Uutiset

Ajankohtaista

Korona koskettaa meitä kaikkia

maalis 27. 2020 12:38 | Uutinen

Julkaistu 27.3.2020 klo 12:50

Koronakriisitilanteessa joudumme kriittisin lasein tarkastelemaan omia toimiamme suhteessa valtion linjauksiin ja itse itsellemme asettamiimme arvoihin. Haluamme olla, myös poikkeuksellisena aikana, vastuullinen kunta ja matkailukohde. Vastuulliseen toimintaan kiteytyy hyvin kuntatoimintaa ohjaavat periaatteet ja pelisäännöt: meidän tulee teoillamme huomioida mm. asukkaiden ja alueella vierailevien hyvinvointi, turvallisuus ja terveys, väestön suojaaminen ja taloudellinen kestävyys. Kunnan varautuminen on tasapainoilua kaikkien näiden asioiden kanssa. Olemme tänään vielä onnekkaassa asemassa sen suhteen, että epidemia ei ole kunnassamme puhjennut.

Koronavirustilanne on meitä kaikki koskettava ja globaalistikin vakava. Tällä hetkellä Suomessa on koronavirukseen menehtynyt viisi henkilöä, yhteensä on jo noin 1000 laboratoriotestein todennettua tartuntatapausta. Tilanteen vakavuudesta kertoo hallituksen ennen näkemättömät toimet epidemian hillitsemiseksi. Hallitus on lisätoimena edellisiin linjauksiinsa päättänyt rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä. Pääministerin mukaan ainoa toimiva keino hillitä epidemiaa on vähentää kontakteja ja sitä kautta rajoittaa liikkumista. Hallitus vetoaa kansalaisiin, ettei kukaan lähtisi esimerkiksi mökkimatkalle enää ennen rajoituksen voimaantuloa ja että mökeilleen lähteneet ihmiset palaisivat kotiin. Tämä on hallituksen mukaan tärkeää erityisesti siksi, että sairaanhoidon ja tehohoidon kapasiteetti riittäisi koko maassa. Tämä kapasiteetti on myös meillä Lapissa, pitkien välimatkojen lisäksi, pieni.

Tähän mennessä ainakin Lapin Liitto ja Lapin kaikki 21 kuntajohtajaa ovat niin ikään vedonneet alueen yrittäjiin, asukkaisiin kuin matkailijoihinkin toimimaan viisaasti vastuullisesti ja tekemään vapaaehtoisia tekoja yhteisen vihollisen, koronan, nujertamiseksi. Kotimaisia matkailijoita on pyydetty siirtämään Lapin lomaansa epidemian jälkeiseen aikaan. Tukeaksemme hallituksen linjauksia sekä korostaaksemme vastuullisuuttamme, olemme tällä viikolla esimerkiksi supistaneet talvireittiverkostoamme ja sulkeneet matkailua tukevat reitit. Huollon piiriin toistaiseksi jätetyt reitit on tarkoitettu ylläpitämään ja tukemaan asukkaiden hyvinvointia poikkeustilanteessa, jossa niin moni asia on rajoitettua ja jossa kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen on kuntamme ydintehtäviä.  Seuraamme valtion ja toimivaltaisten viranomaisten ohjeita ja teemme tarvittavat toimet väestön suojaamiseksi, myös jatkossa, vaikka se tarkoittaa kipeitäkin valintoja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on todennut, että valitettavasti vielä viikkojen ajan on jaksettava pidättäytyä normaalista olemisesta ja oleskelusta, vaikka se rasittavalta voikin tuntua. Niinistö on kehottanut meitä henkiseen läheisyyteen fyysisen läheisyyden sijaan ja korostanut auttamisen ja lähimmäisen rakkauden tärkeyttä poikkeuksellisena aikana. Haluammekin muistuttaa muoniolaisia, että meidät tunnetaan maailmalla ennen kaikkea vieraanvaraisena ja yhteisöllisenä, luonnostaan onnellisena väkenä. Paikkana, missä matkailu tuo meille kaikille hyvinvointia ja elinvoimaa. Uskomme, että näiden periaatteiden mukaan maltillisesti toimimalla, suvaitsevaisesti suhtautumalla ja inhimillisesti toisiamme kohtelemalla, onnistumme yhdessä selättämään koronakriisin ja toivumme pian taas jaloillemme kriisin jäljiltä. Muistetaan tässä poikkeustilassa myös viestinnän merkitys ja voima; käytetään malttia ja harkintaa myös tämän suhteen.

Vierailijoille puolestaan lupaamme, että otamme jokaisen teistä vastaan samalla muoniolaisella vieraanvaraisuudella ja lämmöllä jälleen poikkeustilanteen jälkeen. Vahvana matkailukuntana näemme, että vastuullisuuteen liittyy kuntalaisten hyvinvoinnin takaaminen, mutta myös vastuu vierailijoiden ja meidän yhteisölle merkityksellisten mökkiläisten terveydestä ja viihtyvyydestä - haluamme taata kaikille varauksettoman loman, palveluiden saatavuuden sekä saavutettavuuden.

 

27.3.2020 Muoniossa,

Kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki ja kunnan johtoryhmä

Muonion Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Minna Back-Tolonen ja hallitus

Muonion Matkailu ry:n puheenjohtaja Hanna-Mari Talvensaari ja hallitus

 

Kuva: Antti Pietikäinen // Lapin Materiaalipankki


Takaisin