Liikunta

Ulkoliikuntapaikat ja reitistöt

Muonion kunnan alueelta löytyy monenlaisia mahdollisuuksia ulkoliikuntaan ja tälle sivulle on koottu tietoa kunnan ylläpitämistä palveluista seuraavien otsikoiden alle:

Ladut ja talviulkoilureitit

Lumikenkäreitit

Moottorikelkkareitit

Ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät

Käy tutustumassa kunnan ylläpitämiin ulkoliikuntamahdollisuuksiin rullaamalla alaspäin.

Muonion aluella ulkoilumahdollisuuskia tarjoaa myös moni yritys ja muu toimija. Muonion kunnan alueella olevasta Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy monia Metsähallituksen ylläpitämiä reittejä, autiotupia ja taukopaikkoja.

Voit antaa palautetta Muonion ulkoilureiteistä tästä

Päivitetty 23.12.2022

 

Ladut ja talviulkoilureitit

Discover Muonio ylläpitää sähköistä ja ajantasaista latukarttaa. Ajantasaista tietoa latujen hoidosta ja kunnosta saat myös Muonion Paanojen ylläpitämältä Muonion ladut ja kelkkareitit -facebook sivulta.

Latuvalot ovat käytössä 8 - 21 välillä. Latuvalojen pakkasraja on - 27 °C ja ne sammuvat automaattisesti, kun on tätä kylmempi. Jokaisessa lampussa on oma lämpötilan tunnistin, joten laaksoissa valot saattavat olla pois, vaikka ylempänä olisi lauhempaa. Kylmällä ilmalla hiihtäessä kannattaa varata otsalamppu mukaan, etteivät sammuvat latuvalot pääse yllättämään.

ENGLISH: Ski track lights on every day from 8.00am to 9.00pm. Lights will be automatically turned off when it's colder than - 27 °C.

Muonion kunnalla on noin 200 km latuverkostoa ja siitä noin 30 km on valaistua latua. Olostunturia ylempänä kiertävällä maisemareitillä on sallittu myös pyöräily ja kävely. Reitti on esitelty tarkemmin alempana tällä sivulla. Osalle laduista saa mennä myös koiran kanssa. Kartta koiraladuista on esitetty alempana tällä sivulla.

Latujen talvikunnossapitoa hoitaa kaudella 2022-23 Muonion Paanat ry. Kirkonkylällä koulujen pohjoispuolella olevia latuja (Ojustien ja Opintien välissä) sekä Muoniojärven jäälatua hoitaa liikuntapaikkojen hoitaja ja hoito on epäsäännöllistä. Munion kunnan latujen lisäksi vapaaehtoisten ylläpitämiä latuja löytyy Kangosjärveltä, Yli-Muoniosta, Kätkäsuvannosta ja kirkonkylän Ratsutieltä, mutta niitä ylläpitävät yksityiset henkilöt sekä yhdistykset.

Monion kunnan ylläpitämiä taukopaikkoja ovat Maisemakota ja Olosvuoman laavu Oloksella. Kodan ja laavun puutteista ja vioista voi ilmoittaa sähköpostilla kunnan reittivastaavalle (larissa.rimpilainen ät muonio.fi). Tiedot Metsähallituksen ylläpitämistä laavuista, tuvista ja kodista löydät Retkikartasta.

Palautetta sekä tiedot latuvalojen ja latujen kunnostustarpeista voi lähettää sähköpostilla kunnan reittivastaavalle (larissa.rimpilainen ät muonio.fi). Viestiin kannattaa lisätä liitteeksi karttaleike, josta selviää kunnostustarpeen sijainti. Latujen ajamisesta vastaa Muonion Paanat ry.

Latujen hoitotiheydet kausittain

Oheisissa kartoissa on esitetty Muonion latujen ja monikäyttöreittien hoitotiheydet kausittain. Hoitotiheydet ovat suuntaa antavia ja saattavat muuttua kauden aikana esimerkiksi sääolosuhteiden takia. Kartat on saatavilla myös PDF-muodossa.

 

Monikäyttöreitti

Maisemareitti eli Olostunturia korkeammalla kiertävä reitti, jonka pituus on noin 8 km, on talvella monikäyttöreitti ja sillä on sallittu hiihdon lisäksi myös pyöräily sekä kävely. Talvella reitin kiertosuunta on myötäpäivään. Alla karttakuva reitistä. Kun latu yhtyy Olos3-latuun, pöyräilijöille ja kävelijöille on oma reitti, johon on omat viitat.

 

Koiraladut

Koiralatuja ovat jääladut Särkijärvi - Jeris alueella sekä Muoniojärven jäälatu. Koiran tulee olla kytkettynä.

Lumikenkäreitit

Oloksella pysyvistä reiteistä lumikenkäily on sallittu maisemareitillä, joka kiertää Olostunturia sen ylärinteillä. Talvella reitin kiertosuunta on myötäpäivää ja ethän kävele ladun päällä. Reitillä kävelyn lisäksi on sallittu hiihto ja pyöräily. Kartta maisemareitistä löytyy ladut ja talviretkeilyreitit-osiosta.

Lisäksi Oloksen maastoihin on keväälle 2022 merkitty lumikenkäreittejä sinisillä aurauskepeillä. Reittejä ei huolleta. Ohessa kartta reiteistä, joka voit myös tulostaa omaan käyttöösi. Voit avata kartan myös PDF-muodossa.

 

Moottorikelkkareitit

Muonion kunnalla on noin 350 km moottorikelkkareittejä. Tärkeimmät yhteydet kunnasta ovat lähikuntiin eli Kolariin, Kittilään ja Enontekiölle.

Moottorikelkkareittien hoito on jaettu kolmeen kauteen. Alkukausi kattaa joulukuun, välikausi kestää tammikuusta hiihtolomien alkuun ja sesonki hiihtolomista huhtikuun puoliväliin, jolloin reittien hoito lopetetaan. Reittejä hoidetaan kunkin kauden ajan noin kerran viikossa, kerran kahdessa viikossa tai kerran kolmessa viikossa. Alla kartta moottorikelkkareiteistä ja niiden hoitoluokista kaudella 2021 - 2022. Voit avata kartan myös PDF-muodossa.

Ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät

Muonion kunnan ylläpitämät ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät sijaitsevat pääasiassa kirkonkylällä koulujen lähellä Opintiellä. Lisäksi kunta ylläpitää Kielan lähiliikuntapuistoa ja ulkokuntosalin rakentaminen on suunnitteilla. Kunnan alueelta löytyy myös Harrinivan minigolf, Kangosjärven frisbeegolf sekä Kangosjärven kenttä, mutta nämä eivät ole kunnan ylläpitämiä.

Muonion urheilukenttä ja yleisurheilualue, Opintie

Kesällä alue toimii yleisurheilukenttänä ja talvella luisteluratana.

Urheilukenttä ja yleisurheilualue kesällä

Muonion jääkiekkokaukalo ja tenniskenttä, Opintie

Tennsikenttä ja jääkiekkokaukalo kesällä

Muonion Parkour- ja skatepuisto sekä ulkosalibandykaukalo, Opintie, Yhtenäiskoulun yläkoulun sisäpiha