Uutiset

Ajankohtaista

Kunnanjohtajan katsaus vuoteen 2025

joulu 20. 2024 13:43 | Uutinen

Katsaus vuoteen 2025 – kunnanjohtajan joulun ja uuden vuoden tervehdys

Vuosi 2024 alkaa kääntymään vuodeksi 2025, ja on oiva tilaisuus kerrata, miltä maailma näyttää Muoniossa ja Muonion ympärille. Muoniolle vuosi 2024 on ollut ikimuistoinen kaikkine hienoine tapahtumineen, joista olemme saaneet nauttia juhlavuoden kunniaksi! Sanoisin, että glamouria, säihkettä ja lämpimiä, yhteisiä kohtaamisia ei ole puuttunut kuluneelta vuodelta!

Voidaan todeta, että maailmassa ja kuntakentällä ovat muutoksien tuulet puhaltaneet voimakkaasti viimeisempien vuosien aikana. Klassinen mietelause siitä, kuinka vain muutos on pysyvää, näyttää hyvin konkreettisesti voimansa. Suuria rakenteellisia muutoksia on toteutettu ja isoja palvelumuutoksia on vielä tulossa. 1.1.2023 alkaen astuimme hyvinvointialueiden aikaan, jonka seurauksena tulemme kunnat ja hyvinvointialue tekemään aktiivista yhteistyötä uuden ajan kunta-, hyvinvointialue- ja rajapintapalveluiden rakentamisessa. Se, millaiseksi esimerkiksi hyvinvointia edistävä työ tulee kunnissa ja yhteisissä rajapintapalveluissa muodostumaan, on vielä rakennusvaiheessa ja se, miten Lapin hyvinvointialueen palvelurakenneuudistukset vaikuttavat kunnan kiinteistötarpeisiin tai kunnan alueella järjestettävään palveluun, muotoutunee lähitulevaisuudessa. 1.1.2025 alkaen toteutetaan toinen iso rakenne- ja palvelumuutos te-palveluihin. Muonio on mukana Tunturi- Lapin ja Pellon työllistämisalueessa. Palveluiden kehittäminen ja sopimuksien laatiminen tulevat olemaan vahvasti läsnä ensi vuoden kuntatoiminnassa. Lakimuutoksista esimerkiksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttuminen tulee vaikuttamaan viranomaistoimintaan.  

Kuntakuvaan peilattuna tulee lähitulevaisuudessa tapahtumaan historiallisen paljon merkittäviäkin investointiratkaisuja Muoniossa. Isoina investointeina ensi vuonna on saattaa päiväkoti- esikoulukokonaisuus valmiiksi, ja em. yhteydessä on huomioitava myös piha-, kalusto-, tieturvallisuus- ja toimintakulttuurimuutokset. Investoinneissa pyrimme kehittämään vesilaitostoimintaa ja mm. jatkamaan reitti-investointien toteuttamista. Vuonna 2026 kunnassa on tavoitteellista vastata kasvavaan opiskelija-asumisen haasteeseen, ja niin ikään vuodelle 2026 on tarkoitus aloittaa urheilukentän saneeraustyö. Eräs näkyvä ja konkreettinen muutos kunnassamme tulee olemaan kunnantoimistojen A- ja B- kiinteistöjen myynti ja kunnantoimiston muuttaminen vakituisesti Kiela -kiinteistöön; tämä projekti on tavoitteellista aloittaa vuoden 2026 investointisuunnitelmassa. Investointiohjelmasta on havaittavissa, että ajan hengen mukaisesti ICT- ja ohjelmistomuutokset korostuvat, samoin valmius- ja varautumisteemat. Voidaan kaiken kaikkiaan todeta, että kiinteistöohjelman johtamisen tärkeys korostuu.

Muonion talousarvio ensi vuodelle on laadittu tiiviissä yhteistyössä vastaavien ja johtavien viranhaltijoiden kanssa. Tiedettiin etukäteen, että talousarviovuodesta 2025 tulee tiukka, ja säästötavoitteita on pitänyt hakea. Tiukasta säästökuurista huolimatta, valmistelussa on pidetty kiinni siitä, että kuntastrategia kulkee selkeänä ja konkreettisena punaisena lankana toiminnan suunnittelussa. Kaikki talousarviossa esiintyvät tavoitteet juontuvat kuntastrategiamme lupauksesta edistää luonnostaan vastuullista, aidosti avointa ja onnellista Muoniota. Jokaisella palvelualueellamme, elinvoimalla, sivistyksellä sekä hallinto- ja talouspalveluilla, on omat vetovastuunsa tässä kokonaisuudessa. On säästetty, mutta ei missään nimessä ole haluttu katkaista hyvää kehittämisen tahtia.

(talousarvio liite)

Toiminnallisina tavoitteina sivistyspalveluissa jatketaan organisaatiouudistuksen kehittämistä. Ennaltaehkäisevä päihdetyö on keskiössä. Palveluiden sekä tapahtumien kehittämistä jatketaan mm. vuosikellomallin mukaisesti. Kuntalaisten kotiuttaminen ja osallistaminen on edelleen kantavina teemoina tavoitteissa mukana; osallistavan budjetoinnin toimintamallia jatketaan, kuntalaisten kohtaamistilaisuuksia järjestetään ja mm. varhaiskasvatuksessa jatketaan hyväksi todettuja meän iltoja. Uusi päiväkotikiinteistö ja esikouluratkaisu muuttavat merkittävästi mm. varkan toimintakulttuuria ja palveluiden järjestämisen mahdollisuuksia, johon varaudumme jo ennakkoon. Perusopetuksessa oppimisen tuki- lakiuudistus tulee aiheuttamaan muutoksia toimintaympäristöön. Perusopetuksessa yhteisöllisyys, turvallisuus, luontokasvatus ja ryhmäytyminen ovat eräitä avainteemoja vuodelle 2025. Lukiossa tavoitteena on opiskelijamäärien kasvattaminen, yhteistyön tiivistäminen (myös korkeakouluyhteistyö) sekä mm. välituntiliikunnan sekä urheiluvalmennuksen kehittäminen osana opintoja. Kansalaisopiston yhteistyömahdollisuuksia naapurikuntien kanssa selvitetään, ja kurssitarjonnassa ammennetaan elementtejä yhdenvertaisuudesta sekä luonnosta. Kirjastopalvelut siirtyvät ensi vuonna kuntien yhteiseen e-Kirjastoon. Kulttuuripalvelut jatkavat kesäajan tapahtumien kehittämistä ja Matkalla- mallia, kulttuurikasvatussuunnitelma päivitetään. Nuorisopalveluissa keskeistä on mm. Muoniolaisen oppilaitosnuorisotyön luominen ja kansainvälisen nuorisotyön kehittäminen. Laadukas liikunnanohjaus ja elintapaneuvonta, hyvinvoinnin edistäminen osana johtamista sekä sotetu-palveluiden kehittäminen ja moniammatillisen yhteistyön vahvistaminen ovat liikunta- ja hyvinvointipalveluiden keskeisiä nostoja vuodelle 2025.

Elinvoimapalveluissa päiväkoti-esikoulun rakentaminen jatkuu vuoden 2025 ajan, ja on kunnan kärki-investointi.  Vuonna 2025 aloitetaan kunnanviraston toimisto- ja arkistotilojen siirtämisen valmistelu ja keskitytään kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden hallinnan yhtenäistämiseen. On selvitettävä kunnan ratkaisut sote-kiinteistöjen osalta. Tavoitteena on käynnistää kaavateiden haltuunoton selvitystyö ja aloittaa suunnitelma päällystettyjen kaavateiden korjaussuunnitelmasta vuonna 2025. Rakennusvalvonnan arkistoinnin digitalisointiprojekti jatkuu ensi vuonna, ja kuntayhteistyötä em. palveluissa selvitetään.  Vuonna 2025 toimeenpannaan maapoliittista ohjelmaa.  Reittien osalta kunta on uuden edessä; vuonna 2025 nämä hoidetaan kunnan omana työnä. Reittien ja ulkoliikuntapaikkojen osalta korjausvelan tasoittaminen on keskiössä, samoin monipuolinen kehittäminen, myös tuotteistaminen ja opastuksen parantaminen. Kuntakehittämisessä ja työllisyyspalveluissa työllisyysalueen käynnistäminen ja kotouttamisen uudet velvollisuudet muuttavat kunnan palveluiden ja toimintojen järjestämistä myös sisäisesti. Matkailumarkkinointi siirtyy kunnan vastuulle ensi vuoden alussa, ja House of Laplandin alasajo pakottaa kunnat miettimään uudestaan aluemarkkinointia sekä elokuvakomission toimintaa. Tavoitteena on uudistaa kunnan brändimarkkinointia. Vuonna 2025 tavoitteena on myös vahvistaa kylien neuvoston toimintaa. Liikennepalveluissa mietitään uuden konseptin kehittämistä. Vesihuoltolaitoksella vuonna 2025 on tavoitteellista kehittää mm. jätevedenpuhdistamon lietteenkompostointia ja jatkaa etäluettavien mittareiden vaihtamista. Vesilaitoksella ollaan uuden äärellä kokonaisvaltaisen vesihuollon kehittämisen osalta, kun Jerisjärven alueen vesihuoltoverkosto liittyy kunnan verkostoon.

Hallinto- ja talouspalveluissa aloitetaan kuntastrategian päivittäminen ja linjataan mm. ennakkovaikutusten arvioinnin periaatteita. Valmius- ja varautumisasioiden johtaminen sekä asiakirjojen päivitystyön koordinointi on keskiössä. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeistusta on tarpeen terävöittää ja tehdä tarpeellisia asiakirjapäivityksiä ohjeistukseen. Konsernirakenteen päivitys- ja rakentamistyö aloitetaan vuonna 2025 tiiviissä yhteistyössä elinvoimapalveluiden kanssa. Hallinto- ja talouspalvelut varautuvat niin ikään arkistojen muuttoprosessiin sekä em. aineiston seulomiseen. Asiahallinnon kehittäminen on edelleen eräs kärkiteema, ja digitalisaation sekä tekoälyn hyödyntäminen osana hallinnollisia prosesseja uusi askel, joka on tarkoitus ottaa vuonna 2025. Henkilöstöhallinnoissa jatketaan hyväksi havaittuja toimintoja ja panostetaan etenkin johtamisosaamisen, hyvinvoivan toimintakulttuurin ja työn vaativuuden arvioinnin teemoihin. Talouspalveluissa on tavoitteellista tehostaa automatisaation ja resurssiviisauden ratkaisujen kehittämistä. Tavoitteena on, että kehitämme edelleen strategisen taloustiedon tuottamista osana johtamista ja päätöksentekoa, kehitämme talousarvio- ja tilinpäätösprosesseja ja mm. ajamme sisään sekä yhteensovitamme uuden palkkahallinnon yhteistyön Monetra Oy:n kanssa

Taloudellisesti voidaan todeta, että Muonion kunnan tilanne on vahvistunut kuluneina vuosina, taloudelliset keskeiset tunnusluvut ovat vankistuneet. Iloksemme myös verotulokertymät ovat olleet maltillisen nousevia, vaikkakin kuluva vuosi jää odotettua vaisummaksi. Ensi vuoden talousarvio vuodelle 2025 onnistuttiin laatimaan lopulta noin 270 000 euroa ylijäämäiseksi – kuten jo elokuun raamissa otettiin tavoitteeksi. Vaikuttaa siltä, että suunnitelmavuodet 2026-2027 tulevat olemaan kunnalle toiminta- ja vuosikatetarkastelussa myönteisempiä kuin vuosi 2025, jonka aikana on noudatettava erityisen tarkkaa ja tiukkaa talousraamia. On tunnistettava, että kohtuullisen massiivinen investointiohjelma vuosille 2025-2027 haastaa kunnan taloudellista kantokykyä ja velkamäärämme kasvaa eittämättä merkittävästi; tosin, tämä onneksi on tälläkin hetkellä vielä maltillinen suhteessa kuntakentän keskiarvoihin. On lisäksi hyvä tiedostaa, että toimintaympäristön muutoksilla on seurauksia myös kuntatalouden ennustettavuuteen. Yleiset talouden näkymät ovat kaksijakoiset Suomessa ja maailmalla. Monenlaisia riskitekijöitä liittyy globaaleihin ja lokaaleihin ennusteisiin. Alueellisella tasolla keskeisessä asemassa on ajankohtaisen työllisyyspalveluiden alueen kustannusvaikutukset ja Laphan taloudellinen kehitys. Se, millaisia seurauksia on myös valtionosuusuudistuksilla Muoniolle, on vielä epäselvää.

Seutukunnallista sekä kunnallista tilannekuvaa arvioitaessa voidaan lopuksi todeta, että Tunturi- Lapilla ja Muoniolla menee elinvoimaindikaattoreilla tarkasteltuna hyvin, meillä on vetovoimaa ja kuten tuoreimmat muuttajaindeksit osoittavat, että myös pitovoimaa. Muonion kunnankin väestöennustearviot näyttävät positiivisilta mentäessä kohti vuotta 2045; väkiluvun tulisi jäädä vuosittain myönteiseksi, ja mm. syntyvyyden ja kuolleisuuden välisen erotuksen kaventua. Etenkin syksyn 2024 uutiset Muonion väkiluvun myönteisestä kehityksestä antavat siis positiivista buustia suunnitella edelleen palveluita ja toimintoja. Kaavoituksessa ja maankäytössä on myönteistä ns. pöhinää. On käynyt selväksi, että meidän kannattaa luottaa Muoniossa omanlaiseen, selkeään kuntaprofiiliin. Ja tehdä edelleen tärkeitä, kuntastrategian mukaisia panostuksia tulevaisuuteen. Meidän on panostettava entistä enemmän pitovoimamme kasvattamiseen – löydettävä rehelliset kehittämiskohteet sekä luotettava vahvuuksien kasvattamiseen. On arvioitava tarkasti, missä uskallamme painaa kaasua, missä on painettava jarrua. Ennakkotyö, tiedolla johtaminen ja verkostotyö tulevat korostumaan.

Lopuksi on todettava, että on hienoa olla kunnanjohtaja Muoniossa, ja on etuoikeutettua saada elää ja kokea kunnan myönteistä kasvutarinaa. On mukava myös elää ja asua täällä. Luotetaan siis jatkossakin voimakkaasti visioomme sekä strategiaamme! ”Sopu on laki Muoniossa” – totesi itsenäisyyspäivän tilaisuuden juhlapuhujamme, Juha Hurme, kun oli tutustunut kunnan historiaan ja varhaisimpiin päätöksentekoasiakirjoihimme. Tämä on hyvä, historiallinen ohjenuora kunnan kehittämisessä edelleen 150 vuotta myöhemmin – yhteistyöllä mennään eteenpäin ja rakennetaan kuntaa!

Haluan kiittää teitä kaikkia yhteistyöstä ja kuluneesta, hienosta vuodesta! Toivotan teille kaikille rauhallista joulua sekä onnellista uutta vuotta 2025!

Kunnanjohtaja

Laura Enbuska-Mäki

Takaisin