Uutiset

Ajankohtaista

Koronatilanne Muonion kunnassa

tammi 22. 2021 14:58 | Uutinen

Lapin sairaanhoitopiiri on koronaepidemian perusvaiheessa ja tilanne on Muonion kunnassa rauhallinen; koronatartuntoja on kunnassamme rekisteröity koko pandemian ajalta yhteensä viisi (5) kappaletta. Joululomien aika sujui korona osalta maltillisesti ja koronatartunnoilta vältyttiin. Lämmin kiitos tästä kuuluu kuntalaisille ja yrityksille, jotka todella hyvin noudattivat suosituksia myös lomien aikana omissa toiminnoissaan ja olivat näin tehdessään erittäin vastuullisia.

Jotta koronatilanne pysyy jatkossakin Muoniossa hillittynä, on tärkeää noudattaa seuraavia toimintatapoja:

 • pitää huolta riittävien kahden metrin turvavälien pitämisestä,
 • tehokkaasta käsien pesusta, käsien desinfioinnista, yskimishygieniasta
 • ja maskin käytöstä. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa tiloissa ja tilanteissa, joissa turvavälejä ei pystytä noudattamaan sekä lähikontakteissa riskiryhmään kuuluvien kanssa. THL suosittelee kasvomaskin käyttöä vastedes 12 vuotta täyttäneille. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä. Lappi on epidemian perusvaiheessa.
 • Koronavilkku -sovelluksen lataaminen on suositeltavaa.
 • Seuraa maakunnan ajankohtaista koronatilannetta esimerkiksi www.koronaturvallinenlappi.fi/koronasaa -sivustolta.
 • On myös tärkeää muistaa, että liikutaan ja asioidaan paikoissa, joissa on muita ihmisiä, ainoastaan täysin terveenä.

Koronatestiin tulee hakeutua hyvin matalalla kynnyksellä lievistäkin oireista. Jos testiin hakeutuminen tulee kyseeseen, ota yhteys terveydenhuoltoon:

 • ma – to klo 8 – 16 ja pe klo 8 - 14 p. 040 662 4565  
 • arkisin klo 16 jälkeen (pe klo 14 jälkeen), viikonloppuisin ja juhlapyhien aattoina p. 040 714 2845

Muoniossa näytteenotto on arkiaikana Ojustien toimipisteessä (Lappian tilat) ja päivystysajalla Hyvinvointikeskus, Pirkantie 11.  Sisäänkäynti A2. Muoniossa on käytössä pikatestit, joten testituloksen saa tietää hyvin nopeasti. Terveydenhuollossa ollaan pysyvästi valmiina tekemään tarvittavat eristys- ja karanteenipäätökset ja jäljittämään altistuneet joka päivä.

Muistilista maskin käyttöön 

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät sellaisen kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
 • Varmista, että maski asettuu tiiviisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä pue käytettyä maskia uudelleen. 
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan. 
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma. 

Tapahtumat ja tilaisuudet

Lapin sairaanhoitopiirin alueella yli 50 hengen tilaisuudet on kielletty 31.1.2021 asti. Covid-19-tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi Lapin aluehallintovirasto jatkaa tammikuun loppuun rajoitusta, joka kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 50 ihmistä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa. Tapahtumaan/ tilaisuuteen ei saa tulla sairaana, pidetään 1-2 metrin turvaväli, kasvomaskin käyttösuositus, vältetään jonojen ja ruuhkien syntymistä, järjestäjä ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö suosittelee, että sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheilu- ja liikuntatapahtumia ei järjestetä määräaikana 25.1.2021 – 21.2.2021. Suositus koskee kaikenikäisiä yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Koronarokotusten antaminen on käynnistynyt Muoniossa viikolla 2. Muoniossa noudatetaan valtakunnallisesti päätettyä rokotusohjelmaa rokotteen saatavuuden mukaan. Muonion-Enontekiön perusterveydenhuolto tiedottaa omissa kanavissaan rokotusaikataulusta. Rokotus on vapaaehtoinen ja saajalleen ilmainen.

Hoiva- ja hoitoyksiköissämme vierailtaessa tulee vierailuista sopia etukäteen ja käyttää ohjeiden mukaisesti suojamaskia vierailun aikana. Vierailijoiden määrä on osastolla rajoitettu kahteen vieraaseen kerrallaan. Vierailujen osalta henkilöstön antamia ohjeita ja suosituksia tulee ehdottomasti noudattaa. Tiukemmat ohjeistukset esimerkiksi osasto- ja hoitoyksikkövierailujen osalta tulevat mahdolliseksi, jos paikkakunnan virustilanne muuttuu. Tästä tiedotetaan aina erikseen. Lisätietoja hoiva- ja hoitokodeissa vierailemisesta: Marjapaikka Kati Korva p. 040 489 5116, Ojusniitty Kati Sirkka p. 040 489 5184, vuodeosasto puh. 040 714 2845.

Matkustaminen

Maahantulon rajoituksia jatketaan 9.2.2021 asti. Koronaepidemia on maailmanlaajuisesti yhä selvässä kasvussa ja tartuntojen määrä kasvaa useimmissa maissa. THL:n suosituksen mukaisesti ja muuntuneen viruksen Suomeen leviämisen estämiseksi ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Isoon-Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan.  Muiden maiden osalta ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista. Lisäksi Tornionlaakson neuvosto kehottaa kaikkia rajayhteisön asukkaita välttämään ylimääräistä rajanylitystä Suomen ja Ruotsin välillä välttämättömän työmatkaliikenteen turvaamiseksi. Rajavartiolaitoksen kansalaisneuvontapuhelin: 0295 420 100 (arkisin klo 08.00-16.00). Testauskäytännöistä Muonion osalta tullaan tiedottamaan erikseen lähiaikoina.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa. Oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- tai makuaistin muutokset sekä ripuli.

Ulkomailta tulijoille suositellaan 10 vrk mittaista omaehtoista karanteenia, jota voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella testillä. Jos matkustajalla on Suomeen saapuessaan korkeintaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä, hänet ohjataan toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, omaehtoisen karanteenin voi lopettaa. Jos matkustajalla ei ole alle 72 tuntia vanhaa todistusta, hän voi lyhentää karanteenia menemällä koronatestiin heti Suomeen saavuttua ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisestä testistä.

Muut suositukset ja rajoitukset

Etätyö

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö suosittelevat etätyön tekemistä mahdollisimman laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Suosituksen voimassaolo jatkuu valtioneuvoston 23.10.2020 tekemän päätöksen perusteella koko maassa toistaiseksi ja sitä tarkastellaan uudelleen 30.6.2021 mennessä.

Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat

Asiakaspaikkoja, aukioloa ja anniskeluaikaa koskevat rajoitukset otetaan poikkeuksellisesti käyttöön koko Lapin maakunnassa. Alkoholin anniskelu on Lapin kaikissa ravitsemisliikkeissä sallittu kello 7-22 välillä. Ravintola, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, saa olla auki kello 24-23 ja käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muut ravintolat saavat olla auki kello 01-24 ja käytössä saa olla 75 % asiakaspaikoista.

 • kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka
 • asiakkaille on annettava tietoa ja toimintaohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemisestä
 • asiakkailla on oltava mahdollisuus pestä kädet, ja tilat ja pinnat on pidettävä puhtaina 
 • ravintola vastaa riittävistä etäisyyksistä asiakkaiden välillä

Ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikojen rajoitukset ovat voimassa 28.2.2021 asti. 

Takaisin