Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote 28.12.2021

joulu 28. 2021 14:40 | Uutinen

Valtioneuvosto palautti sisärajavalvonnan myös EU- ja Schengenmaista saapuville matkustajille 28.12.2021 alkaen. Tarkemmat maahantulo-ohjeet löytyvät Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta https://raja.fi/korona-info

Lapin aluehallintovirasto teki rajoituspäätöksiä mm. kokoontumisista ajalle 23.12.2021-22.1.2022 : https://avi.fi/yleistiedoksiannot-lappi


Hallitus on 22.12.2021 määrittellyt uusia myös Lapissa voimaan astuvia ravintola- ja matkustusrajoituksia.

Ravintolarajoitukset

  • Ravitsemusliikkeissä anniskelu päättyy perjantaista 24.12. alkaen klo 21 ja ravintoloiden aukiolo on sallittu klo 22 asti.
  • Asiakaspaikoista voi anniskeluravintoissa olla käytössä maksimissaan 50% ja ruokaravintoloissa 75% normaalista asiakaspaikkamäärästä. Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan koko maassa.
  • Kahviloissa, pizzerioissa, hampurilaispaikoissa yms. (joissa ei anniskelua) tulee ottaa koronapassi käyttöön 24.12 alkaen klo 18.00 ->
  • Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy klo 17 ja anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy niin ikään klo 17 ja aukiolo sallitaan koronapassilla 18-20 välisen ajan.

Rajoitukset ovat voimassa n. 3 viikkoa.

Matkustusrajoitukset

  • Sisärajarajoitukset astuvat voimaan 28.12 alkaen ja ovat voimassa 16.1.2022 asti.
  • 28.12 alkaen myös EU- ja Schengen-maiden matkailijoilta vaaditaan enintään 48h vanha negatiivinen koronatestitulos, täyden rokotussarjan tai alle 6kk sitten sairastetun covid-19-taudin todistuksen lisäksi.

Vaatimus koskee 31.12.2021 asti vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneitä ja 1.1.2022 alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä. 

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt. Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja Aluehallintoviranomaisten tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista.

Suomen ja Ruotsin ja Suomen ja Norjan välisen maarajan rajayhteisöjen asukkaat sekä henkilöt Norrtäljen kunnan ja Ahvenanmaan välisessä liikenteessä voivat korvata edellä mainitun vaatimuksen todistuksella hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta, alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista tai todistuksella negatiivisesta enintään 7 vuorokautta ennen Suomeen saapumista tehdystä covid-19-testistä.

Joulukuun 23. päivästä lähtien EU:n ulkopuoliset koronatodistukset kelpaavat Suomessa koronapassina. Toiminnanharjoittajat saavat tarkistaa EU:n ulkopuoliset todistukset manuaalisesti ilman koronatodistuksen lukija -sovellusta. Lue tarkemmat ohjeet valtioneuvoston sivuilta.

Koronapassin käyttöön rajoituksia leviämisvaiheen alueilla

Hallitus linjasi myös, että nopealla aikataululla valmistellaan tartuntatautilain 58 i § mukainen valtioneuvoston asetus koronapassin määräaikaisesta käytön rajoittamisesta 28.12.2021 alkaen kolmen viikon ajaksi.

Koronapassin käytön rajoitukset koskevat leviämisalueiden kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja. Korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja ovat esimerkiksi baarit, karaokeravintolat, yökerhot sekä massatilaisuudet, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty. Kohtalaisen riskin tiloja ja tilaisuuksia ovat esimerkiksi yli 10 henkilön kuorolaulutilaisuudet, ulkona olevat katsomot, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty sekä messut, joissa ei ole erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi. Matalan riskin tilaisuuksissa koronapassin käyttö jatkuisi edelleen.

Varhaiskasvatus, opetus ja koulutus

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL ovat päivittäneet suosituksia varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen koronaepidemian ehkäisemiseksi.

 

Seuraa tietojen päivittymistä valtioneuvoston verkkosivuilta ja Lapin koronatilanne osoitteessa www.koronaturvallinenlappi.fi . Tiedotetta päivitetään kun uutta tietoa saadaan.

Takaisin