Elinkeinot

Matkailu-Muonio

Matkailu-Muonio

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Pallastunturin luontokeskus on avoinna ma–su klo 9–17. Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi (Muonio). Vapaa pääsy!

Kielan matkailuinfo palvelee Silk Coffee Shopin yhteydessä ma-pe klo 10-18, la-su 12-18. HUOM! Revontuliplanetaario on toistaiseksi pois käytöstä.

Ajankohtaiset tiedot laduista ja reiteistä

 

Ensilumen latu aukeaa 25.10.!

Muonion Oloksen mainiolla ensilumen ladulla päästään harjoittelemaan pe 25.10. alkaen.

Lumetettua ensilumen latua tehdään Olostunturin rinteeseen noin 5 km. Päivällä ensilumenlatu ja ampumapaikka ovat aktiivisesti maajoukkueiden ja muiden kilpahiihtäjien käytössä. Iltaisin ensilumen ladulla hiihtävät aktiiviharrastajat. Latuvalot ovat päällä klo 8—20.

Ensilumen latumaksut vuonna 2019:
* 20€/päivä
* 100€/kausi
* 50€/kausi muoniolaisessa rekisteröidyssä majoitusliikkeessä majoittuville
* 20€/kausi alle 18-vuotiaille
* 50€/kausi muoniolaisille
* ja alle 18-vuotiaille muoniolaisille hiihtolippu veloituksetta
* iltalippu 5€

Maksullinen kausi päättyy luonnonlumen tilanteen mukaan. Latumaksua ei peritä FIS Oloksen Tykkikisojen ajalta eikä edeltäviltä virallisilta harjoituspäiviltä (13.— 17.11.2019).

Ensilumen latuliput ovat myynnissä Lapland Hotel Oloksen vastaanotosta, jonne käytetyt liput myös palautetaan.
Puh. +358 16 536 111
olos@laplandhotels.com

Muonion kahdeksan vuodenaikaa kutsuvat seikkailuun ympäri vuoden!

Lähde luontoon. Hengitä maailman puhtainta ilmaa, juo vettä tunturipurosta, anna silmän levätä ja ajatusten liidellä vapaana. Tee päiväretki tai pidempi vaellus. Huiputa tunturi tai kaksi. Bongaa nuotiotulilla vieraileva kuukkeli. Nauti melonnasta järvillä ja pienillä joilla. Tai koe hurjempaa menoa koskenlaskussa Muonionjoella, Väylällä. Istuta oma puu ja auta meitä pienentämään hiilijalanjälkeä.

Kirkasvetiset joet ja järvet ja lohien valtakunta Väylä kutsuvat myös kalastuksen ystäviä. Jokavuotinen Muonion Lohiviikko houkuttelee joelle lohensoutuun kalamiehiä ja -naisia. Perinnekalastuksen ystävät voivat paneutua myös esimerkiksi nuottakalastuksen saloihin tai voit ottaa ensiasekeleet uuden kalastusharrastuksen pariin opastetusti Muonion lukuisilta kalastusoppailta.

Hienot maisemat, vaihteleva maastot ja kylästä toiseen vievät tiet houkuttelevat maantie- ja maastopyöräilyyn. Miltä kuulostaa esimerkiksi Tunturi-Lapin ympäriajo? Metsä, luonto ja tunturien rinteet tarjoavat huikeat puitteet marjastukseen ja sienestykseen. Myös kulttuurin ja historian ystävät löytävät Muoniosta paljon nähtävää ja koettavaa.

Yöttömän yön retkeilyä juhlitaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa juhannuksen jälkeen ja syksyn ihana aurinko valaisee puolestaan viileitä aamuja pakkasöiden jälkeen syys- ja lokakuussa. Elokuun loppupuolella saatetaan nähdä jo ensimmäisiä revontulia ja alkaa mainio ajanjakso esimerkiksi valokuvausharrastusta ajatellen. Upea sininen hetki ja kaamos puolestaan laskeutuvat Muonionkin ylle loppuvuodesta, tykkylumisten hankien kuitenkin valaistessa ympäristöä. Keväthanget, kattavat latu- ja moottorikelkkaverkostot sekä luonnonluminen legendaarinen Pallas houkuttelevat Muonioon niin hiihdon, laskettelun kuin kelkkailunkin ystävät.

Paikallisilta oppailta ja yrittäjiltä saat lisätietoa ja opastusta sekä voit vuokrata välineitä niin vesille kuin maastoonkin.

P.S Ethän unohda ottaa kameraa, kuksaa tai vesipulloa mukaan retkillesi.


Revontulet haastavat hangille

Kun yötön yö väistyy, pohjoinen taivas on jälleen revontulten leikkikenttä. Ruskan aikaan väriloistoa riittää maasta taivaaseen. Tammikuun pakkasissa, tykkylumisten puiden keskellä, katse kohti kirkasta tähtitaivasta ja tanssivia repolaisia - olet kuin sadussa.

Maasto- ja retkihiihtäjälle Muonio ja Pallas-Yllästunturin maisemat ovat paratiisi. Huiput ja hiihtoaktiivit pääsevät takuuvarmasti Oloksen ensilumenladulle lokakuun lopulla. Talvikaudelle 2019-2020 Oloksen ensilumen latu avautuu 25.10.2019. Alustava FIS Oloksen Tykkikisojen ajankohta on 8. - 10.11.2019. Kevättalven upeilla hangilla reittejä riittää noin 200 kilometrin verran. Lapponia-hiihto kruunaa hiihtäjien talvikauden. Seuraava Lapponia-hiihto hiidetään Tunturi-Lapin upeissa maisemissa huhtikuussa.

Mainio tapa nauttia tunturiluonnosta hiihdon lisäksi on lumikenkäily. Tai vaikkapa potkukelkkailu Särkijärven jäällä.

Rinteet, hissit ja vuokraamot löytyvät tunturikeskuksista Olokselta ja Pallakselta. Pallaksen lähimaastot ja -tunturit houkuttelevat lumilautailijoita, liitovarjoilun harrastajia ja offarilaskettelijoita.

Poroajelulla koet kiireetöntä kulkua lumisen metsän keskellä poropulkassa istuen. Villin erämaaluonnon tunnelmaan sinut vie huskysafari, halutessasi vaikka useammaksi päiväksi.

Moottorikelkkailuun tarjoutuu laaja reittiverkosto niin Muonion alueella kuin yhdysreittien kautta Levin, Ylläksen ja Enontekiön suuntaan. Aloittelijakin pääsee nauttimaan talvisesta luonnosta opastetulla safarilla.

Talvikauden huipentaa valkoisen hangen seurana paistava kevättalven aurinko. Vielä vappuna voit nauttia talven riemuista.

Matkailun infoboksi

Muonion kunta
elinkeinokoordinaattori
Kaisa Kylä-Kaila
040 489 5153
kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Muonion matkailuinfo
Kiela, Kilpisjärventie 15

Muonion matkailu ry.
www.tunturi-lappi.fi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Muonion ulkoilureitit

Inspiraatiota ja vinkkejä Lapin matkailijalle

Muoniossa tapahtuu

Ajankohtaiset tapahtumatiedot löydät Muonion Matkailuyhdistyksen tapahtumakalenterista.