Miljoona roskapussia -kampanja

Miljoona roskapussia -kampanja

Miljoona roskapussia -kampanja

Muonio osallistuu Ylen järjestämään valtakunnalliseen Miljoona roskapussia -kampanjaan tänä vuonna. Kampanja alkaa 15.4. ja päättyy 5.6.2024. Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia sekä vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan. Kampanjassa mukana olevat kunnat ja kaupungit sekä järjestöt ja yhteisöt kannustavat asukkaitaan tai jäseniään osallistumaan roskien keräämiseen. Lue lisää kampanjasta Ylen sivuilta.

Muonio ei osallistunut virallisesti vuoden 2023 kampanjaan, mutta silti Muoniossa kerättiin ja ilmoitettiin viime vuoden kampanjan aikana yhteensä 191 pussia roskia, joka vastasi 82 pussia roskia per tuhatta asukasta kohden. Koko Suomessa kerättiin yli 210 000 pussillista roskia.

Osallistu mukaan kampanjaan

Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa itsenäisesti tai yhdessä vaikkapa perheen tai kaveriporukan kanssa. Kerätyt roskapussit voi merkitä Ylen sivuilla olevaan laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Roskapussin kokoa ei ole määritelty. Miljoona roskapussia -kampanjaan voi osallistua jokainen huolimatta siitä, onko oma asuinpaikkakunta kumppanina. Kampanjaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Laskuri on auki kampanjan ajan osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia (avautuu 15.4.).

Tutustuthan etukäteen myös roskien keruuohjeeseen (turvallisuusohje, pdf) 

Kerätyt roskat

Muonion kirjaston pihaltaa löytyy yksi isompi jätteenkeräyspiste jonne omat roskapussit voi toimittaa 6.5 alkaen ja 5.6 saakka.

Muutoin pieniä määriä roskia toivotaan mahdollisuuksien mukaan viemään omaan tai taloyhtiön roskikseen.

Kylien ympäristöstä kerätyt roskapussit voi viedä Lapecon ylläpitämiin Molok jätesäiliöihin.

Lainaa roskapihtejä kirjastolta

Yksittäisiä roskapihtejä on lainattavana kirjastolta. Roskapihtien lainaamiseen et tarvitse kirjastokorttia.

Lisäksi kirjastolta on lainattavissa myös huomioliivejä. Kirjastolta saat myös eri kokoisia jätesäkkejä roskien poimimista varten. Nämä kaikki löytyvät kirjastolta maanantaista 22.4 lähtien.

Kampanjaan osallistuminen sosiaalisessamediassa

Kun julkaisette somessa, käyttäisittekö hashtagia: #miljoonaroskapussia

Instagramin GIF-osiosta löytyy kampanjan kuvia hakusanalla miljoona roskapussia

Jos tägäätte postauksiinne Ylen ja Muonion kunnan Instagram-tilin, @yle ja @muonion_kunta sisältöjenne uudelleen jakaminen on mahdollista.

Pyydämme, että julkaisunne ohjaavat verkkolaskuriin, johon käyttäjä merkitsee keräämiensä roskapussillisten määrän.

Laskuri päivittyy reaaliaikaisesti.