Uutiset

Ajankohtaista

Miten kotinne netti toimii nyt ja tulevaisuudessa? Vastaa kyselyyn!

huhti 09. 2021 15:05 | Uutinen

Laajakaistayhteys on nykyään kodin perusinfraa aivan kuten sähkö, lämpö ja vesi. Nettiyhteydet ovat tuoneet koteihimme uusia mahdollisuuksia poistaen etäisyyksiä. Sohvalta käsin voimme hoitaa muun muassa pankki-, vero- ja vakuutusasiat. Sivistys, koulutus ja opiskelu löytyvät nekin nykyään nettiyhteyden päästä. Toimivat nettiyhteydet mahdollistavat töiden teon missä ja minne tahansa. 

Tiedonsiirtomäärät netissä ovat kasvaneet huimasti ja jatkavat kasvuaan. Lapissa useimmilla kotitalouksilla on tällä hetkellä käytössään langaton 4G yhteys. Kyseinen yhteys käyttää alueen tukiasemaa, jonka käyttäjä- ja tiedonsiirtomäärät saattavat vaihdella paljon ja tämän myötä myös nopeus. Jos yhteys toimii nyt, ei se takaa sen toimivuutta huomenna. Tulevassa 5G verkossa käyttäjät jakavat myös tukiaseman muiden käyttäjien kanssa. Verkon toimivuuden ja nopeuden varmistamiseksi 5G tarvitsee tiheämpää tukiasemaverkostoa, jonka rakentumisesta maaseudulle ei ole varmuutta.

Valokuidussa informaatio, kuten internetin ja television sisältö, siirtyy kuitukaapelissa valon nopeudella. Maan alla kulkeva valokuituverkko takaa kotiin nopeimman ja luotettavimman nettiyhteyden 50 vuodeksi ilman muiden käyttäjien, sään tai etäisyyksien aiheuttamaa pätkimistä. Valokuitu tuo kotiin myös laadukkaan kaapeli TV:n.   

Vastaa laajakaistakyselyyn!

Muonion kunta järjestää yhdessä Lapin Liiton ja Leader-Tunturi-Lapin kanssa laajakaistatarpeiden kartoituksen Muonion kunnan alueella. Laajakaistaverkon laajuuden ja kustannusten selvittämiseksi haluamme kartoittaa yritysten, kuntalaisten sekä vapaa-ajan asukkaiden tietoliikenteen tarpeet.

Osallistumalla kyselyyn edistät oman alueesi laajakaistayhteyksien rakentamista tulevien vuosien aikana. Kartoituksen perusteella valitaan kärkikohteet kunnan laajakaistarakentamisen painopistealueiksi.

Vastaa laajakaistakyselyyn 30.4.2021 mennessä.

Takaisin