Työ ja yrittäminen

Yrityspalvelut

Yrityspalvelut

Yritysneuvonta

Pieni, mutta osaava elinkeinotiimimme palvelee yritystoimintaa suunnittelevia, yritystään kehittäviä tai yrityksestään luopuvia henkilöitä. Ohjaamme sinua mm. yritystoiminnan ja kehittämishankkeiden rahoituksiin liittyvissä asioissa ja yritystoiminnan sijoittamisessa Muonioon.

Elinkeinotiimimme on myös mukana mitä erillaisemmissa Muonion, Tunturi-Lapin seutukunnan ja Lapin maakunnan elinvoimaisuuteen tähtäävissä kehittämishankkeissa. Toiminta-ajatuksenamme on olla innovatiivinen uusien avauksien etsijä ja aktiivinen rahoitusinstrumenttien hyödyntäjä.

Tule rohkeasti esittämään meille pieniä ja isoja ideoita ja ajatuksia - pyöritellään niitä yhdessä ja mietitään sopivin toteutustapa!

Yhteyshenkilösi yritystoimintaan liittyvissä asioissa:

Vt. kehittämispäällikkö
Kaisa Kylä-Kaila
kaisa.kyla-kaila@muonio.fi
p. 040 489 5153

 

Yritystulkki -palvelu käytössäsi

Kun mietit yrityksen perustamista tai yrityksesi toiminnan kehittämistä, suosittelemme hyödyntämään Muonion kunnan tarjoamaa Yritystulkki -palvelua. Yritystulkki -palvelusta löydät paljon yrittäjälle hyödyllistä materiaalia ja tukea. Yritystulkissa voit tehdä mm. sähköisen liiketoimintasuunnitelman ja laskea yrityksesi kannattavuutta. Tarvitset liiketoimintasuunnitelmaa esimerkiksi kun asioit Muonion kunnan elinvoimapalveluiden, rahoittajan tai te-toimiston kanssa.

 

Yhteistyöverkostot yritysten palveluissa

Toimimme yhteistyössä seudun elinkeinojen kehittäjien kanssa mm. Tunturi-Lapin seutuyrityspalveluryhmässä. Verkostomme kautta etsimme yhdessä sinulle sopivimman polun ja neuvomme tarvitsemiesi asiantuntijapalveluiden pariin.

 

Tärkeitä kumppaneitamme ovat mm.:

Tunturi-Lapin Kehitys ry

Tunturi-Lapin Kehitys ry on Enontekiön ja Muonion kuntien omistama yhdistys, jonka tehtävänä on jäsenkuntiensa edunvalvonta, yhteisen aluekehittämisen toteuttaminen ja alueen elinvoimaisuuden edistäminen.

 

Leader Tunturi-Lappi

Leader Tunturi-Lappi ry tukee, rahoittaa, neuvoo ja kehittää aluetta yhdessä kuntien, yhdistysten, yrittäjien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tarkoituksena on pitää maaseutu elinvoimaisena ja kannattavana paikkana elää, olla ja yrittää, yhdessä.

Leader Tunturi-Lapin kautta voit hakea monenlaista yritystukea sekä tukea yleishyödyllisiin hankkeisiin Tunturi-Lapin alueella toteutettaviin ideoihin.

 

Lapin TE-palvelut

Lapin TE-toimiston yrittäjyyteen liittyviä palveluita ovat mm. starttiraha-haku ja -päätökset, kevytyrittäjyysvalmennukset, yrittäjyysvalmennukset sekä Startti Plus-palvelu.

 

Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus on erityisesti aloittavan, kehittyvän ja kasvavan yrityksen tärkeä kumppani. ELY-keskus myöntää kehittämisavustusta pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin.

 

Ammattiopisto Lappia, Muonio / Tunturi-Lapin osaamiskeskus

Muoniossa sijaitseva ammattiopisto Lappia on toisen asteen ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos, missä voi opiskella mm. rakennus-, matkailu-, luonto- ja eräopas-, hoito- ja kokkialaa. Lappia räätälöi joustavasti erilaisia opintokokonaisuuksia, koulutuksia ja kursseja myös työelämän ja yritysten tarpeisiin sekä kouluttaa myös tilauksesta. Ammattiopisto Lappian kanssa yhteistyötä voi tehdä myös esimerkiksi opiskelijoiden työssäoppimisjaksojen, koulutussopimuksen tai oppisopimuksen puitteissa.

 

Muonion yrittäjät ry.

Muonion Yrittäjät ry on Suomen ja Lapin Yrittäjien paikallisjaosto. Yrittäjät ovat Muoniossa aktiivisia ja monessa yhteistyössä sekä aluekehittämisen toimessa mukana. Muonion Yrittäjät ovat onnistuneet pitämään yllä säännöllisiä yrittäjien aamukahveja, joissa voi vapaamuotoisesti vaihtaa ajatuksia yrittäjäkollegoiden kanssa ajankohtaisista asioista sekä saada vertaistukea.

 

Muonion Matkailu ry.

Muonion Matkailu ry on alueemme matkailuorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää matkailua ja hoitaa alueen matkailumarkkinointia yhteistyössä yrittäjien ja kunnan kanssa. Muonion Matkailu ry ylläpitää Muonion matkailusivustoa.

 

Yritysrahoitus

Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Starttirahaa haetaan TE-toimistolta Oma asiointi -palvelussa, jossa selvitetään muun muassa yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelman. Otathan kuitenkin ensin yhteyttä yritysneuvontaan.

Lapin ELY-keskus myöntää kehittämisavustusta pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin, kun yritys aloittaa toimintansa, aikoo uudistaa toimintaansa tai tähtää kasvuun.

Maaseudun yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisille yrityksille, aloittaville ja laajentaville, toimintansa kehittämiseen ja uudistamiseen. Maaseudun yritystukia voi hakea, vaikka ei harjoittaisikaan maataloutta yritystoiminnan lisäksi. Yritystukea haetaan ELY-keskukselta tai paikalliselta Leader-toimintaryhmältä.

Alueen yritykset voivat hakea räätälöityjä ja kustannustehokkaita kehittämispalveluita ELY-keskukselta. Palvelut on suunnattu pk-yrityksille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa, kasvaa, uudistua ja kansainvälistyä.

Leader Tunturi-Lappi ry:n kautta voi hakea yritystukea Tunturi-Lapin alueella toteutettaviin ideoihin. Tuki on Leader-tukea joka muodostuu EU:n, valtion ja kuntien myöntämästä rahoituksesta.

Business Finland tarjoaa rahoitusta tutkimukseen, tuotekehitykseen ja monenlaisiin liiketoiminnan kehittämisen tarpeisiin erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Suuret yritykset ja tutkimusorganisaatiot voivat saada rahoitusta yhteisiin projekteihin pk-yritysten kanssa.

Finnvera parantaa ja monipuolistaa yritysten rahoitusmahdollisuuksia lainoin, takauksin, pääomasijoituksin ja vienninrahoituspalveluin.

Tutustu yritysrahoituksen opaskirjaan Sole ko hakea!


Muonion sijainti ja saavutettavuus

Muonion sijainti Tunturi-Lapin seutukunnassa Ruotsin rajan pinnassa on erinomainen. Kunnan läpi kulkevat valtatiet vt21 / E8 sekä vt79. Muonionjoen eli Väylän yli menee silta ja –tieyhteys Ruotsiin Muodoslompoloon. Muonion palvelut ovat aivan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sylissä, Suomineidon kainalossa, maailman puhtaimman ilman sydämessä. Muoniosta on hyvät yhteydet eri ilmansuuntiin: Enontekiön Kilpisjärvelle on matkaa 196 km, Norjan Tromssaan 357 km, Ruotsin Kiirunaan 265 km, Kittilän lentoasemalle 74 km, Kolarin rautatieasemalle 77 km ja Rovaniemelle 240 km.

Pohditko miten eri toimialat kehittyvät Lapissa tai miten matkailun odotetaan kasvavan lähivuosina?

Lue lisää elinkeinoista ja yrittämisestä Lapissa maakunnan yhteiseltä Business Lapissa -sivustoltamme