Uutiset

Ajankohtaista

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä: Alueella siirrytään maskisuosituksissa THL:n kanssa yhtenäiseen käytäntöön

huhti 28. 2022 10:13 | Uutinen

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on tiedottanut, että alueella siirrytään maskisuosituksissa THL:n kanssa yhtenäiseen käytäntöön.

  • Käytä kasvomaskia oman harkintasi mukaan
  • Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.
  • Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voit yhä saada tartunnan.

Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.
Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista (Työterveyslaitos)

Ulkona tartunnan riski on hyvin pieni, ellet oleskele pitkään kovassa tungoksessa.

Työelämää koskevat suositukset antaa Työterveyslaitos. Alueilla, toimijoilla ja organisaatioilla voi olla paikallisia maskisuosituksia. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on omat suosituksensa ja ohjeensa suojainten käytöstä.

Lapin keskussairaalassa asioitaessa suositellaan edelleen käyttämään maskia henkilökunnan ja erityisesti potilaiden suojaamiseksi.

Lue lisää. (linkki avautuu uudessa ikkunassa)

Takaisin