Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote 1.2.2022

helmi 01. 2022 16:18 | Uutinen

Positiivisten koronatartuntojen määrä on pysynyt samalla tasolla viimeiset kaksi viikkoa Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Muoniossa ilmenee yksittäisiä tartuntoja tasaiseen tahtiin. Valtakunnallisesti tilanne vaikuttaa siltä, että rajoituksia voidaan hiljalleen keventää ja purkaa. Katso Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat rajoitukset ja suositukset tästä.

Karanteeni- ja eristysajat

  • Sairastuneet asetetaan eristykseen seitsemän vuorokauden ajaksi terveydenhuollon päätöksellä.
  • Altistuneita ei enää aseteta karanteeniin, mutta altistuneiden tulee hakeutua testiin, jos oireita ilmenee.
  • Jos kyseessä on perhealtistuminen, seurataan tilannetta kotitestauksella viiden vuorokauden ajan.
  • Koronaan sairastuneita kehotetaan ilmoittamaan itse altistuneille henkilöille; altistuneeksi katsotaan yli 15 minuuttia vietetty aika samassa tilassa tartunnan saaneen kanssa.

Maskisuositus kouluissa

Muonion laajennettu johtoryhmä on yhdessä tartuntatautilääkärin kanssa 31.1. pidetyssä kokouksessa päättänyt, että luokkia 1 - 9 sekä koulun henkilökuntaa koskeva maskisuositus on voimassa vielä kahden viikon ajan. Suositus koskee myös koulukuljetusta.

Ravintolarajoituksia päivitetty

Ruokaravintolat (myös esim. kahvilat) voivat olla auki klo 5–21. Anniskeluravintolat (esim. baarit ja yökerhot) voivat olla auki klo 5–18. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita, noutoruuan myyntiä tai Suomen ja muiden maiden välillä kulkevien laivojen tai lentokoneiden ravintoloita.

Alkoholia saa tarjoilla ruokaravintoloissa klo 9–20 ja anniskeluravintoloissa klo 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.

Ruokaravintoloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista (sisätilat) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotilat).

Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Yritysten kustannustuen viides hakukierros auki 18.2.2022 asti

Kustannustuen viides hakukierros järjestetään 21.12.2021–18.2.2022.

Viidennen hakukierroksen tuki korvaa kuluja yrityksille, jotka ovat kärsineet julkisoikeudellisista, koronapandemian torjuntaan liittyvistä rajoituksista. Tuki kohdistuu kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.6.–30.9.2021.

Tutustu kustannustukeen ja hakuohjeisiin tästä.

Yrittäjän väliaikainen työttömyysturva

Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea 1.1.–28.2.2022, jos toinen seuraavista ehdoista täyttyy:

  • päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt
  • yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 103,92 e/kk.

Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa työmarkkinatuen saamiseksi.

Yrittäjän pitää ensin ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluihin, jotta Kela voi maksaa työmarkkinatukea. TE-palvelut antaa Kelalle lausunnon oikeudesta tukeen.

Työmarkkinatukea voi saada takautuvasti 1.1. alkaen 15.2. saakka, vaikka työnhaku TE-palveluissa ei olisi ollut vielä silloin voimassa. Työnhakijaksi tulee ilmoittautua kuitenkin viimeistään 15.2., jotta voi saada tukea koko tammi-helmikuun ajalta.

Tutustu työttömyysturvan ehtoihin ja hakuohjeisiin tästä.

Takaisin