Uutiset

Ajankohtaista

Lapin jokien tulvahuiput odotettavissa viikonvaihteessa tai ensi viikon aikana

Lapin jokien tulvahuiput odotettavissa viikonvaihteessa tai ensi viikon aikana.

touko 16. 2024 10:07 | Uutinen

Lämpenevä sää vauhdittaa lumen sulamista. Jokien virtaamat ovat kääntyneet nousuun koko Lapissa. Vedenkorkeudet nousevat nopeasti, ja tulvahuiput ovat monissa vesistöissä keskimääräistä suurempia. Jäät ovat kaikilta suurilta jokivesistöiltä pääosin lähteneet.

Lämmin sääjakso sulattaa nopeasti jäljellä olevaa lunta Lapissa. Vedenkorkeudet ovat kaikilla Lapin havaintoasemilla kääntyneet nousuun. Vedenkorkeuden nousu on tulevien päivien aikana nopeaa, ja tulvahuiput ovat todennäköisesti ensi viikolla. Sään ennustetaan jatkuvan kuivana ja vähäsateisena. Sunnuntain jälkeen sään ennustetaan kylmenevän ja yöpakkasia voi esiintyä koko Lapissa. Kylmenevä sää hidastaa lumen sulamista ja jakaa tulvia pidemmälle ajanjaksolle, jolloin tulvahuiput toteutuvat matalampina. Mikäli sää jatkuu viikonlopun jälkeen ennustettua lämpimämpänä tai sateisempana, toteutuvat tulvahuiput suurempina.

Tornionjoki ja Muonionjoki: Tulva on huipussaan ensi viikon alkupuolella. Tulvahuipusta on tulossa keskimääräistä suurempi. Tulvahuippu on todennäköisesti jonkin verran suurempi kuin vuosien 2018, 2020 ja 2021 tulvissa, mutta pienempi kuin viime keväänä. Viime kevään kaltaisen tulvan toistuminen on mahdollista, mikäli ensi viikon alkuun ennustettua sään kylmenemistä ei tapahdu ja sulannan jälkeen tulee vielä vesisateita.

Ylitorniolla veden ennustetaan nousevan Poikkilahdentielle viikonloppuna. Torniossa ja Pellossa tulvapenkereet eivät ole vaarassa ylittyä. Pellossa vedenkorkeuden ennustetaan nousevan lähelle vahinkorajaa tai hieman sen yli.

Jäiden lähdöstä ei aiheutunut vahinkoja

Tornionjoen ja Ounasjoen jäät lähtivät viime viikonloppuna. Tornionjoella jäitä kasautui muun muassa Matkakoskelle, Pellon taajaman alapuolelle ja Kauvosaaren yläpuolelle. Vedenkorkeus nousi hetkellisesti jääpatojen yläpuolella, mutta jäät purkautuivat myöhemmin itsestään, eikä vahinkoja aiheutunut. Ounasjoella jäiden lähtö tapahtui rauhallisesti. Ivalojoella ja Tenojoella jäät ovat osittain sulaneet paikoilleen alkuviikon aikana ja jäljellä olevista jäistä ei arvioida aiheutuvan enää tässä vaiheessa merkittävää haittaa.

Nyt on hyvä hetki tarkistaa veneiden ja laitureiden kiinnitykset sekä kerätä irtain tavara pois alavilta ranta-alueilta. Tulvan suuruudesta riippumatta tulvavaara-alueen kiinteistöillä olisi hyvä olla joka kevät valmius suojata oma omaisuus tarvittaessa. Valmiuteen kuuluu mm. toimien suunnittelu etukäteen, tarvittavien suojausmateriaalien hankinta ja tulvatilanteen kehittymisen seuraaminen. Vastuu kiinteistöjen tulvasuojelusta on kiinteistöjen omistajilla. Lisätietoa tulviin varautumisesta vesi.fi-palvelusta sekä Lapin tulvaoppaasta.

Seuraava viranomaisten tulvakokous on 17.5.2024, jonka jälkeen julkaistaan tarvittaessa tiedote.

Tulvaan varautumiseen löydät lisätietoja täältä.

 

Takaisin