Elinkeinot

Matkailu-Muonio

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Muonion matkailun brändiä on uudistettu. Jatkossa löydät matkailutiedot Muonion Matkailu ry:n ylläpitämiltä sivuilta.

Tutustu ja ihastu uuteen Discover Muonioon tämän linkin kautta!


Muonion matkailuneuvonta palvelee 1.1.2023 alkaen osoitteessa Puthaanrannantie 2, 99300 Muonio (Discover Muonio) sekä sähköpostitse ja puhelimitse:

040 585 1864
info@muonio.fi

www.discovermuonio.fi


Lataa älypuhelimeesi Muonio mobiilisovellus veloituksetta!

Muonion oma mobiilisovellus auttaa sinua matkallasi 24/7. Sovelluksessa on tietoa sekä suomeksi, että englanniksi mm. muoniolaisista palveluista, tapahtumista, nähtävyyksistä, ulkoilureiteistä, julkisesta liikenteestä sekä monesta muusta hyödyllisestä asiasta!

Sovellus löytyy sekä AppStoresta, että Google Play-kaupasta.

 

Muonion kahdeksan vuodenaikaa kutsuvat seikkailuun ympäri vuoden!

Lähde luontoon. Hengitä maailman puhtainta ilmaa, anna silmän levätä ja ajatusten liidellä vapaana. Tee päiväretki tai pidempi vaellus. Huiputa tunturi tai kaksi. Bongaa nuotiotulilla vieraileva kuukkeli. Nauti melonnasta järvillä ja pienillä joilla. Tai koe hurjempaa menoa koskenlaskussa Muonionjoella, Väylällä. Istuta oma puu ja auta meitä pienentämään hiilijalanjälkeä.

Kirkasvetiset joet ja järvet ja lohien valtakunta Väylä kutsuvat myös kalastuksen ystäviä. Jokavuotinen Muonion Lohiviikko houkuttelee joelle lohensoutuun kalamiehiä ja -naisia. Perinnekalastuksen ystävät voivat paneutua myös esimerkiksi nuottakalastuksen saloihin tai voit ottaa ensiasekeleet uuden kalastusharrastuksen pariin opastetusti Muonion lukuisilta kalastusoppailta.

Hienot maisemat, vaihteleva maastot ja kylästä toiseen vievät tiet houkuttelevat maantie- ja maastopyöräilyyn. Miltä kuulostaa esimerkiksi Tunturi-Lapin ympäriajo? Metsä, luonto ja tunturien rinteet tarjoavat huikeat puitteet marjastukseen ja sienestykseen. Myös kulttuurin ja historian ystävät löytävät Muoniosta paljon nähtävää ja koettavaa.

Yöttömän yön retkeilyä juhlitaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa juhannuksen jälkeen ja syksyn ihana aurinko valaisee puolestaan viileitä aamuja pakkasöiden jälkeen syys- ja lokakuussa. Elokuun loppupuolella saatetaan nähdä jo ensimmäisiä revontulia ja alkaa mainio ajanjakso esimerkiksi valokuvausharrastusta ajatellen. Upea sininen hetki ja kaamos puolestaan laskeutuvat Muonionkin ylle loppuvuodesta, tykkylumisten hankien kuitenkin valaistessa ympäristöä. Keväthanget, kattavat latu- ja moottorikelkkaverkostot sekä luonnonluminen legendaarinen Pallas houkuttelevat Muonioon niin hiihdon, laskettelun kuin kelkkailunkin ystävät.

Paikallisilta oppailta ja yrittäjiltä saat lisätietoa ja opastusta sekä voit vuokrata välineitä niin vesille kuin maastoonkin.

P.S Ethän unohda ottaa kameraa, kuksaa tai vesipulloa mukaan retkillesi.

Pallastunturi keskiyönauringossa.


Revontulet haastavat hangille

Kun yötön yö väistyy, pohjoinen taivas on jälleen revontulten leikkikenttä. Ruskan aikaan väriloistoa riittää maasta taivaaseen. Tammikuun pakkasissa, tykkylumisten puiden keskellä, katse kohti kirkasta tähtitaivasta ja tanssivia repolaisia - olet kuin sadussa.

Maasto- ja retkihiihtäjälle Muonio ja Pallas-Yllästunturin maisemat ovat paratiisi. Huiput ja hiihtoaktiivit pääsevät takuuvarmasti Oloksen ensilumenladulle lokakuun lopulla. Talvikaudelle päästään myös nauttimaan FIS Oloksen Tykkikisoista. Kevättalven upeilla hangilla reittejä riittää noin 200 kilometrin verran. Lapponia-hiihto kruunaa hiihtäjien talvikauden. Seuraava Lapponia-hiihto hiidetään Tunturi-Lapin upeissa maisemissa huhtikuussa.

Mainio tapa nauttia tunturiluonnosta hiihdon lisäksi on lumikenkäily. Tai vaikkapa potkukelkkailu Särkijärven jäällä.

Rinteet, hissit ja vuokraamot löytyvät tunturikeskuksista Olokselta ja Pallakselta. Pallaksen lähimaastot ja -tunturit houkuttelevat lumilautailijoita, liitovarjoilun harrastajia ja offarilaskettelijoita.

Poroajelulla koet kiireetöntä kulkua lumisen metsän keskellä poropulkassa istuen. Villin erämaaluonnon tunnelmaan sinut vie huskysafari, halutessasi vaikka useammaksi päiväksi.

Moottorikelkkailuun tarjoutuu laaja reittiverkosto niin Muonion alueella kuin yhdysreittien kautta Levin, Ylläksen ja Enontekiön suuntaan. Aloittelijakin pääsee nauttimaan talvisesta luonnosta opastetulla safarilla.

Talvikauden huipentaa valkoisen hangen seurana paistava kevättalven aurinko. Vielä vappuna voit nauttia talven riemuista.

Hiihtäjät hiihtämässä jonossa Pallaksella kevätauringossa.

Matkailun infoboksi

Muonion kunta
vt. kehittämispäällikkö
Kaisa Kylä-Kaila
040 489 5153
kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Muonion matkailuinfo
040 585 1864
info@muonio.fi

Muonion matkailu ry.
www.discovermuonio.fi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Muonion ulkoilureitit

Inspiraatiota ja vinkkejä Lapin matkailijalle

Muoniossa tapahtuu

Ajankohtaiset tapahtumatiedot löydät Muonion Matkailuyhdistyksen tapahtumakalenterista.