Uutiset

Ajankohtaista

Koronarokotukset Muonion kunnassa 22.9.2021

syys 23. 2021 08:54 | Uutinen

22.9.2021 Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto tiedottaa

Koronarokotukset Muonion kunnassa

Ensimmäiseen koronarokotukseen voivat varata ajan kaikki 12 vuotta täyttäneet. Rokote antaa erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan ja suojaa myös muita.

Toiseen koronarokotukseen voivat varata ajan ne, joiden ensimmäisestä koronarokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Uutena THL:n suosituksena 3. koronarokotusta tarjotaan 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan seuraavat ryhmät:

  • Elinsiirto
  • Ryhmään kuuluvat henkilöt, joille on tehty elinsiirto. 
  • Kantasolusiirto. Ryhmään kuuluvat ne henkilöt, jotka ovat saaneet kantasolusiirron enintään kolme vuotta sitten ja henkilöt, joilla kantasolusiirto on tehty jo aiemmin ja joiden immunosuppressiivinen käänteishyljinnän estolääkitys jatkuu.
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos. Ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea perinnöllinen immuunipuutos. Ryhmään kuuluvat esimerkiksi tavallista vaihtelevaa immuunipuutosta sairastavat (CVID), rusto-hiushypoplasiapotilaat ja DiGeorgen oireyhtymää sairastavat. Ryhmään eivät kuulu lievemmät, väestössä yleisemmät poikkeavuudet, kuten IgA-vaje tai -puutos, mannoosia sitovan lektiinin puutos tai komplementtitekijä C4:n osittainen vaje.
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito. Ryhmään kuuluvat solunsalpaajahoitoa vuoden sisällä saaneet henkilöt sekä leukemian tai lymfooman monoklonaalista vasta-ainehoitoa edellisen kahden vuoden aikana saaneet henkilöt. Tähän ryhmään kuuluvat myös CAR-T-soluhoidon saaneet.
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä. Ryhmään kuuluvat muun muassa selkärankareuma, nivelreuma, niveltulehdukset, haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti ja psoriaasi, jos kyseistä sairautta hoidetaan biologisella lääkkeellä tai JAK-estäjällä. Biologisista lääkkeistä tällaisia ovat erityisesti rituksimabi ja okrelitsumabi. Ryhmään eivät kuulu pelkästään kortikosteroidilääkitystä käyttävät henkilöt.
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta. Ryhmään kuuluvat henkilöt, jotka saavat dialyysihoitoa tai joiden munuaisten hiussuonikerästen suodatusnopeus eli GFR on alle 15.
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV. Ryhmään kuuluvat HIV-positiiviset henkilöt, joilla CD4-auttajasolutaso on alle 200 x 10E6 solua /l.
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

 

Lisäksi 3. koronarokote annetaan henkilöille, jotka ovat saaneet koronarokotteet lyhyellä 3-4 viikon annosvälillä ja edellisestä on kulunut 6 kuukautta. Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei kuitenkaan toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta.

Varaa aika koronarokotukseen terveydenhoitajalta numerosta                 040 7782145

Takaisin