Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote 9.11.2021

marras 09. 2021 14:50 | Uutinen

Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto on tiedottanut tänään 9.11.2021 mahdollisesta korona-altistumisesta Muonion yhtenäiskoulussa. Oppilaiden huoltajia on tiedotettu asiasta Wilman kautta ja varotoimet on aloitettu, jotta taudin mahdollinen eteneminen saadaan pysäytettyä heti alkuunsa. Harrastukset jatkuvat toistaiseksi normaalisti ja tilannetta arvioidaan jatkuvasti. Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto tiedottaa asiasta tarpeen vaatiessa.

Matkailun talvikausi on alkamaisillaan ja myös Muonioon on saapumassa paljon sekä kansainvälisiä, että kotimaisia matkailijoita. Joululomien aikaan myös muoniolaisia lähtee lomanviettoon muualle ja ihmiskontakteja saattaa olla normaalia enemmän. Muistutamme kaikkia kiinnittämään huomiota terveysturvalliseen toimintaan, jotta saamme yhdessä pidettyä koronapandemian hallinnassamme ja turvattua sekä elinkeinojemme toimintaedellytykset, että terveysturvallisen loman niin meillä vieraileville kuin kuntalaisillekin.

Koronarokotukset

Muonion osalta rokotekattavuus on ensimmäisen rokoteannoksen osalta 76,9% ja kahdesti rokotettujen osalta 73,2% (THL 8.11.2021). Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta sekä vähentävät oleellisesti infektioiden määrää ja tartuttavuutta (THL).

Kolmatta koronarokotusta suositellaan, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta:

 • kaikille 60- vuotta täyttäneille
 • voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille
 • niille naisille ja 30-vuotta täyttäneille miehille jotka ovat saanet rokotteen lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä
 • laitoksissa ja hoivakodeissa asuville

Koronarokoteajan voit varata numerosta 040 7782145.

Seuraathan Lapin koronasäätä sekä Lapin alueen ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia täältä.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat yleisohjeet

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet. Perusterveydenhuollossa tehty koronatesti on maksuton muoniolaisille. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille testi on maksullinen (Rajavartiolaitoksen määräämä testi on kaikille maksuton); testin hintaa voi tiedustella ajanvarauksen yhteydessä.

Koronatestaus Muoniossa:

 • Ajanvarauksella ma – pe klo 8 - 13, p. +358 40 662 4565
 • Ajanvarauksella ma – pe klo 13 – 21 ja la – su klo 8 - 21, p. +358 40 714 2845
 • Ilman ajanvarausta klo 13 – 14. Isompien ryhmien testaamisesta kannattaa sopia erikseen, p. +358 40 662 4565 tai p. 040 687 0364

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

LSHP:n ohje, jos lapsi sairastuu

Alle 12-vuotiailla lapsilla, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, näyte otetaan seuraavissa tapauksissa:

 • tunnetulle koronavirustapaukselle altistuneet
 • lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa
 • lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta kliinisen harkinnan mukaan

Oireisena ei voi mennä päiväkotiin tai kouluun.

Matkustaminen

Ilman täyttä rokotussarjaa matkustavien vuonna 2005 tai aikaisemmin syntyneiden tulee huomioida tartuntatautilain mukaiset velvoitteet matkustaessaan ulkomaille ja ulkomailta Suomeen. THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. Näistä velvoitteista voit lukea täältä.

Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos(at)raja.fi.

Katso tarkemmat ajantasaiset matkustusohjeet rajavartiolaitoksen verkkosivuilta ja rajanylitykseen liittyvistä terveystoimista THL:n verkkosivuilta.

Kausi-influenssarokotukset

Kausi-influenssarokotukset ilman ajanvarausta Hyvinvointikeskuksesta:

 • tiistai 9.11 klo 9-15.00
 • keskiviikko 10.11 klo 9-15.00
 • torstai 11.11 klo 15-18.00

Influenssarokotuspäivinä on myös mahdollista saada koronarokotus ilman ajanvarausta.

Takaisin