Uutiset

Ajankohtaista

Lapin aluehallintovirasto: Koronavirus on edelleen uhka yhteiskunnalle

huhti 24. 2020 06:32 | Uutinen

Tiedote
Lapin aluehallintovirasto
22.4.2020

Koronavirustartuntojen määrä Lapissa on edelleen maltillinen, mutta uhka ei ole ohi. Lähikontaktien välttäminen on jatkossakin tärkeää. Yhteisillä ponnisteluilla kuten fyysisellä etäisyydellä ja liikkumisen rajoittamisella on saatu selkeitä tuloksia aikaan ja virustartuntamäärät pysymään pieninä. Lapin kevättulvahuippu saavutetaan tämän hetken ennusteiden mukaan touko-kesäkuun vaihteessa. Lapin alueellinen valmiustoimikunta muistuttaa kiinteistön omistajan vastuusta huolehtia omasta tulvasuojauksestaan.

Lapin sairaanhoitopiirissä on viikon aikana löydetty yksittäisiä koronavirustapauksia, Länsi-Pohjassa tartuntaketjut ovat tiedossa. Vaikka Ruotsista ei ole tullut merkittäviä tartuntoja, työmatkaliikenteelle avoin raja huolestuttaa Länsi-Lapissa. Hoitokodissa havaittuja koronatartuntoja valvotaan tiiviisti. Pohjois-Suomen testauskapasiteetti kasvaa jatkuvasti, mutta ei ole vielä THL:n suosittelemalla tasolla. Suojavarusteita on toistaiseksi riittävästi. Lapin aluehallintoviraston koordinoima alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu keskiviikkoisin klo 10.

Lapin aluehallintoviraston kerännyt alueen kunnista tietoa sosiaalihuollon palveluista. Suurin osa vastanneista kokee palveluiden toimivan normaalisti ja sijaisia on riittänyt. Huolestuttavaa on perheväkivallan ja päihteidenkäytön kasvu.

Kiinteistön omistajalla on vastuu tulvasuojauksesta – viranomaiset tukevat ohjein ja turvaavat julkisia rakennuksia ja infrastruktuuria

Lapissa viranomaiset ja kunnat varautuvat parhaillaan mahdollisiin suuriin kevättulviin. Tämän hetken ennusteiden valossa pahimman tulvauhan alla ovat Kittilä ja Rovaniemi. Lapin ELY-keskus ja pelastuslaitos ovat yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa laatineet tulvakarttoja ja toimenpidesuosituksia erilaisiin tulvaskenaarioihin. Tilapäisten tulvasuojarakenteiden lisäksi pelastuslaitos ja kunnat ovat valmistautunut pumppaamaan suojien läpi vuotavaa vettä erityistä suojelua vaativissa kohteissa.

Pelastuslaitos muistuttaa jokaisen kiinteistönomistajan omasta vastuusta:

”Jonkin verran on väärää tietoa liikenteessä, siksi haluan korostaa, että kaupunki/kunta tai pelastuslaitos ei tule pelastamaan yksityisten omistamia kiinteistöjä suurtulvan sattuessa, oli kyse sitten omakotitalosta tai taloyhtiöstä. Julkisten rakennusten ja intrastruktuurin suojelemisessa on kova työ. Päivittäisten tehtävien lisäksi tulvasuojelu vie kaikki resurssit pelastusviranomaisilta tuona aikana. Tarkista nyt ennakkoon vakuutuksesi vakuutusehdot tulvavahinkojen varalta”, muistuttaa valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta.

Soppelan mukaan Lapissa viranomaiset valmistautuvat mahdollisimman hyvin ja tekevät tiivistä yhteistyötä. Viranomaiset tehostavat tiedotusta tulvaennusteiden tarkentuessa. Esimerkiksi rakennusmuoviostoksille kannattaa suunnata rautakauppaan ja pumppuja voi tiedustella rakennuskonevuokraamoista. Pelastuslaitos pyrkii ohjaamaan ja tukemaan erityisryhmiä, jotka eivät lähipiiristään saa tarvittavaa apua valmistautumisessa omatoimiseen suojeluun.

Tulva-alueilla asuvia lappilaisia kehotetaankin nyt seuraamaan tiiviisti alueen mediaa ja viranomaisten tiedotusta aiheesta. Katso video omatoimisesta valmistautumisesta.

Lapin alueellinen valmiustoimikunta

Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on varautumisen yhteensovittaminen alueellaan ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja kuntien valmiussuunnittelun tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilannetietojen jakamista, yhteisen Lapin alueellisen tilannekuvan ja -ymmärryksen luomista, alueellisten resurssien käytöstä sopimista, asiantuntija-apua ja toimien yhteensovittamista, sekä yleensä ottaen aluetason koordinaatiota, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri, Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta sekä Lapin kuntien edustus.

Lisäksi valmiustoimikuntaan kuuluvat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset.

Seuraava alueellisen valmiustoimikunnan kokous on keskiviikkona 29. huhtikuuta 2020.

 

Lisätietoja Lapin aluehallintovirastosta:

  • ylijohtaja Kaisa Ainasoja, p. 0295 017 345, kaisa.ainasoja(at)avi.fi
  • pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, p. 0295 017 364, joni.henttu(at)avi.fi

Lisätietoja Lapin pelastuslaitokselta:

  • valmiuspäällikkö Ari Soppela, p. 040 834 2431, ari.soppela(at)lapinpelastuslaitos.fi

Hyviä verkkolähteitä koronaviruksesta:

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivut www.thl.fi
  • Usein kysyttyihin koronaviruskysymyksiin vastauksia mm. aluehallintovirastojen verkkosivuilla www.avi.fi

Hyviä verkkolähteitä tulvasuojeluun liittyen:

 

 

Takaisin