Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote: ammattiurheilijoiden harjoittelu Muoniossa

marras 04. 2020 11:53 | Uutinen

Muonion-Enontekiön alueella on marraskuun ajan ammattiurheilijoita. Alueelle saapuville urheilijaryhmille on laadittu epidemian hallitsemiseen liittyvät turvallisuusohjeet ja –suunnitelma, jotka on välitetty heille heidän kutsuistaan vastaavien henkilöiden ja organisaatioiden kautta. Ohjeita noudattamalla saadaan toteutumaan omaehtoinen karanteeni maahantulon yhteydessä ja koronatestaus 72:n tunnin kuluttua maahantulosta. Niin ikään karanteeni- ja eristyspäätökset tehdään tarvittaessa kunnan infektiolääkärin toimesta. Kahden negatiivisen testin jälkeen maahantuloa seurannut karanteeni purkautuu ja ulkomaalaisia tullaan näkemään myös katukuvassa kylällä.  Kun tämä tapahtuu suunnitelman mukaan, ei kenenkään tarvitse olla siitä huolissaan.  Urheilijat ovat saapuneet alueelle rajavartiolaitoksen luvalla. Kaikkeen normaaliin toimintaan kuuluvat tietenkin maakunnassa voimassa olevat hygieniaohjeet, turvavälien noudattaminen ja suunenäsuojusten käyttö.  

Yhdellä hiihtojoukkueen jäsenellä on todettu koronavirustartunta ja hänet on määrätty eristyksiin. Loput joukkueen jäsenistä on asetettu karanteeniin.

Johtava lääkäri Teemu Taulavuori kertoo YLE:n haastattelussa, että positiivisen testituloksen antanut henkilö on todennäköisesti sairastanut koronaviruksen joskus aiemmin. Koko porukkaa on seurattu pikatesteillä, eikä muilta ole löytynyt vasta-aineita. Hiihtäjien Muoniossa vierailu on suunniteltu tarkasti, jotta korona ei leviäisi. -Koronan kanssa on pakko oppia elämään. Kun kaikki oireilevat hakeutuvat testiin, pysymme kärryillä tilanteesta, lisää Taulavuori. (YLE 4.11. klo 11:26)

Koronatestausta tehostetaan pikatestein

Muoniossa koronatestausta tehostetaan pikatestaamisella. Tällä viikolla on otettu käyttöön antigeeni-pikatestejä, joilla saadaan tarkkuudeltaan yhtä hyvä tulos kuin PCR-testeillä. Vastauksen saamiseen kuluu vain 15 min. Testi ei ole aivan yhtä herkkä kuin PCR-testi, joten epäilyttävässä tilanteessa testi voidaan tarvittaessa toistaa vaikka seuraavana päivänä.  Testaaminen keskitetään arkiaikana Lappian toimipisteeseen Ojustielle. Yhteyden saa edelleen koronahoitajan numerosta p. 040 662 4565. Lisäksi alueella testaamista aloittaa yksityinen terveydenhuollon toimija, joka lisää testauskattavuutta.

Vuodenaikaan nähden on oletettavaa, että epidemia tulee etenemään Lapissa myös ilman erityistä syytä, kuten matkailua, ja vain jatkuvalla turvallisella toiminnalla saamme pidettyä tartuntamäärät matalina.  Kaikkina viikonpäivinä tapahtuva pikatestaaminen ja tarvittaessa tulosten varmistaminen tuplatesteillä ja PCR-testillä ovat keskeinen osa sitä, mutta maskien käyttö ja välimatkojen pitäminen ovat nyt viimeistään jokaisen kansalaisen panos epidemian vastaisessa taistelussa.

Koronaturvalliseen Muonioon mahtuvat sekä paikalliset ja matkailijat näillä menetelmillä. Toistaiseksi kenelläkään muoniolaisella ei ole todettu koronatartuntaa.

4.11.2020 Kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki, p. 0400 477 723

Takaisin