Uutiset

Ajankohtaista

Koronatiedote: yhtenäiskoulun oppilailla todettu koronatartuntoja

marras 10. 2021 12:28 | Uutinen

Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto tiedotti eilen 9.11.2021 mahdollisesta korona-altistumisesta Muonion yhtenäiskoulussa. Taudin leviämisen estämiseksi aloitettiin eilen varotoimina mm. oppilaiden testauksia. Tilanne on vuorokauden aikana kehittynyt ja koululaisilla on todettu koronapositiivisia testituloksia. Tartuntoja ei toistaiseksi ole lukumääräisesti montaa, mutta niitä on todettu eri luokka-asteilla, joka viittaa siihen, että koulussa on käynnissä epidemia.

Tilanteen hillitsemiseksi Muonion kunta ja Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri ovat yhdessä päättäneet, että yhtenäiskoulu ja lukio siirtyvät etäopetukseen 19.11.2021 asti. Päivähoidosta ja eskarista suositellaan otettavaksi kotiin ne lapset, joiden kohdalla on mahdollisuus kotona hoitamiseen.

Oppilaiden huoltajia on tiedotettu asiasta Wilman kautta ja lisää toimintaohjeita etäopetuksen toteuttamiseen liittyen annetaan koulun toimesta suoraa Wilmassa. Huoltajia pyydetään lukemaan kaikki Wilman kautta tulevat viestit.

Oireilevien suositellaan menevän testiin herkästi. Koronatestausta on tänään 10.11. sekä koululla, että Ojustiellä Lappian koronatestauspisteellä.

Koronatestaus Muoniossa:

 • Ajanvarauksella ma – pe klo 8 - 13, p. +358 40 662 4565
 • Ajanvarauksella ma – pe klo 13 – 21 ja la – su klo 8 - 21, p. +358 40 714 2845
 • Ilman ajanvarausta klo 13 – 14. Isompien ryhmien testaamisesta kannattaa sopia erikseen, p. +358 40 662 4565 tai p. 040 687 0364

Kunnan järjestämät harrasteet ja toiminnat, joihin osallistuu kouluikäisiä, ovat vastaavasti tauolla 19.11.2021 asti. Muiden kuin kunnan järjestämien lapsille ja nuorille suunnattujen harrastustoimintojen tauolle laittamista kannattaa harkita vakavasti, kunnes tilanne rauhoittuu.

Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kannattaa ottaa vallitseva tilanne huomioon: paikkakunnalla on kohonnut riski saada koronatartunta julkisissa tiloissa ja harrasteissa. Vastaavasti kannattaa harkita tarkkaan vierailuja riskiryhmiin kuuluvien luona ja hoivayksiköissä, kunnes tilanne osoittaa rauhoittumisen merkkejä.

Muonion perinteikkäät joulumyyjäiset yhtenäiskoulun liikuntahallilla lauantaina 20.11.2021 on peruttu johtuen Muonion kunnan tämän hetkisestä koronatilanteesta. Myyjäisten pitäminen ja väkijoukon yhteen kokoamiseen liittyy tällä hetkellä liian suuria riskejä, emmekä pysty takaamaan terveysturvallista myyjäistapahtumaa asiakkaille, myyjille ja järjestäville tahoille. Pahoittelemme peruuntumisesta aiheutunutta vaivaa myyjille ja toivomme, että ensi vuonna ajat olisivat suotuisammat myyjäisten järjestämiseen!

Toivomme, että kukin ottaa omassa toiminnassaan huomioon tartuntatautitilanteen. Liikuthan julkisissa paikoissa vain terveenä ja oireettomana!

Tiedotamme tilanteesta tilannekuvan muuttuessa.

Koronarokotukset

Kolmatta koronarokotusta suositellaan, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta:

 • kaikille 60- vuotta täyttäneille
 • voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille
 • niille naisille ja 30-vuotta täyttäneille miehille jotka ovat saanet rokotteen lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä
 • laitoksissa ja hoivakodeissa asuville

Koronarokoteajan voit varata numerosta 040 7782145.

Seuraathan Lapin koronasäätä sekä Lapin alueen ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia täältä.

Muistutuksena Lapin sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat yleisohjeet

 • Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet. Perusterveydenhuollossa tehty koronatesti on maksuton muoniolaisille. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille testi on maksullinen (Rajavartiolaitoksen määräämä testi on kaikille maksuton); testin hintaa voi tiedustella ajanvarauksen yhteydessä.
 • Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.
 • Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.
Takaisin