Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote 28.7.2021

heinä 28. 2021 11:27 | Uutinen

Muonion kunnan koronatilanne on edelleen rauhallinen ja rokotustilanne verrattain hyvä (1. rokoteannoksen osuus 70,7% ja 2. rokoteannoksen osuus 42%). 25-40 –vuotiaiden ikäryhmässä rokotekattavuus on hieman alhaisempi ja tauti leviää näissä ikäluokissa nyt nopeimmin. Koronarokoteajan voit varata numerosta 040 7782145.

Lapin sairaanhoitopiirin alue on epidemian perustasolla. Lapin sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan tartuntamäärät ovat nousussa etenkin Rovaniemen osalta. On myös tullut ilmi tapauksia, joissa ihmiset ovat lähteneet oireisena tapaamaan toisiaan. Infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa, että oireisena tulee hakeutua testiin erittäin matalalla kynnyksellä heti, kun mahdollista, ja pysyä kotona negatiivisen testituloksen saamiseen asti. Testaamiskynnys on tällä hetkellä hyvin matala, sillä koronaviruksen deltavariantti leviää Suomessa kovaa vauhtia.

Infektioiden torjuntayksikkö kehottaa käymään testissä myös ennakoivasti ennen joukkokokoontumisiin osallistumista, mikäli on käynyt sairaanhoitopiirin ulkopuolella tai tulee alueelle muualta. Kaksi rokoteannosta, eli täyden rokotesarjan saaneilla, tai alle 6 kuukautta sitten koronainfektion sairastaneilla testissä käyminen ei ole tarpeen, mikäli heillä ei ole oireita. 

Seuraathan Lapin koronasäätä sekä Lapin alueen ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia täältä.

Muistutuksena Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat yleisohjeet:

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet.

Koronatestauspaikat ja -ajat Muoniossa:

  • Muonio, Ojustie, avoinna ma-to klo 8.00-16.00, perjantaisin avoinna klo 8.00 – 14.00, p. +358 40 662 4565
  • Muonion hyvinvointikeskus, Pirkantie 11, avoinna ma-pe klo 16.00 – 21.00, la-su klo 8.00 - 21.00, p. +358 40 714 2845

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 26.7.2021 alkaen

Sisärajavalvonta ja sisärajojen maahantulorajoitukset ovat loppuneet maanantaina 26. heinäkuuta. Vaikka sisärajavalvonta on päättynyt, tartuntatautilain mukaiset velvoitteet koskevat yhä kaikkia Suomeen saapuvia.

Ohjeiden pääkohdat (lähde www.raja.fi):

  • Täyden hyväksytyn rokotussarjan saaneet ihmiset saavat matkustaa Suomeen kaikista maista.
  • EU- ja Schengen-maista tulevat matkustajat saavat matkustaa Suomeen myös ilman rokotussarjaa tai välttämätöntä syytä.
  • Mikäli matkustaja ei ole saanut hyväksyttyä rokotussarjaa, ja hän saapuu Suomeen EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta, tulee hänen tarkastaa onko lähtömaasta maahantulorajoituksia Suomeen ja mikäli maahantulorajoituksia on, matkustamiseen vaaditaan välttämätön syy.

Ilman rokotussarjaa matkustavien tulee kaikissa tapauksissa huomioida tartuntatautilain mukaiset velvoitteet. Näistä velvoitteista voit lukea täältä.

Katso tarkemmat ohjeet matkustusohjeisiin rajavartiolaitoksen verkkosivuilta ja rajanylitykseen liittyvistä terveystoimista THL:n verkkosivuilta.

Takaisin