Uutiset

Ajankohtaista

Kotitalouksien lasin kierrätyksessä parannettavaa

maalis 15. 2023 11:26 | Uutinen

Tiedote Lapeco 13.3.2023

Ekopisteiden lasipakkausten kierrätykseen toimitetaan siihen kuulumattomia jätteitä

Lapin jätehuolto kuntayhtymän ylläpitämään kotitalouksien lasipakkausten terminaaliin Kittilän ecoASEMALLE toimitetaan Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä kerätyt kotitalouksien lasipakkaukset. Terminaaliin tuoduissa kuormissa on näkynyt toistuvasti monenlaisia kierrätykseen sopimattomia jätteitä kuten roskapusseja, metallia, sähkölaitteita, vaatteita ja kenkiä. Jotta lasi pystyttäisiin kierrättämään tehokkaasti, tulee kierrätykseen ohjata vain siihen soveltuvia lasipakkauksia.

”Uskomme, että suurimmassa osassa väärintapahtunutta lajittelua kyseessä on väärinkäsitys kierrätykseen sopivista jätteistä. Miksi nähdä lajittelun vaiva, jos kierrätys ei kiinnosta? Toki välinpitämättömyyttä ja ilkivaltaakin voi olla, mutta useimmiten lajittelun vaivan nähnyt ihminen haluaa toimia oikein.” -pohtii Lapecon viestintäpäällikkö Aila Kauppila.

Kotitalouksissa syntyvän lasijätteen kierrätys muuttui Suomessa vuonna 2015, kun voimaan astui pakkausjätteiden jäteasetus, joka ohjasi kierrätyksen järjestämisen vastuun lasipakkauksista niiden tuottajille. Sekalaisen kotitalouksien lasijätteiden keräys päättyi suuressa osassa Suomea. Kierrätykseen ohjataan lajittelemaan vain pakkauslasi eli tutummin lasipurkit- ja pullot. Kierrätykseen eivät kelpaa esimerkiksi kahvikupit, juomalasit tai muut lasiastiat ja -esineet, kristalli tai posliini. Näillä materiaaleilla on laatuominaisuuksia, jotka estävät tai vaikeuttavat kierrättämistä.

Lasipakkauksia voidaan kierrättää miltei rajattomasti uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee. Kierrätyslasin käyttö uusien pakkausten raaka-aineena vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttötarvetta. Lasiterminaaleista kuten Kittilästä lasijäte toimitetaan lasin käsittelylaitoksille Forssaan ja Järvakandiin Viroon. Lasipakkausjätteestä tehdään pääasiassa uusia lasipakkauksia eli lasipulloja ja -purkkeja. Osasta lasipakkausjätteestä tehdään myös rakennustuotteita, kuten vaahtolasia.

Kotitalouksien lasipakkausten kierrätyksen voi hoitaa Lapecon toimialueella toimittamalla lasit omatoimisesti ekopisteille tai Lapecon ecoASEMILLE. Lapeco muistuttaa, että ekopisteille saa toimittaa vain lajitteluohjeiden mukaisesti lajiteltuja kotitalouksien jätteitä. Jätteiden jättäminen keräysastioiden ulkopuolelle on kielletty.


Lisätietoja: Lapin Jätehuolto kuntayhtymä
viestintäpäällikkö Aila Kauppila
puh. 0400 279 165, janne.vuolli@lapeco.fi

Faktoja

Kotitalouksien lasipakkausten lajitteluohje

Saa laittaa tyhjinä, poista korkit ja kannet

  • Lasipullot
  • Lasipurkit

Kaulusrenkaita ja etikettejä ei tarvitse poistaa. Huuhtele likaiset lasipakkaukset kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla. Pantilliset lasipullot palautetaan kauppojen palautusautomaattiin.


Ei saa laittaa

  • Terveydenhuollon pakkauksia, kuten injektionestepulloja ja ampulleja
  • Muovia: esim. muovipusseja, -kasseja ja -kääreitä, styroksia, kuplamuovia
  • Posliinia tai keramiikkaa
  • Lasiastioita (esim. juomalasit, uunivuoat, kahvipannut, kattiloiden ja pannujen kannet)
  • Kristallilasia
  • Opaalilasia (esim. joissain kosmetiikkapakkauksissa tai koriste-esineissä)
  • Ikkuna- tai peililasia
  • Lamppuja tai valaisimia

Vie vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet, hiuslakka) paikkakuntasi vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Rinki toimii yhteistyössä pakkausalan tuottajayhteisöjen kanssa ja vastaa siitä, että pakkausten kierrätys ja tuottajavastuu toimii helposti ja kustannustehokkaasti.

Suomen Pakkaustuottajat Oy on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö, joka vastaa kartonki- ja paperipakkausten, lasipakkausten, metallipakkausten, muovipakkausten ja puupakkausten kierrätyksestä Suomessa. Suomen Pakkaustuottajat on rekisteröity Pirkanmaan ELY-keskuksen ylläpitämään tuottajarekisteriin 29.9.2022. Yhtiö on Suomessa ensimmäinen, heinäkuussa 2021 voimaan tulleen jätelain 62 §:n mukainen pakkausten tuottajayhteisö, joka palvelee asiakkaita kaikkien pakkausmateriaalien osalta.

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen ja julkishallinnollisten kiinteistöjen jätehuollon palvelutehtäviä yhdeksässä Lapin kunnassa. Toimialue kattaa Enontekiön, Inarin, Kemijärven, Kittilän, Muonion, Pelkosenniemen, Sallan, Savukosken ja Sodankylän kunnat.

Enontekiöllä, Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa, Savukoskella ja Sodankylässä olevista ekopisteistä osa on Lapecon ylläpitämiä, osa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n ylläpitämiä ja jotkin Lapecon ja eri tuottajayhteisöjen yhteisiä. Ekopistekohtaiset tiedot löytyvät verkosta osoitteesta www.kierratys.info. Lapeco täydentää 143 keräysastialla kotitalouksien lasipakkausten valtakunnallista RINKI-ekopisteverkostoa. Ekopisteet eivät ole tarkoitettu yritystoiminnassa syntyville hyötyjätteille.

Jätteiden lajitteluohjeita löytyy verkosta osoitteista www.rinkiin.fi ja www.lapeco.fi
Lisätietoja lasipakkausten kierrätyksestä: Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy

Takaisin