Uutiset

Ajankohtaista

Lapin hyvinvointialue, tiedote 5.6.2023: Hyvinvointialueet toimivat mainettaan paremmin

kesä 05. 2023 10:28 | Uutinen

Lapin hyvinvointialue, tiedote 5.6.2023

Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat ovat kokoontuneet viimeisen vuoden aikana useita kertoja yhteispalaveriin eri puolille Suomea. Puheenjohtajat kokoontuivat 31.5.-1.6.2023 Turussa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen isännöidessä tapahtumaa. Tässä alla on tiedote, jonka yhdessä teimme Turun tapaamisen yhteydessä.

Hyvinvointialueet toimivat mainettaan paremmin 

Suomen hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat toivovat suomalaisilta malttia ja rakentavaa keskustelua julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen kehittämisestä. 

Hyvinvointialueiden toiminta on vasta alussa, mutta puheenjohtajat vakuuttavat, että julkiset sote- ja pela-palvelut toimivat tulevaisuudessakin luotettavasti. Sen takeina ovat yli 200 000 ammattilaisen osaaminen ja demokraattinen päätöksenteko. 

– Valtava hallinnollinen fuusio ei ole sujunut kaikkialla ongelmitta. Viiden ensimmäisen kuukauden jälkeen uskallamme kuitenkin sanoa, että tilanne on parempi kuin yleinen keskustelu antaa ymmärtää. 

– Julkisuuskuvassa yksittäiset kielteiset ilmiöt painottuvat. Maksamme edelleen koronavuosien tuottamaa hoitovelkaa, joka on jonouttanut palvelut ja uuvuttanut henkilöstöä. 

– Muutos kohti parempaa on silti alkanut, puheenjohtajat toteavat. 

Muutos on välttämätöntä, eikä sille ole vaihtoehtoja. Uudistumisen täytyy kohdistua sekä rakenteisiin että toimintatapoihin. 

– Sosiaali- terveydenhuollon kehittäminen juuttui välillä yli vuosikymmeneksi, kun kaikki tahot odottivat sote-uudistuksen valmistumista. Sinä aikana monet ongelmat kärjistyivät, ja viime vuodenvaihteessa ne siirtyivät ratkaisemattomina uusille hyvinvointialueille.  

– Lähtökohta ei ole helppo, sillä edessämme on samaan aikaan sekä kiristyvä talous että pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä.  

– Olosuhteet ja alkuasetelmat ovat eri hyvinvointialueilla hyvin erilaisia. Kaikkia yhdistää kuitenkin sama tavoite, vaikuttavuuden lisääminen. Tulevaisuudessa meidän on saatava samalla rahalla enemmän ja parempia tuloksia. Vain siten voimme turvata palveluiden kehittymisen ja hyvät työolot eri puolilla maata. 

 

Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Turussa 31.5.–1.6.2023.  

Puheenjohtajat kommentoivat mielellään hyvinvointialueiden tilannetta ja niiden kehittämiseen liittyviä asioita. 

 

Tapani Melaluoto
Lapin aluehallituksen puheenjohtaja 

Takaisin