Työnhakuinfo 31.3. -kysymykset ja vastaukset

Kysymyksiä ja vastauksia

Työnhakuinfo koronavirustilanteessa -työttömille, lomautetuille sekä yrittäjille 31.3.2020

Infotilaisuudessa Kela ja TE-toimisto kertoivat ajantasaista tietoa työnhaun aloittamisesta ja työttömyysturvasta. Tilaisuudessa esitetyt kysymykset vastauksineen on koottu alle (tilannetiedot 31.3.2020 mukaan, tarkastathan ajantasaiset tiedot TE-toimiston ja Kelan sivuilta). Tilaisuuden järjesti Matkailun verkostomainen oppimiskenttä länsirajalla –hanke.

Kysymys: Onko tietoa saavatko yrittäjät työnhaun voimaan takautuvasti?

TE-toimiston vastaus: Ei valitettavasti vielä. Alustavasti on ollut puhetta että 16.3 mahdollisesti saisi takautuvasti, mutta ei 100% varmuutta. Tällä hetkellä 31.3. ei vielä ole tietoa yksinyrittäjien työttömyysturvaan liittyvistä asioista koska päätöksiä valtakunnan tasolla ei ole vielä tehty.

 

Kysymys: Kannattaako yksinyrittäjän, jolla yritystoiminta on nyt hiipunut koronan vuoksi, laittaa työnhaku siis voimaan pikimmiten?

TE-toimiston vastaus: Kannattaa, siitä ei ainakaan ole haittaa tässä vaiheessa. Työnhaun saa käynnistettyä verkkopalvelussa. Yksinyrittäjän tulee tehdä se kirjautuneena henkilöasiakkaaksi koska yrittäjä hoitaa siinä omaa henkilökohtaista asiaansa. Huomioi, että ilmoittautuminen työnhakijaksi on kolmivaiheinen. Kaikki vaiheet (ilmoittautuminen, palvelutarvearviointi ja työllistymissuunnitelma) kannattaa täyttää kerralla ilmoittautumisen yhteydessä. Täytä kaikki kohdat huolellisesti. Jos tiedot on annettu kattavasti, pyrkii TE-toimisto antamaan työvoimapoliittisen lausunnon suoraan yrittäjän antamien tietojen pohjalta. Jos tiedot on annettu puutteellisesti, pyydetään lisäselvitys ja tällöin käsittelyssä kestää pidempää.

 

Kysymys: Jos yritystoiminta vielä jatkuu pienentyneenä ja yksinyrittäjä hakee työttömyysturvaa Kelasta, minkä perusteella sovittelu yritystulon ja työttömyysturvan osalta tehdään? Onko tästä tietoa, tuleeko poikkeuksia koronan vuoksi?

Kelan vastaus: Yrittäjän työttömyysturvaan vaikuttaa YEL-työtulot (jos ei nosta palkkaa yrityksestä). Jos nostaa palkkaa, palkkatulot vaikuttavat. Kun yrityksestä saatu tulo pienenee, kannattaa hakea työttömyysturvaa. Tällä hetkellä ei ole tietoa tuleeko koronatilanteen vuoksi tähän käytäntöön muutoksia.

 

Kysymys: Voiko opiskella työttömyyden tai lomautuksen aikana?

TE-toimiston vastaus: On olemassa erilaisia tilanteita opiskeluista työttömyysturvalla. Oikeus opiskelusta työttömyysturvalla riippuu opinnoista, niiden pää- ja sivutoimisuudesta sekä työttömyyden/lomautuksen alkuajankohdasta. Opiskeluiden vaikutuksesta työttömyysetuuteen lomautusaikana on tulossa myös lakimuutos määräaikaisena tämän poikkeustilanteen ajalle. Tällöin mahdollisesti ennen lomautusta aloitettuja opintoja ei tutkittaisi ja opinnot voisi suorittaa työttömyysturvaa saaden. Työttömäksi ilmoittautuessa kysytään myös käynnissä olevista opinnoista ja ne tulee ilmoittaa TE-toimistolle.

Aina jos työttömänä työnhakijana suunnittelee opintojen aloittamisesta, tulee ottaa yhteyttä TE-toimistoon etukäteen. Opinnot selvitetään tilannekohtaisesti ja opastetaan oikean tukimuodon pariin.

Lisätiedot:

TE-toimiston sivut

Kela ajankohtaista koronatilanteesta henkilöasiakkaille