Uutiset

Koronavirustestausta lisätään

Kategoriat


Uutiset (53)

Ilmoitukset (14)

Avoimet työpaikat (9)

Koronavirustestausta lisätään

touko 19. 2020 10:09 | Uutinen

Koronavirusepidemiassa on rauhallinen vaihe Muoniossa ja Enontekiöllä, laboratoriovarmistettuja tapauksia ei ole todettu. Koronaviruspotilaiden hoitoon on varauduttu, mutta sen rinnalla pyritään mahdollistamaan muiden sairauksien hoito ja jatkuvuus mahdollisimman hyvin, ja normaalitoimintoja on käynnistetty uudelleen viime viikkojen aikana.

Laboratoriokapasiteettia on saatu lisättyä ja koronavirustestausta on ollut mahdollista laajentaa viime viikosta alkaen. Tavoitteena on jatkossa testata kaikki, joilla epäillään akuutin vaiheen koronavirustartuntaa. Henkilöt, joilla on kuumeilua, yskää, nuhaa, hengenahdistusta, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, voivat hakeutua testiin terveyskeskukseen. Ennen terveyskeskukseen saapumista sairastuneen tulee ottaa yhteyttä puhelimitse näytteenotto-ohjeiden saamiseksi. Oireettomia henkilöitä ei testata kuin poikkeustilanteissa.

Kansallisia rajoitustoimia ollaan vähitellen keventämässä, ensimmäisinä koulujen palaaminen lähiopetukseen ja kirjastojen avautuminen. Aktiivisella testaamisella voidaan seurata viruksen esiintymistä ja siinä tapahtuvia mahdollisia muutoksia rajoitustoimien muuttuessa. Testauksen avulla pystytään tartuntaketjut selvittämään ja jatkotartunnat estämään ja viruksen leviäminen pysäyttämään mahdollisimman tehokkaasti väestössä. Yritetään pitää virus loitolla, kunnes saadaan rokote kehitettyä. Yhteiskunnan vähitellen avautuessa jokaisen täytyy edelleen muistaa ohjeiden noudattaminen ja toisia huomioiva käyttäytyminen. Huolellinen käsi- ja yskimishygienia ja turvavälien pitäminen kohtaamisissa on edelleen tärkeää. Ei mennä töihin tai kouluun sairaana. Näin yhteisvastuullisesti toimien rajoitetaan koronaviruksen leviäminen yhteisössä.

Sirpa Pajunen, tartuntataudeista vastaava lääkäri, Muonio-Enontekiön perusterveydenhuolto

Takaisin