Kirjasto

Kokoelmat ja palvelut

Kokoelmat ja palvelut

Tilat ja laitteet

Muonion kirjastossa on monipuolinen kokoelma kauno- ja tietokirjallisuutta. Kirjastolta löytyvät omat tilat ja kokoelmat myös lapsille ja nuorille. Käytössäsi on myös Lappi-aiheisen kirjallisuuden kokoelma sekä kotiseutukokoelma. Lisäksi asiakkaat voivat lainata mm. lehtiä, e-aineistoja, musiikkia, äänikirjoja ja elokuvia. Kirjaston tiloissa voit lainauspalveluiden lisäksi käyttää seuraavia palveluita:

Kirjaston lehtisalista löydät kotimaisia sanoma- ja aikakausilehtiä, joita voi lukea rauhassa lehtisalin lukupisteissä.

Kirjastossamme on neljä asiakastietokonetta, joita asiakkaamme voivat käyttää maksutta. Asiakaskoneilta on myös mahdollista tulostaa sekä ottaa kopioita.

Kirjastolla on asiakkaiden käytössä asiakastietokoneiden lisäksi myös tabletteja. Tabletteja ei saa lainata kotiin, mutta ne ovat vapaassa käytössä kirjaston tiloissa. Annamme tarvittaessa myös opetusta tablettien käytössä.

Asiakkaiden käytössä on Playstation 4 pelikonsoli ja kokoelma pelejä. Playstationia voi käyttää kirjaston tiloissa, mutta pelejä ei lainata kotiin.

Kirjastossa on langaton verkkoyhteys, jota asiakkaat voivat käyttää omilla laitteilla.

Asiakasopastus ja verkkoasiointi

Verkkopalvelujen opastus kuuluu kirjaston palvelutehtävään. Opastusta annetaan yleisellä tasolla. Asiakas opastetaan oikeille sivuille ja kerrotaan asioinnin yleiset periaatteet. Kirjaston henkilökunta ei asioi verkkopalveluissa asiakkaan puolesta.

Kirjaston henkilökunta auttaa tiedonhaussa, kirjaston asiakastietokoneiden peruskäytössä, tulostamisessa, kopioimisessa, asiakirjan skannaamisessa, e-kirjastoon tutustumisessa sekä esimerkiksi tablettien ja älypuhelimien käytössä.

Kirjasto ei ota vastuuta henkilökohtaisten lomakkeiden täytöstä, rahaliikenteestä tai käyttäjän salasanoista, asiakkaan laitteiden teknisistä vioista eikä verkko- ja tietoliikennevioista aiheutuvista haitoista tai ongelmista

E-aineistot

Lapin kirjastojen e-aineistokokoelmasta löytyy e-kirjoja, e-äänikirjoja, sanomalehtia, musiikkia sekä soitonopetusta.


Lapin kirjaston e-kirjakokoelma sisältää lähinnä suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta sekä äänikirjoja. Mukana on kirjoja myös lapsille ja nuorille. Aineiston lainaaminen vaatii kirjautumisen Lapin kirjaston -kirjastokortilla. Yhteensä kirjoja on jo yli 800 kappaletta. Uusia nimikkeitä hankitaan ympäri vuoden ja hankintatoiveita voi lähettää kirjastolle.

ePress on sähköinen sanomalehtipalvelu, josta voi lukea kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä (mm.Lapin Kansa) heti niiden ilmestyttyä painosta. Lehdet ovat luettavissa digitaalisina näköisversioina samassa muodossa kuin painosta ilmestyvät lehdet. Palvelu on käytössä kaikissa Lapin kirjastoon kuuluvissa kirjastoissa. Palvelua voi käyttää vain kirjastoissa.

Naxos-palvelussa voit kuunnella musiikkia ja vieraskielisiä äänikirjoja. Palveluun pääset kirjautumaan kirjastokortillasi.

PressReader sisältää yli 7500 sanoma- ja aikakauslehteä yli 90 maasta yli 50 eri kielellä. Lehdet ovat luettavissa digitaalisina näköisversioina ja joukosta löytyy niin harrastelehtiä kuin tunnetuimpia sanomalehtiäkin. Palvelu on käytettävissä kirjastoissa suoraan linkistä. PressReaderia voi myös etäkäyttää kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortilla ja salasanalla, valitsemalla e-aineistot käyttäjätilin valikosta ja klikkaamalla linkkiä PressReaderiin.

Rockway sisältää laulun- ja soitonopetuksen videokursseja, joissa opastajina toimii suomalaisia muusikoita. Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa ja kursseja voi myös varata. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin.


Tervetuloa tutustumaan!

Hankintaehdotukset

Aineiston hankintaehdotuksia voi esittää kirjaston henkilökunnalle suoraan tai sähköpostitse: kirjasto@muonio.fi tai täyttämällä lomakkeen verkkokirjastossa.

Kaukolainaus

Kirjasto voi tilata Lapin kirjaston ulkopuolelta Suomesta tai ulkomailta kaukolainaksi aineistoa. Kaukolainoista peritään kahden (2) euron kaukolainamaksu. Tieteellisistä kirjastoista maksut peritään todellisten kulujen mukaan.

Kaukolainoja tilattaessa noudatetaan lainan antavan kirjaston laina-aikoja ja maksuja. Kirjastoilla voi olla kokoelmia, joita ei kaukolainata.

Kotipalvelu

Kirjaston kotipalvelu on maksuton palvelu, joka on tarkoitettu liikuntaesteisille muoniolaisille jotka eivät vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi pääse itse asioimaan kirjastossa. Kotipalvelutyöntekijä käy asiakkaan luona noin kerran kuukaudessa tai sopimuksen mukaan ja tuo uudet lainat tulessaan ja vie vanhat lainat mennessään.

Kirjaston kotipalvelu on maksutonta.

Jos haluat kirjaston kotipalvelun asiakkaaksi, ota yhteyttä kirjastoon

puh. 040 3566254

Palvelut lukemisesteisille – Celia

Celia on erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää äänikirjoja lukemisesteisille. Syynä lukemisesteisyyteen voi olla esimerkiksi näkövamma tai heikentynyt näkö, lukivaikeus, kehitysvamma tai tilapäinen, sairauden aiheuttama lukemiseste.

Celian CD-muotoisia äänikirjoja on mahdollista lainata Lapin kirjasto -kimpan kirjastoista. Niitä voi kuunnella mp3-ominaisuudella varustetuilla CD-soittimilla tai tietokoneilla.

Kirjastossamme on mahdollista rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Celian verkkopalveluasiakas saa äänikirjat kuunneltaviksi omalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Myös CD-muotoisten äänikirjojen kuuntelijaksi on mahdollista rekisteröityä. Tällöin asiakas saa Celiasta 1–5 äänikirjaa kuukaudessa kotiin lähetettyinä. Verkkopalvelussa on käytettävissä Celian koko äänikirjakokoelma, tällä hetkellä noin 40 000 kirjaa.

Kirjaston käyttösäännöt ja rekisteriselosteet

Lapin kirjaston käyttösäännöt

Muonion kirjaston tallentava kameravalvonta

Lapin kirjasto -kirjastojärjestelmän lainauksenvalvonnan asiakasrekisteri

Lapin kirjastojen kirjastojärjestelmän sotusiilo

Lapin kirjastojen tietosuojaseloste

Kirjasto

Talviaukioloajat

ma - to    12 - 19
pe            10 - 16
juhlapyhien aatot 10 - 15

Omatoimiaika

ma–su klo 7–21 palveluaikojen ulkopuolella

Yhteystiedot

Muonion kunnankirjasto

Pirkantie 3
PL  52
99301 Muonio
kirjasto@muonio.fi

lainaus  040 356 6254
kirjastoauto 0400 398 219

Henkilökunta

Paula Löppönen
kirjastonjohtaja-kulttuuriohjaaja

Marja Alatalo
vs. kirjastonjohtaja-kulttuuriohjaaja 27.5.2019 alkaen
040 489 5110
marja.alatalo@muonio.fi

Nina Maria Veini
autokirjastonhoitaja
0400 398 219
nina.veini@muonio.fi

Kari Ylitalo
kirjastoautonkuljettaja-virkailija
0400 398 219
kari.ylitalo@muonio.fi

Ada-Maria Rantatalo
kirjastovirkailija
0400 398 219
ada-maria.rantatalo@muonio.fi

Vertti Barkholm
nuorisotyöntekijä-kirjastovirkailija
040 489 5193
vertti.barkholm@muonio.fi