhuollon tiedote testaustoiminnan muutoksista 12.5.2020

Muonio-Enontekiön perusterveydenhuollon korona-info 6.4.2020

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.

Suurin osa sairastuneista saa vain lievän taudin. Lääkärin tekemää taudinmääritystä ei aina tarvita, sillä lievä tauti paranee kotihoidossa viikossa tai parissa.

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Vältä sosiaalisia kontakteja. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. 

Koronavirustaudin kotihoito-ohjeissa on toimintaohjeita, jos olet itse sairaana tai hoidat sairastunutta läheistäsi. Annamme myös vinkkejä tartuntariskin pienentämiseen sekä kodin puhtaanapitoon.
Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Koronavirustestaus Muoniossa (päivitetty 12.5.2020)

Laboratoriokapasiteettia on saatu lisättyä ja koronavirustestausta on ollut mahdollista laajentaa viime viikosta alkaen. Tavoitteena on jatkossa testata kaikki, joilla epäillään akuutin vaiheen koronavirustartuntaa. Henkilöt, joilla on kuumeilua, yskää, nuhaa, hengenahdistusta, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, voivat hakeutua testiin terveyskeskukseen. Ennen terveyskeskukseen saapumista sairastuneen tulee ottaa yhteyttä puhelimitse näytteenotto-ohjeiden saamiseksi. Oireettomia henkilöitä ei testata kuin poikkeustilanteissa.

Kansallisia rajoitustoimia ollaan vähitellen keventämässä, ensimmäisinä koulujen palaaminen lähiopetukseen ja kirjastojen avautuminen. Aktiivisella testaamisella voidaan seurata viruksen esiintymistä ja siinä tapahtuvia mahdollisia muutoksia rajoitustoimien muuttuessa. Testauksen avulla pystytään tartuntaketjut selvittämään ja jatkotartunnat estämään ja viruksen leviäminen pysäyttämään mahdollisimman tehokkaasti väestössä. Yritetään pitää virus loitolla, kunnes saadaan rokote kehitettyä. Yhteiskunnan vähitellen avautuessa jokaisen täytyy edelleen muistaa ohjeiden noudattaminen ja toisia huomioiva käyttäytyminen. Huolellinen käsi- ja yskimishygienia ja turvavälien pitäminen kohtaamisissa on edelleen tärkeää. Ei mennä töihin tai kouluun sairaana. Näin yhteisvastuullisesti toimien rajoitetaan koronaviruksen leviäminen yhteisössä.

Sirpa Pajunen, tartuntataudeista vastaava lääkäri, Muonio-Enontekiön perusterveydenhuolto

Testaukseen hakeutumisen tullessa kyseeseen, soita ensin terveyskeskukseen ohjeiden saamiseksi:
klo 8 - 16 p. 040 703 1147
klo 16 - 21 p. 040 714 2845 (päivystävä sairaanhoitaja).

 

Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon

Lue lisää koronavirus COVID-19-taudista

Yhteystiedot Muoniossa

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia ja oireesi vaativat hoitoa ollessaan akuutteja, soita terveyskeskukseen numeroon 040 703 1147 klo 8 - 16 ja numeroon 040 714 2845 klo 16 -21 (päivystävä sairaanhoitaja).