Liikunta

Ulkoliikuntapaikat ja reitistöt

Muonion kunnan alueelta löytyy monenlaisia mahdollisuuksia ulkoliikuntaan ja tälle sivulle on koottu tietoa kunnan ylläpitämistä palveluista seuraavien otsikoiden alle:

Ladut ja talviulkoilureitit

Moottorikelkkareitit

Ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät

Käy tutustumassa kunnan ylläpitämiin ulkoliikuntamahdollisuuksiin rullaamalla alaspäin.

Muonion aluella ulkoilumahdollisuuskia tarjoaa myös moni yritys ja muu toimija. Muonion kunnan alueella olevasta Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy monia Metsähallituksen ylläpitämiä reittejä, autiotupia ja taukopaikkoja. Pallaksella on myös Metsähallituksen Pallastunturin luontokeskus.

Käytitkö Muonion ulkoilureittejä? Anna meille palautetta, risuja ja ruusuja palautelomakkeen kautta!

Yrityksen tai paikallisen toimijan edustaja! Ota yhteyttä Larissa Rimpiläiseen (etunimi.sukunimi@muonio.fi), jos haluat, että ulkoliikuntapaikkasi on mainittu kunnan nettisivuilla. Samalle henkilölle voi ilmoittaa myös, jos huomaat sivustolla jotain päivitettävää.

 

Ulkoliikuntapaikkoihin ja ulkoilurettieihin liittyvät uutiset:

 

10.12.2021 Ulkoliikuntapaikat- ja reitistöt nettisivut uudistuneet

 

Päivitetty 10.12.2021

Ladut ja talviulkoilureitit

Discover Muonio ylläpitää sähköistä ja ajantasaista latukarttaa.

Latuvalot ovat käytössä 8 - 21 välillä. Latuvalojen pakkasraja on - 27 °C ja ne sammuvat automaattisesti, kun on tätä kylmempi. Kylmällä ilmalla hiihtäessä kannattaa varata otsalamppu mukaan, etteivät sammuvat latuvalot pääse yllättämään.

ENGLISH: Ski track lights on every day from 8.00am to 10.00pm. Lights will be automatically turned off when it's colder than - 27 °C.

Muonion kunnalla on noin 200 km latuverkostoa ja siitä noin 30 km on valaistua latua. Osalle laduista saa mennä myös koiran kanssa. Kartta koiraladuista on esitetty alempana tällä sivulla.

Maisemareitti eli Olostunturia korkeammalla kiertävä reitti, jonka pituus on noin 8 km, on talvella monikäyttöreitti ja sillä on sallittu hiihdon lisäksi myös pyöräily sekä kävely. Talvella reitin kiertosuunta on myötäpäivään.

Kartta maisemareitin sijainnista

Latujen talvikunnossapitoa hoitaa Muonion Paanat ry. Kirkonkylällä koulujen pohjoispuolella olevia latuja hoitaa liikuntapaikkojen hoitaja ja hoito on epäsäännöllistä (Ojustien ja Opintien välissä). Munion kunnan latujen lisäksi latuja löytyy Kangosjärveltä, Yli-Muoniosta, Kätkäsuvannosta ja kirkonkylän Ratsutieltä, mutta ne eivät ole kunnan ylläpitämiä.

Monion kunnan ylläpitämiä taukopaikkoja ovat Maisemakota ja Olosvuoman laavu Oloksella. Tiedot Metsähallituksen ylläpitämistä laavuista, tuvista ja kodista löydät Retkikartasta.

Tiedot latuvalojen ja latujen kunnostustarpeista voi lähettää Muonion kunnan reittivastaavalle Larissa Rimpiläiselle sähköpostilla tai tekstiviestitse (etunimi.sukunimi@muonio.fi, 040 489 5105). Viestiin kannattaa lisätä liitteeksi karttaleike, josta selviää kunnostustarpeen sijainti. Latujen ajamisesta vastaa Muonion Paanat ry.

 

Latujen hoitoluokat alkukaudesta 2021-2022, 19.2.2022 asti

Latujen hoitoluokat loppukaudesta 2022, 19.2.-1.5.2022

 

Koiralatuja ovat jääladut Särkijärvi - Jeris alueella ja Muoniojärven jäälatu. Koiran tulee olla kytkettynä.

Moottorikelkkareitit

Muonion kunnalla on noin 350 km moottorikelkkareittejä. Tärkeimmät yhteydet kunnasta ovat lähikuntiin eli Kolariin, Kittilään ja Enontekiölle.

Moottorikelkkareittien hoito on jaettu kahteen luokkaan. Hoitoluokan I reitit hoidetaan noin kerran viikossa ja hoitoluoka II reitit noin 2 - 3 viikon välein. Alla kartta moottorikelkkareiteistä ja niiden hoitoluokista kaudella 2021 - 2022.

Moottorikelkkareittien hoitosuunnitelma kaudelle 2021 - 2022

 

Ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät

Muonion kunnan ylläpitämät ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät sijaitsevat pääasiassa kirkonkylällä koulujen lähellä Opintiellä. Lisäksi kunta ylläpitää Kielan lähiliikuntapuistoa ja ulkokuntosalin rakentaminen on suunnitteilla. Kunnan alueelta löytyy myös Harrinivan minigolf, Kangosjärven frisbeegolf sekä Kangosjärven kenttä, mutta nämä eivät ole kunnan ylläpitämiä.

Muonion urheilukenttä ja yleisurheilualue, Opintie

Kesällä alue toimii yleisurheilukenttänä ja talvella luisteluratana.

Urheilukenttä ja yleisurheilualue kesällä

Muonion jääkiekkokaukalo ja tenniskenttä, Opintie

Tennsikenttä ja jääkiekkokaukalo kesällä

Muonion Parkour- ja skatepuisto sekä ulkosalibandykaukalo, Opintie, Yhtenäiskoulun yläkoulun sisäpiha