Liikunta ja hyvinvointi

Vapaa-aika

Ulkoliikuntapaikat ja reitistöt

Muonion kunnan alueelta löytyy monenlaisia mahdollisuuksia ulkoliikuntaan ja tälle sivulle on koottu tietoa kunnan ylläpitämistä palveluista seuraavien otsikoiden alle:

Jääkenttä ja kaukalo

Ladut

Moottorikelkkareitit

Lumikenkäreitit

Ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät

Kesäreitit

Käy tutustumassa kunnan ylläpitämiin ulkoliikuntamahdollisuuksiin rullaamalla alaspäin.

Muonion aluella ulkoilumahdollisuuskia tarjoaa myös moni yritys ja muu toimija. Muonion kunnan alueella olevasta Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy monia Metsähallituksen ylläpitämiä reittejä, autiotupia ja taukopaikkoja.

Voit antaa palautetta Muonion ulkoilureiteistä tästä

Päivitetty 23.1.2024

Ladut

Ajantasaista latutilannetta voit tarkastella osoitteessa infogis.fi/muonio. Ajankohtaista tiedotusta latuihin liittyen voit seurata Facebookissa Muonion ladut ja kelkkareitit -sivulla. Muonion kylän järviladun tilannetta voit seurata Muoniovaaran latu - Facebook-ryhmässä. 

Hiihtolatuja auki

105/170 km

Valaistuja latuja

30/30 km

Kesäreitit

Muonion kesäreitit tarjoavat pyöräiltävää ja vaellettavaa ympäri kuntaa.

Muonion alueen kesäreitit löydät Discover Muonion ylläpitämänä InfoGis:stä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston reitit löydät helposti myös luontoon.fi:stä.

Ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät

Muonion kunnan ylläpitämät ulkoliikuntapaikat ja urheilukentät sijaitsevat pääasiassa kirkonkylällä koulujen lähellä Opintiellä. Lisäksi kunta ylläpitää Kielan lähiliikuntapuistoa ja ulkokuntosalin rakentaminen on suunnitteilla. Kunnan alueelta löytyy myös Harrinivan minigolf, Kangosjärven frisbeegolf sekä Kangosjärven kenttä, mutta nämä eivät ole kunnan ylläpitämiä.

 

Muonion urheilukenttä ja yleisurheilualue, Opintie

Kesällä alue toimii yleisurheilukenttänä ja talvella luisteluratana.

Urheilukenttä ja yleisurheilualue kesällä

Muonion tenniskenttä, Opintie

Tennsikenttä ja jääkiekkokaukalo kesällä

Muonion Parkour- ja skatepuisto sekä ulkosalibandykaukalo, Opintie, Yhtenäiskoulun yläkoulun sisäpiha

 

Moottorikelkkareitit

Muonion kunnalla on noin 350 km moottorikelkkareittejä. Tärkeimmät yhteydet kunnasta ovat lähikuntiin eli Kolariin, Kittilään ja Enontekiölle.

Moottorikelkkareittien hoito on jaettu kolmeen kauteen. Alkukausi kattaa joulukuun, välikausi kestää tammikuusta hiihtolomien alkuun ja sesonki hiihtolomista huhtikuun puoliväliin, jolloin reittien hoito lopetetaan. Reittejä hoidetaan kunkin kauden ajan noin kerran viikossa, kerran kahdessa viikossa tai kerran kolmessa viikossa. Alla kartta moottorikelkkareiteistä ja niiden hoitoluokista kaudella 2021 - 2022. Voit avata kartan myös PDF-muodossa.

Talvipyöräily- ja lumikenkäreitit

Muoniossa on nyt talvipyöräilymahdollisuus Oloksella ja peruskoulun kuntoradalla. Reitit löydät infogis.fi/muonio. Talvipyöräreittejä hoidetaan viikoittain ja tarkista ajantasaiset tiedot infogis:stä.

Oloksella  lumikenkäily on sallittu maisemareitillä, joka kiertää Olostunturia sen ylärinteillä. Talvella reitin kiertosuunta on myötäpäivää ja ethän kävele ladun päällä. Reitillä kävelyn lisäksi on sallittu hiihto ja pyöräily. Kartta maisemareitistä löytyy ladut ja talviretkeilyreitit-osiosta.

Lisäksi Oloksen maastoihin on keväälle 2024 merkitty lumikenkäreittejä aurauskepeillä. Reittejä ei huolleta. Ohessa kartta reiteistä, joka voit myös tulostaa omaan käyttöösi. Voit avata kartan myös PDF-muodossa.

 

Jääkenttä ja kaukalo

Muonion jääkiekkokaukalo ja luistelukenttä, Opintie

Jääalueita hoidetaan arkipäivisin auraamalla ja harjaamalla. Jääalueet jäädytetään sääolojen mukaan 1-3 kertaa viikossa.

Kentänhoitajan päiväkirja ja jäänhoito on kesälomalla. Kesällä vapaasti käytettävissä on yleisurheilu-, jalkapallo- ja pesäpallokenttä sekä kaukalossa hiekkatekonurmella tenniskenttä.