Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote 19.1.2022

tammi 19. 2022 13:51 | Uutinen

Tilannekuva

Positiivisia koronavirustartuntoja on Muonio-Enontekiö alueella todettu yhteensä n. 200 (tilanne 14.1.). Tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti. Muonion rokotuskattavuus 18.1.2022: ensimmäisen rokotteen ovat saaneet 88,4% yli 12-vuotiaista, toisen rokoteannoksen 86,2% yli 12-vuotiaista ja kolmannen rokoteannoksen 52,5% yli 12-vuotiaista. Rokotteita on edelleen jatkuvasti saatavilla terveydenhuollossa. 5 – 11 –vuotiaiden rokotusten antaminen on aloitettu myös Muoniossa.

Karanteeni- ja eristysaikoja päivitetty

Lapin koronakoordinaatioryhmä on tehnyt koronaepidemian hallitsemiseksi liittyviä linjauksia aikarajoihin, koska Omikron-virusmuunnos on aiempia muunnoksia nopeammin itävä ja testeissä näkyvä.

 • Positiiviseksi todetun eristysaika on lähtökohtaisesti 7 vrk ja erittävien oireiden (yskä/nuha) jatkuessa sitä pidennetään.
 • Altistuneita, joilla on rokotesuoja, ei lähtökohtaisesti laiteta karanteeniin. Mikäli henkilö on altistunut, suositellaan kotitestausta työpäivisin viiden (5) vuorokauden ajan (koskee kaikkia, myös taudin sairastaneita). Jos altistunut on oireeton ja kotitesti antaa negatiivisen testituloksen voi henkilö mennä töihin. Huomioithan, että työnantajilla saattaa olla omia tiukempia linjauksia tämän osalta.
 • Rokottamaton altistunut henkilöä asetetaan lähtökohtaisesti viiden (5) vrk karanteeniin. 

PCR varmistuksia ei tehdä eikä karanteenien tai eristyksen päättyminen vaadi myöskään pikatestaamista. Oleellista on oireettomuus. PCR-testi voi tulla kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa maasta poistuva työntekijä tarvitsee EU-todistuksen koronasta.

Matkailuun liittyviä testejä, joita edellytetään saapumismaassa, ei tehdä EU-sairaanhoitokortilla tai julkisen sairaanhoidon kustantamina vaan ne tulee kustantaa itse. Matkanjärjestäjien toivotaan informoivan tästä matkailijoita. Kannattaa huomioida kunnallisen terveydenhuollon käyttösuunnitelman mukainen hintataso, johon on syytä varautua ja ottaa hinnoista selvää etukäteen.

Tiedotamme myöhemmin lisää kotitestauskäytännöistä.

Maskisuositusta laajennettu – kasvomaskin käyttöä suositellaan 1.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille

Lapin alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee kasvomaskien käyttöä ensimmäisen luokan oppilaille ja sitä vanhemmille. Maskisuositus on voimassa myös koulukuljetuksen aikana. Koululla on maskeja tarjolla.

 • Nuorisopalveluiden toiminta jatkuu normaalisti. Myös alakoululaisten omat Tippala-iltapäivät ja #harrastamisensuomenmalli –harrastukset jatkuvat normaalisti viikosta 4 lähtien.
 • Kunnan kuntosalia voi käyttää ilman ajanvarausta 23.1.2022 alkaen maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Ajanvarauksella voi käydä kuntoilemassa tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Yhdellä ajanvarauksella voi käydä korkeintaan kaksi vuosimaksun maksanutta henkilöä, joista jokainen käyttää avainlätkää lukijassa.
 • Sirkusryhmät aloittavat torstaina 20.1.2022. Muiden aloittavien liikuntaryhmien osalta seuraa ilmoittelua somessa, liikuntatoimen netissä ja kauppojen ilmoitustauluilla.
 • Kansalaisopiston kevätlukukauden kurssit ovat käynnistyneet 17.1.2022.

Kunnan toiminnoissa noudatetaan alueella voimassa olevia terveysturvallisuuskäytäntöjä.

Koronarokotukset Muoniossa

Kahden ensimmäisen koronarokotteen annosväli on 6-12 viikkoa. Sairastetun koronan jälkeen rokotusta suositellaan aikaisintaan 6kk sairastamisesta.

3. koronarokotus annetaan:

4. koronarokotus annetaan:

5 – 11 –vuotiaiden rokotusten antaminen on aloitettu. Toivomme niiden vanhempien, jotka tuovat lapsen rokotukseen täyttävän THL:n linkin kautta avautuvan huoltajan suostumuslomakkeen valmiiksi tai vastaavan tähän viestiin ilmoittamalla huoltajien suostumuksesta rokotukseen.

Seuraava rokotuspäivä on torstai 20.1.2022 klo 15 - 18.

Lasten rokoteannos on pienempi kuin yli 12-vuotialle annettu. Yhdestä pullosta saa 10 annosta ja se on käytettävä mahdollisimman pian. Toivomme, että ilmoitatte halukkuudesta rokotukseen, niin voimme ennakoida rokotetilaukset.

Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)

Ajanvaraus ja lisätietoja:

 • koulun th Raija Andersén 040 824 5892
 • neuvola th Outi Palojoensuu 040 354 2970

Lisätietoja THL:n sivuilta esim. THLn YouTube videoon yleisötilaisuudesta 20.12.2021 Aiheena lasten rokotukset.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat yleisohjeet ja rajoitukset

Kokoontumisrajoitukset voimassa 22.2.2022 asti

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Lapin maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä.

Määräys on voimassa 23.1.20222–22.2.2022.

Määräyksen voimaan astumiseen asti voimassa on Lapin AVI:n 22.12.2021 antama määräys ajalle 23.12.2021–22.1.2022. Päätöksellä kiellettiin sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä sekä velvoitettiin järjestämään yleisölle avoimien ja rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Voimassa olevat yleisohjeet

 • Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli).
 • Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Lataa puhelimeesi Koronavilkku. 
 • Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

Koronatestaus Muoniossa

 • Ajanvarauksella ma – pe klo 8 - 13, p. +358 40 662 4565
 • Ajanvarauksella ma – pe klo 13 – 21 ja la – su klo 8 - 21, p. +358 40 714 2845
 • Isompien ryhmien testaamisesta kannattaa sopia erikseen, p. +358 40 662 4565 tai p. 040 687 0364

Seuraathan Lapin koronasäätä sekä Lapin alueen ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia täältä.

Takaisin