Ilmoitukset

Muonion vetoomus matkailun ja kestävän yhteiskunnan puolesta

elo 31. 2020 15:01 | Uutinen

Tänään saimme kuulla, että Muonion yksi suurimmista työnantajista, North European Invest Oy, aloittaa omistamissaan matkailuyhtiöissä (Lapland Hotels ja Lapland Safaris) koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joiden vaikutusten piirissä on jopa 2000 henkilöä. Uutinen on raskas ja surullinen – työntekijöille, yrityksille ja muoniolaisille. Toivotamme voimia kaikille osapuolille. Nyt tarvitsemme nopeita kansallisia päätöksiä sekä konkreettisia toimia kansainvälisen Suomeen suuntautuvan matkailun varmistamiseksi sekä elinkeinotoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi, jotta emme kuule enää lisää vastaavia uutisia.

 

Matkailu on koko Suomessa, Lapissa ja Muoniossa suuren kasvupotentiaalin omaava vientiala. Muonion rekisteröidyistä yöpymisvuorokausista 66 % ja majoitusmyynnistä jopa 82 % on ulkomaisia. Matkailun merkittävyyttä lisäävät sen suuret kerrannaisvaikutukset muille aloille kuten rakennusteollisuudelle, kiinteistöhuollolle ja kaupan alalle: Muoniossa matkailun osuus vähittäiskaupan liikevaihdosta on 18 %. Yksi kulutettu matkailueuro tuo keskimäärin 56 senttiä lisäarvoa muille toimialoille. Matkailun jalostusarvo on korkea ja kasvupotentiaali suuri; maailmassa matkailu kasvaa normaaliolosuhteissa 5 prosentin vuosivauhtia. On hyvä muistaa, että matkailun vaikutukset ulottuvat myös kunnan ja kuntalaisten hyvinvointiin, palveluihin ja työllisyyteen. Matkailu tasapainottaa ja vahvistaa aluerakennetta. Muonion matkailutoimialojen kokonaisliikevaihto on 64,5 MEUR ja matkailutulo 41,6 MEUR. Matkailu luo kokonaisuudessaan lähes 300 henkilötyövuotta Muonioon. Tämän lisäksi vuokratyövoiman käyttö on merkittävää.

 

Yritykset ja kunta ovat tehneet ja ovat jatkossakin valmiita tekemään kaikkensa, jotta matkailu ja Muoniossa eläminen olisi turvallista ja vastuullista myös koronapandemian aikana. Muoniossa olemme valtakunnallisiin linjauksiin sitoutumalla, niitä tiukasti toimissamme noudattamalla onnistuneet koronaviruksen ehkäisyssä tähän asti erinomaisesti. Kiitos tästä kuuluu myös valistuneille ja vastuullisille matkailijoille, vapaa-ajan asukkaille, yrittäjille ja kuntalaisille. Toimimalla hallitusti, kansallisia linjauksia ja suosituksia noudattaen, pyrimme jatkossakin pitämään koronaepidemian otteessamme, turvaamaan terveydenhuollon kantokyvyn ja suojelemaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Mutta tarvitsemme kaikkeen tähän työhön myös matkailuelinkeinon pyörivät rattaat.

 

Kansainvälinen matkustaminen on jo vähentynyt koronapandemian seurauksesta ja tuleva talvikausi näyttää epävakaalta. Jos konkurssiaalto iskee ja työttömyystilanne syvenee, on sillä mittaamaton inhimillinen sekä aluetaloudellinen hintalappu Muoniolle, Lapille ja koko Suomelle. Vetoamme Suomen hallitukseen kestävän yhteiskunnan turvaamisen puolesta ja odotamme nopeita tekoja, joilla on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia tulevaisuuden rakentamisessa.

 

 

Muoniossa 31.8.2020

 

Kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki

0400 477 723, laura.enbuska-maki@muonio.fi

 

Elinkeinoasiamies Heikki Kauppinen

Elinkeinokoordinaattori Kaisa Kylä-Kaila

Matkailupäällikkö Nina Vesterinen, Muonion Matkailu ry

Takaisin