Kirjasto

Kokoelmat ja palvelut

Muonion kirjastossa on monipuolinen kokoelma, joka sisältää yli 50 000 teosta.

 • kauno- ja tietokirjakokoelmat
 • lasten ja nuorten kokoelmat
 • sanoma- ja aikakauslehdet
 • PS4-konsolipelit, musiikki, äänikirjat ja elokuvat
 • selkokieliset kirjat ja Celia-äänikirjat
 • Lappi-kokoelma: sisältää Lappi-aiheisia ja lappilaisten kirjailijoiden teoksia
 • kotiseutukokoelma

Voit lainata, uusia ja palauttaa aineistoa asioimalla palvelutiskillä tai käyttämällä lainausautomaattia. Jos sinulla ei ole kirjastokorttia, katso lisää täältä.

 

Lainaaminen Lapin kirjastoista

Lapin yleiset kirjastot ovat solmineet yhteistyösopimuksen vuonna 2015. Tämän ansiosta Muonion kirjaston asiakkaat voivat tilata maksutta aineistoa Lapin kirjastoista. Yhdellä kortilla käytössäsi on n. 420 000 teosta.

Lapin kirjastoilla on yhteinen varausjono. Se tarkoittaa, että asiakas voi saada varaamansa aineiston lainaan mistä tahansa Lapin kirjastosta. Saat ilmoituksen sähköpostilla, tekstiviestillä tai kirjeenä, kun varattu aineisto on haettavissa. Ilmoituksessa kerrotaan, mihin saakka aineisto pidetään varattuna. Jos et hae varausta, kirjasto perii noutamattoman varauksen maksun, joka on 2 euroa.

Kaukolainat Lapin kirjaston ulkopuolelta

Kirjasto voi tilata Lapin kirjaston ulkopuolelta Suomesta tai ulkomailta kaukolainaksi aineistoa. Kaukolainoista peritään kahden (2) euron kaukolainamaksu. Tieteellisistä kirjastoista maksut peritään todellisten kulujen mukaan.

Kaukolainoja tilattaessa noudatetaan lainan antavan kirjaston laina-aikoja ja maksuja. Kirjastoilla voi olla kokoelmia, joita ei kaukolainata.

 

Verkkopalvelut ja e-aineistot

Lapin kirjastojen verkkosivuilta pääset käsittelemään lainojasi, päivittämään kirjastokorttisi tietoja ja tutustumaan Lapin kirjastojen e-aineistoon. Lapin kirjastojen e-aineistokokoelmasta löytyy e-kirjoja, e-äänikirjoja, sanomalehtia, musiikkia sekä soitonopetusta.

Lapin kirjaston e-kirjakokoelma sisältää suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta sekä äänikirjoja. Mukana on kirjoja myös lapsille ja nuorille. Aineisto on käytettävissä myös mobiililaitteella Ellibs-sovelluksella. Aineiston lainaaminen vaatii kirjautumisen Lapin kirjaston -kirjastokortilla. Yhteensä kirjoja on jo yli 800 kappaletta. Uusia nimikkeitä hankitaan ympäri vuoden ja hankintatoiveita voi lähettää kirjastolle.

eMagz-lehtipalvelusta löytyy kotimaisia aikakauslehtiä näköisversioina. Uusimman numeron lisäksi palvelussa on 1 vuoden juokseva lehtiarkisto. Lapin kirjaston eMagz -kokoelma on sisältää 43 eri lehteä ja siihen kuuluu mm. Eeva, Erä, Seura, Suomen Kuvalehti ja Tiede. Palvelu on käytössä etäkäyttöisesti kaikkialta ja siihen kirjaudutaan kirjastokortilla ja pin-koodilla. Kirjautuminen vaaditaan myös silloin, kun eMagzia käytetään kirjaston koneilla.

ePress on sähköinen sanomalehtipalvelu, josta voi lukea kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä (mm.Lapin Kansa) heti niiden ilmestyttyä painosta. Lehdet ovat luettavissa digitaalisina näköisversioina samassa muodossa kuin painosta ilmestyvät lehdet. Palvelu on käytössä kaikissa Lapin kirjastoon kuuluvissa kirjastoissa. Palvelua voi käyttää vain kirjastoissa.

Naxos-palvelussa voit kuunnella musiikkia ja vieraskielisiä äänikirjoja. Palveluun pääset kirjautumaan kirjastokortillasi. Naxos toimii myös mobiililaitteella Naxos-sovelluksella.

PressReader sisältää yli 7500 sanoma- ja aikakauslehteä yli 90 maasta yli 50 eri kielellä. Lehdet ovat luettavissa digitaalisina näköisversioina ja joukosta löytyy niin harrastelehtiä kuin tunnetuimpia sanomalehtiäkin. Palvelu on käytettävissä kirjastoissa suoraan linkistä. PressReaderia voi myös etäkäyttää kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortilla ja salasanalla, valitsemalla e-aineistot käyttäjätilin valikosta ja klikkaamalla linkkiä PressReaderiin.

Rockway sisältää laulun- ja soitonopetuksen videokursseja, joissa opastajina toimii suomalaisia muusikoita. Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa ja kursseja voi myös varata. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin.

Hankintaehdotukset


Aineiston hankintaehdotuksia voi esittää kirjaston henkilökunnalle suoraan tai sähköpostitse: kirjasto@muonio.fi tai täyttämällä lomakkeen verkkokirjastossa.

 

Tilat, laitteet ja palvelut

 • Monitoimitila
  • Työtila rauhalliseen työskentelyyn
  • Playstation 4 -pelikonsoli VR-lisälaitteilla ja kokoelma pelejä
  • Musiikinkuuntelulaitteet HIFI-kuulokkeilla
 • Kolme asiakastietokonetta, tulostin, skanneri ja kopiokone
 • Neljä tablettia käytettävissä kirjaston tiloissa
 • Langaton verkkoyhteys käytettävissä omalla laitteella
 • WC-tilat ja vaipanvaihtopiste
 • Takaovella nousuramppi

Voit varata laitteen tai monitoimitilan Varaamosta tai ottamalla suoraan yhteyttä kirjastoon.


 

Asiakasopastus ja verkkoasiointi

Verkkopalvelujen opastus kuuluu kirjaston palvelutehtävään. Opastusta annetaan yleisellä tasolla. Asiakas opastetaan oikeille sivuille ja kerrotaan asioinnin yleiset periaatteet. Kirjaston henkilökunta ei asioi verkkopalveluissa asiakkaan puolesta.

Kirjaston henkilökunta auttaa tiedonhaussa, kirjaston asiakastietokoneiden peruskäytössä, tulostamisessa, kopioimisessa, asiakirjan skannaamisessa, e-kirjastoon tutustumisessa sekä esimerkiksi tablettien ja älypuhelimien käytössä.

Kirjasto ei ota vastuuta henkilökohtaisten lomakkeiden täytöstä, rahaliikenteestä tai käyttäjän salasanoista, asiakkaan laitteiden teknisistä vioista eikä verkko- ja tietoliikennevioista aiheutuvista haitoista tai ongelmista.

Digiopastus

Askarruttaako tietokoneen, tabletin tai puhelimen käyttö?  Tarvitsetko apua esimerkiksi sosiaalisen median tai muiden verkkopalveluiden käytössä? Digineuvonnassa voit kysyä apua oman laitteesi käyttöön, pyytää apua kohtaamaasi ongelmaan tai harjoitella yhdessä virkailijan kanssa laitteiden yleistä käyttöä.

Digiopastus jatkuu taas syksyllä 2021.

Kotipalvelu

Kirjaston kotipalvelu on maksuton palvelu, joka on tarkoitettu liikuntaesteisille muoniolaisille jotka eivät vamman, sairauden tai korkean iän vuoksi pääse itse asioimaan kirjastossa. Kotipalvelutyöntekijä käy asiakkaan luona noin kerran kuukaudessa tai sopimuksen mukaan ja tuo uudet lainat tulessaan ja vie vanhat lainat mennessään.

Kirjaston kotipalvelu on maksutonta.

Jos haluat kirjaston kotipalvelun asiakkaaksi, ota yhteyttä kirjastoon

puh. 040 3566254

Palvelut lukemisesteisille – Celia

Celia on erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää äänikirjoja lukemisesteisille. Syynä lukemisesteisyyteen voi olla esimerkiksi näkövamma tai heikentynyt näkö, lukivaikeus, kehitysvamma tai tilapäinen, sairauden aiheuttama lukemiseste.

Celian CD-muotoisia äänikirjoja on mahdollista lainata Lapin kirjasto -kimpan kirjastoista. Niitä voi kuunnella mp3-ominaisuudella varustetuilla CD-soittimilla tai tietokoneilla.

Kirjastossamme on mahdollista rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Celian verkkopalveluasiakas saa äänikirjat kuunneltaviksi omalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Myös CD-muotoisten äänikirjojen kuuntelijaksi on mahdollista rekisteröityä. Tällöin asiakas saa Celiasta 1–5 äänikirjaa kuukaudessa kotiin lähetettyinä. Verkkopalvelussa on käytettävissä Celian koko äänikirjakokoelma, tällä hetkellä noin 40 000 kirjaa.

Kirjaston käyttösäännöt ja rekisteriselosteet

Lapin kirjaston käyttösäännöt

Muonion kirjaston tallentava kameravalvonta

Lapin kirjasto -kirjastojärjestelmän lainauksenvalvonnan asiakasrekisteri

Lapin kirjastojen kirjastojärjestelmän sotusiilo

Lapin kirjastojen tietosuojaseloste

Kirjasto

Aukioloajat

ma-to 12-19
pe       10 - 16

Omatoimiaika

ma-su klo 07 - 21 palveluaikojen ulkopuolella

Yhteystiedot

Muonion kunnankirjasto

Pirkantie 3
PL  52
99301 Muonio
kirjasto@muonio.fi

lainaus  040 356 6254
kirjastoauto 0400 398 219

Henkilökunta

Marja Alatalo
vs. kirjastonjohtaja-kulttuuriohjaaja
040 489 5110
marja.alatalo@muonio.fi

Vertti Barkholm
nuorisotyöntekijä-kirjastovirkailija
040 489 5193
vertti.barkholm@muonio.fi

Leena Koivukangas
kirjastovirkailija
040 356 6254
leena.koivukangas@muonio.fi

Sylvia Veini
autokirjastonhoitaja
0400 398 219
sylvia.veini@muonio.fi

Kari Ylitalo
kirjastoautonkuljettaja-virkailija
0400 398 219
kari.ylitalo@muonio.fi