Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote 14.12.2021

joulu 14. 2021 18:41 | Uutinen

Tilannekuva

Positiivisten koronatartuntojen määrä on valtakunnallisesti kasvanut ja uutta nopeasti leviävää omikron -virusmuunnosta on ilmaantunut myös Suomessa. Lapin koronakoordinaatioryhmä on tänään 14.12.2021 todennut Lapin alueen täyttävän pandemian leviämisvaiheen kriteerit, sillä koronatilanne on kehittynyt nopeasti Lapissa. Vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi Lapin aluehallintovirasto valmistelee Inarin, Kemin, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Tornion ja Ylitornion kuntia koskevaa kokoontumisrajoituspäätöstä. Tartuntatautilain 58 pykälän mukainen päätös kieltää yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin vaihtoehtona rajoituksille. Päätös kokoontumisrajoituksista on tarkoitus antaa viimeistään torstaina 16.12.2021 siten, että se tulee voimaan 18.12.2021. Lapin aluehallintovirasto tiedottaa rajoituksista tarkemmin mahdollisimman pian päätöksen valmistumisen jälkeen.

Rovaniemen kaupungin osalta TTL 58 §:n mukainen päätös on voimassa kaupungin tekemänä. Muiden kuntien osalta seuranta tilanteen mahdollisesta heikentymisestä jatkuu päivittäisenä. Lue Lapin AVI:n 14.12.2021 julkaisema tiedote kokonaisuudessaan tästä.

Muonion kunnan koronapandemiatilanne on rauhallinen eikä tässä vaiheessa ole syytä ottaa käyttöön rajoitustoimenpiteitä. Tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti. Muonion rokotuskattavuus on verrattain hyvä: ensimmäisen rokotteen ovat saaneet 88,1% yli 12-vuotiaista, toisen rokoteannoksen 84,5% yli 12-vuotiaista ja kolmannen rokoteannoksen 28,2% yli 12-vuotiaista. Rokotteita on edelleen jatkuvasti saatavilla terveydenhuollossa.

Toivomme, että yhdessä vastuullisesti toimimalla ja voimassa olevia yleisohjeita noudattamalla hillitään tilanteen kehittymistä ja mahdollistetaan terveysturvallinen arki ja lomailu Muoniossa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat yleisohjeet

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli).

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. 

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

Koronatestaus Muoniossa:

  • Ajanvarauksella ma – pe klo 8 - 13, p. +358 40 662 4565
  • Ajanvarauksella ma – pe klo 13 – 21 ja la – su klo 8 - 21, p. +358 40 714 2845
  • Isompien ryhmien testaamisesta kannattaa sopia erikseen, p. +358 40 662 4565 tai p. 040 687 0364

Täältä pääset katsomaan Lapin alueen mahdolliset altistumispaikat viimeisen kahden viikon ajalta. Muonion kunnan alueella ei ole todettu altistumispaikkoja. Seuraathan Lapin koronasäätä sekä Lapin alueen ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia täältä.

Koronarokotukset

Terveydenhuollossa ollaan varautuneita rokotteiden kysynnän kasvuun ja rohkaistaan kaikkia hakemaan rokotussarja täyteen - tai aloittamaan se.

Kolmannen koronarokotuksen voi saada 5-6kk toisen rokotteen jälkeen kaikki 18 vuotta täyttäneet. Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta rokotusta, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.  Koronan sairastaneille rokotusta suositellaan puoli vuotta sairastamisesta.

Koronarokoteajan voit varata numerosta 040 7782145.

Korona ja matkailu

Euroopan Unionin jäsenvaltioista ja muualta Schengen-alueelta saapuvilta täysi-ikäisiltä matkailijoilta edellytetään kahden covid-19-rokotteen sarja tai sairastettu covid-19-tauti ja yksi rokote. Mikäli rokotesarja ei ole täysi, matkailijan on käytävä maahantulotestissä ja sen jälkeen 3–5 vuorokauden testissä. Isosta-Britanniasta saapuvilta täysi-ikäisiltä vapaa-ajan matkailijoilta edellytetään kahden covid-19-rokotteen sarja tai sairastettu covid-19-tauti ja yksi rokote. Iso-Britannia ja Irlanti edellyttävät kaikilta maihinsa saapuvilta negatiivisen koronatestituloksen, joka on otettu enintään 48 tuntia ennen matkustamista.

Muoniossa kuten muissakin Lapin matkailukunnissa on matkailusesonki käynnissä ja alueella on sekä kotimaisia, että ulkomaalaisia matkailijoita. Joulu ja arkipyhät tuovat paikkakunnalle myös perheiden läheisiä, sukulaisia ja perheenjäseniä viettämään joulua. Alueemme matkailuyritykset ja kunta ovat valmistautuneet matkailukauteen terveysturvallisen toiminnan edellyttämällä tavalla. Eristysmajoituksen ja ruokahuollon eristetyille järjestää ensisijaisesti matkailijat majoittanut yritys tai matkanjärjestäjä. Kunta on tarvittaessa apuna majoituksen ja muiden käytännön asioiden järjestämisessä.

Kunta pitää matkailuyrittäjille infotilaisuuden huomenna keskiviikkona klo 8.30 Teams-yhteydellä. Tilaisuuden aikana käydään yhdessä läpi alueen koronatilannetta ja toimintamalleja matkailijan sairastuessa Muoniossa ollessaan.

Takaisin