Ilmoitukset

Covid-19 tilanne on hallinnassa Muonion ja Enontekiön alueella

heinä 2. 2020 10:23 | Uutinen

Ajankohtainen tiedote: Covid-19 tilanne on hallinnassa Muonion ja Enontekiön alueella.

Lisäksi ohjeistamme tässä karanteeniin liittyvistä asioista, sillä siihen liittyvä tieto on tullut kevään aikana osaksi eräänlaista kansalaistaitoa.

Suomen ja Ruotsin raja-alueen koronatapausten selvitys on käynnistetty Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollossa. Tapauksilla on yhteys Ruotsin puolen koronavirusepidemiaan. Altistuneiksi määritellyt henkilöt on asetettu karanteeniin ja he saavat tästä kirjallisen päätöksen. Karanteeni määritellään tapauskohtaisesti, mutta on yleensä kaksi viikkoa eteenpäin tapaamisesta positiiviseksi osoittautuneen henkilön kanssa. Kotikaranteeni tarkoittaa kotona olemista ja sillä pyritään estämään jatkotartuntoja.

Karanteeniin määrätyn täytyy pysyä kotona ja välttää kontaktia kaikkiin saman asunnon perheenjäsenten ulkopuolisiin ihmisiin. Pääosin on pysyteltävä sisätiloissa, omalla pihalla saa olla ja esim. koiraa ulkoiluttaa, mutta muihin täytyy pitää yli kahden metrin etäisyyttä. Silloin ei saa käydä ruokakaupassa eikä hoitaa muitakaan asiointeja kodin ulkopuolella. Altistuneen perheenjäsenet eivät ole karanteenissa ja he voivat toimia kodin ulkopuolella. Tilanne muuttuu, jos altistunut sairastuu. Silloin perheenjäsenet määrätään karanteeniin. Ei siis ole haitaksi, vaikka jokainen miettii hankintojaan muutamaa päivää pidemmälle ja kaupassa asioimisen apuja, jos tällainen tilanne omalla kohdalla toteutuisi.

Koronavirustestejä on otettu kattavasti tällä viikolla positiivisiin koronavirustapauksiin liittyen. Tämän mennessä uusia positiivisia tapauksia ei ole todettu. Herkästi testataan kaikkia oireisia. Lisäksi varsinkin terveydenhuollon ja sosiaalihuollon henkilökuntaa on testattu myös oireettomana. Silloin testi ei kuitenkaan ole yhtä luotettava kuin oireiselta otettuna. On tärkeää huomata, että karanteeniin määrätyn karanteeniaika ei raukea, vaikka koronavirustesti olisi karanteenin aikana negatiivinen. Kaikkien muidenkin kuin karanteenissa olevien kannattaa edelleen muistaa turvalliset käyttäytymismallit.

Takaisin