Kasvatus

Freeride Academy

Freeride Academy hankkeesta

Freeride Academy -valmennushanke alkaa Muoniossa

Muoniossa on alkanut ESR-rahoitteinen, Muonion Lukion ja Ammattiopisto Lappian yhteinen kaksivuotinen vapaalaskun valmennukseen keskittyvä Freeride Academy –hanke, jossa yhteistyökumppaneina ovat Ylläs Ski Resort Äkäslompolo, Sport Resort Ylläs, Pallaksen sekä Oloksen hiihtokeskukset. Hankeaika on 1.3.2019 - 31.12.2020. ELY-keskuksen myöntämä rahoitus hankkeelle on 130 054 euroa.

Hanke on suunnattu vapaalaskusta kiinnostuneiille 15-vuotta täyttäneille yläkoulussa, lukiossa tai ammattiopistossa opiskeleville lumilautailijoille sekä suksilaskijoille. Akatemian tavoitteena on valmistaa nuoria urheilijoita kilpailutoimintaan vapaalaskussa ja antaa valmiuksia systemaattiseen ja kokonaisvaltaiseen lajiharrastamiseen.

Valmennus tulee pilottihankkeen aikana olemaan leirimuotoista, kahdessa valmennusryhmässä. Ohjelmaan kuuluu neljä viikon mittaista leiriä/valmennusryhmä. Leirien väliajoiksi luodaan urheilijoille harjoitusohjelma ja harjoittelun seuranta. Leiriohjelmaan sisällytetään aikaa itsenäiselle opiskelulle valvotusti. Aloituspaikkoja on 16. Urheilijoiden haku avataan huhtikuussa 2019 ja leiritykset alkavat kaudella 2019 - 2020.

Valmennukseen kuuluu lumiturvallisuuden opetusta, laskulinjojen löytämistä, parkissa ja rinteessä opittujen taitojen yhdistämistä freeride-laskemiseen, lajille ominaista fysiikka- ja taitovalmennusta sekä opetusta turvalliseen vuorilla liikkumiseen.

Leirit ajoitetaan mahdollisuuksien mukaan vapaalaskun kilpailu- ym. tapahtumien ajankohdille, jotta urheilijoilla on mahdollisuus osallistua niihin valmennuksen puitteissa. Freeride Academylla on mahdollisuus käyttää leirityksessä valmennusta tukemassa leirivalmentajaa lajivalmennuksessa ja fysiikkavalmennuksessa sekä lumiturvallisuuskoulutuksessa. Lisäksi valmennuksessa olevilla urheilijoilla on mahdollisuus osallistua nuorten alppihiihtäjien ja lumilautailijoiden fysiikkavalmennuksen väitöskirjatutkimukseen.

Vastuuvalmentajana akatemiahankkeessa toimii Mika Fält, jolla on yli viidentoista vuoden ammattimainen urheilutausta vapaalaskun parissa. Hänellä on kokemusta vapaalaskukilpailutoiminnasta sekä isommista retkikunta projekteista. Mika Fält on ammatiltaan liikunnanopettaja ja hänellä on myös useamman vuoden valmentajakokemus freestylepuolelta, mm. neljä vuotta Rukan alppikoulussa slopestyle-laskijoiden päätoimisena valmentajana.  

 

Lisätietoja

Mika Fält
Projektipäällikkö
Freeride Academy -valmennushanke

mika.falt@muonio.fi

+35850 571 0775

      

Valmentaja

 

 

 

Mika Fält

Projektipäällikkö/vastuuvalmentaja, Freeride Academy

  • Liikunnanopettaja Muonion lukio 2018-2019, valmentaja ja vapaalaskija

  • alppihiihdon paramaajoukkue 1996-2002

  • Sponsoroitu vapaalaskija vuodesta 2002

  • Kilpaillut vapaalaskussa vuodesta 2004

  • Mt. Elbrus, Venäjä, 5642m, Eteläreitti 14.05. 2013

  • Rukan alppikoulu päätoiminen valmentajana 2014-2017