Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote 18.2.2022

helmi 23. 2022 15:32 | Uutinen

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on 18.2.2022 antanut uudet suositukset. 

Koronatartunnan saaneiden eristyspäätöksistä on luovuttu 17.2.2022 ja siirrytään sairauslomakäytäntöihin

Koronavirukseen sairastuneille ei 17.2.2022 alkaen tehdä eristämisen päätöksiä. Tartuntojen leviämisen estämisen tavoitteena on riskiryhmiin kuuluvien suojelu. Tartunnan saaneiden on jatkotartuntojen välttämiseksi syytä olla poissa työpaikalta/koulusta/varhaiskasvatuksesta/harrastuksista 5 vuorokauden ajan. Sairauspoissaolon aikana (5 vrk) koronaviruksen tartuttavuus loppuu.

Lapin sairaanhoitopiiri antaa suosituksen työnantajille omailmoitus -sairauslomakäytännöstä ja tilapäisen hoitovapaan laajentamisesta:

  • Työnantajille suositellaan käytäntöä, jossa positiivisen koronatestituloksen saaneelle työntekijälle myönnetään hänen oman ilmoituksensa perusteella 5 vrk:n sairausloma tai vähäoireiselle/oireettomalle annetaan mahdollisuus etätyöhön.
  • Työnantajille suositellaan myös käytäntöä tilapäisen hoitovapaan laajentamisen koskemaan työntekijän huollettavana olevan alle 16 vuotiaan lapsen hoitoa 5 vrk:n ajan silloin, kun lapsella on todettu koronavirustartunta.
  • 5 vrk:n aikana koronaviruksen tartuttavuus loppuu eikä työpaikalle/koululle/varhaiskasvatukseen/harrastuksiin aiheudu jatkotartuntoja
  • sairausloman ja tilapäisen hoitovapaan kesto lasketaan työntekijän/lapsen ensimmäisestä oireisesta päivästä ja oireettomalla tartunnan saaneella positiivisen testituloksen päivästä

Ulkopaikkakuntalaisia positiivisen testituloksen saaneita kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan työnantajaansa/työterveyshuoltoonsa/terveysasemaansa sairauslomakäytäntöjen selvittämiseksi

Koronavirustartunnan saaneita paikkakunnalle sairastamisen ajaksi jääneitä ulkopaikkakuntalaisia kehotetaan noudattamaan Lapin sairaanhoitopiirin ohjetta 5 vrk:n sairastamisajasta.

Koronatestaus  

Covid tutkitaan terveydenhuollossa silloin, kun sairaudenhoito ja diagnostiikka tai osastolle ottaminen sitä tietoa vaatii. Jatkossa ei ole enää erillistä koronatestausaikaa tai koronapuhelinnumeroa. Tarvittaessa ole yhteydessä Muonion terveyskeskuksen avovastaanottoon, sähköisesti www.virtu.fi .

Raskaanaolevat ja alle 6 viikkoa sitten synnyttäneet testataan vähäisilläkin oireilla ja maahantuloon liittyvät asetuksen mukaiset testit toteutetaan normaalisti.

 

Maskit edelleen käytössä

Maskisuositus ei ole enää voimassa peruskoulun 1.-9. luokilla, mutta koululla on edelleen saatavilla maskeja ja oppilaat voivat halutessaan niitä käyttää. Toisen asteen oppilaitosten maskisuositus pidetään voimassa epidemian leviämisen hidastamiseksi, ja suosituksia muutetaan tarvittaessa tilanteen mukaan. 

Työpaikoilla maskien käyttö on suositeltavaa. Myös etätyösuoistus jatkuu edelleen. Hoivayksiköissä ja vuodeosastolla olevien altistuneiden erityisistä suojakäytännöistä ja testauksesta luovutaan.

Suosittelemme edelleen kuntalaisille sekä Muoniossa liikkuville ja asioiville henkilöille maskien käyttöä ja korostettua käsihygieniaa. 

 

Sairauslomatodistuksen hakeminen

Jos on tarve koronainfektion aikaiselle sairauspoissaololle niin lääkäri kirjoittaa sairauslomatodistukseen merkinnät, joilla voi saada tartuntapäivärahaa. Kesto on 5 vrk. Myös alle 16 vuotiaita testataan vanhempien poissaolotodistusta varten, jos työnantaja sellaista vaatii. Käytännössä Ag voidaan joutua ottamaan viikonlopun aikana päivystyksessä jos potilaan työnantaja sellaisen tiedon sairauspoissaoloon vaatii. Toistaiseksi kotitestit eivät tähän riitä ellei uusia valtakunnallisia ohjeita tule.

Jos tarvitset tartuntatautipäivärahan mukaisen sairauslomatodistuksen positiivisen kotitestin jälkeen niin ota yhteyttä https://virtu.fi/muonio (tai enontekio) ja sieltä ”Yhteydenottopyyntö terveyskeskuksen avovastaanottoon”. Vastaamme seuraavan arkipäivään mennessä.

Jos oireet ovat voimakkaat ja kestävät yli 5 vrk niin voidaan lääkärin arvion mukaan kirjoittaa sairauslomaa, kuten muissakin infektioissa.

Jos kotitesti on positiivinen ja ei työskentele sote-alalla niin ensisijaista on omaehtoinen kontaktien välttäminen 5 vrk ajan ja altistuneiden informoiminen.

Takaisin