Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote 15.11.2021, päivitetty 17.11.2021

marras 15. 2021 15:13 | Uutinen

Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto on tänään 15.11.2021 tiedottanut tiedotteessaan, että Muoniossa koronapositiivisten määrä on noussut yli 20:n. Kaikki liittyvät toistaiseksi koulun ja esikoulun epidemiaan. Kuluva viikko jatkuu laajojen karanteenien ja etäkoulun merkeissä; kaikille oppilaille 2.-5. luokka-asteilta tehtiin karanteenipäätös 20.11. asti. Tartuntoja on myös eskarissa, joka on aiemmin vieraillut päiväkodissa, joten on hyvin oletettavaa, että tautia on alle kouluikäisten keskuudessa enemmänkin. Kaikkia pikkulapsiperheitä kehotetaan olemaan karanteeninomaisesti, eli välttämään ainakin lasten osalta sosiaalisia kontakteja kuluvan viikon loppuun asti. Jos mukana on ollut altistumista, tehdään pienten lasten kotona hoitamiseksi tarvittaessa ja herkästi karanteenipäätös.

Koulut palaavat lähiopetukseen ma 22.11.2021. Ryhmien sekoittumista pyritään välttämään ja maskisuositus on voimassa yläkoulussa ja lukiossa. Oireilevien herkkä testaaminen on taudin leviämisen rajoittamisen keskiössä ja lähiopetuksen jatkuessa. Oireilevat käyvät testeissä ja rajoituspäätöksiä tehdään löydösten mukaan, eli koko koululuokkaa koskevia laajamittaisia karanteeneja ei 22.11. jälkeen aseteta.

Koronatestaus Muoniossa:

 • Ajanvarauksella ma – pe klo 8 - 13, p. +358 40 662 4565
 • Ajanvarauksella ma – pe klo 13 – 21 ja la – su klo 8 - 21, p. +358 40 714 2845
 • Ilman ajanvarausta klo 13 – 14 arkisin ammattiopisto Lappian koronatoimistolla (käynti Ojustien kautta) ja
  viikonloppuisin ja pyhäpäivinä Muonion Hyvinvointikeskuksessa (ovi A2). Isompien ryhmien testaamisesta kannattaa sopia erikseen, p. +358 40 662 4565 tai p. 040 687 0364

Muutoksia kunnan palveluissa

 • Lasten harrastustoiminnat ja Tippalan toiminta ovat tauolla. Kun toiminnat käynnistyvät jälleen ensi viikolla, on oireettomuus edellytys osallistumiselle.
 • Lähestyviin kulttuuritapahtumiin, kuten kulttuuritoimen järjestämään konserttiin 19.11. yhtenäiskoulun auditoriossa suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä. (Päivitetty 17.11. ohjeistusta)
 • Muonion joulumyyjäiset 20.11.2021 on tilanteen johdosta peruttu.
 • Kirjastoauto ei aja tällä viikolla. Tämän viikon digineuvonta ja satutunti kirjastolla ovat peruttu.
 • Kunnan kuntosalia käytetään ajanvarauksella.
 • Etä- ja hybridikokouksia suositellaan pidettäväksi mahdollisuuksien mukaan.

 

Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kannattaa ottaa vallitseva tilanne huomioon: paikkakunnalla on kohonnut riski saada koronatartunta julkisissa tiloissa ja harrasteissa. Vastaavasti kannattaa harkita tarkkaan vierailuja riskiryhmiin kuuluvien luona ja hoivayksiköissä, kunnes tilanne osoittaa rauhoittumisen merkkejä.

Koronatilanteen vuoksi voi tulla tilanteita sairastumisen tai karanteenin vuoksi, joissa tarvitset apua myös muissa kuin asiointiasioissa. Mikäli sinulle tai perheellesi tulee vaikeuksia selvitä arjen asioista tai muita taloudellisia tai sosiaalisia ongelmia, ota yhteys Muonion kunnan sosiaalihuollon työntekijään: Piia Niemelä 040 614 74 39.

Koronarokotukset

Terveydenhuollossa ollaan varautuneita rokotteiden kysynnän kasvuun ja rohkaistaan kaikkia hakemaan rokotussarja täyteen - tai aloittamaan se.

Kolmatta koronarokotusta suositellaan, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta:

 • kaikille 60- vuotta täyttäneille
 • voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille
 • niille naisille ja 30-vuotta täyttäneille miehille jotka ovat saanet rokotteen lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä
 • laitoksissa ja hoivakodeissa asuville

Koronarokoteajan voit varata numerosta 040 7782145.

Seuraathan Lapin koronasäätä sekä Lapin alueen ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia täältä.

Muistutuksena Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat yleisohjeet

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Perusterveydenhuollossa tehty koronatesti on maksuton muoniolaisille. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille testi on maksullinen (Rajavartiolaitoksen määräämä testi on kaikille maksuton); testin hintaa voi tiedustella ajanvarauksen yhteydessä.

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. 

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

Takaisin