Kulttuuri

Ajankohtaista

Muoniossa tapahtuu!

Museo

Kotiseutumuseo avaa ovensa kesäksi 18.6. alkaen, museo on auki ti-la klo 11-17.

 


Ei kyyneltäkään virrannut- näytelmä maanantaina 16.7. Muonion kotiseutumuseolla. Liput 10e, K13. Näytelmä kertoo v. 1943 maanpetturina teloitetun Martta Johanna Koskisen tarinan. Lavalla kulkee limittäin kaksi kertomusta. Yhtäältä seurataan Martan matkaa kommunistiseksi vastarintataistelijaksi, toinen tarina seuraa hänen viimeisiä elinpäiviään vankilassa.
Näistä asioista ei puhuttu koulujen historiantunneilla. Martta Koskisen tarina on ihmisoikeuskertomus vuosien takaa, silti äärimmäisen ajankohtainen tässä muurien ja epäluulon ajassa. Se on väkevä ja tosi, raskas mutta vapauttava. Ja mikä tärkeintä, se kutsuu meitä muistamaan.

Kulttuuritoimi

Muonion kulttuurielämä on vilkasta, jossa matkailun merkitys on lisääntynyt. Eri järjestöjen ja seurojen toiminta kohdistuu musiikin, teatterin ja muutoinkin esittävän taiteen tekemiseen.

Matkailun tuomat tapahtumat ovat jo maailman laajuisia ja siten hyvinkin merkittäviä. Uusimmista mainittakoon Ruska Rock ja Pianistit Tunturissa.

Elokuva- ja teatteritoiminta on omalta osaltaan tuomassa virikkeitä. Lapin Alueteatterin vierailut Rovaniemeltä tai teatterimatkat läänin pääkaupunkiin tuovat sopivaa piristettä. Elokuvatoiminta on keskittynyt Olos Centeriin, missä toiminnan hoitaa Lapland Hotels.

Muoniolainen taide on ollut ja varmaan tulee olemaan näkyvää ja arvostettua: Katri Valan tuotanto on saanut ansaittua huomiota. Kuvaamataiteiden edustus on näyttävää kuten myös musiikin puolella kuorojen esitykset.

Kulttuuri

Yhteystiedot

Muonion kulttuuritoimi

Pirkantie 3
PL  52
99301 Muonio

Paula Löppönen
Kirjastonjohtaja-kulttuuriohjaaja
paula.lopponen@muonio.fi